Najgorszy wybór do jajecznicy. Lepiej zrezygnuj

W sklepach znajdziemy przybory kuchenne wykonane m.in. z drewna, plastiku czy metali lub ceramiki. Okazuje się, że w przypadku mieszania jajecznicy, wybranie drewnianej łyżki czy też łopatki nie jest najlepszym pomysłem.

Dlaczego lepiej nie mieszać jajecznicy drewnianą łyżką?
Dlaczego lepiej nie mieszać jajecznicy drewnianą łyżką?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Drewniane przybory kuchenne są bardzo wygodne w użyciu, bezpieczne dla zdrowia, nie rysują patelni. Ich wybór jest też zdecydowanie bardziej ekologiczny niż używanie choćby wyrobów z plastiku. Niestety okazuje się, że używanie drewnianych łopatek czy łyżek jest obarczone pewnym ryzykiem. O co dokładnie chodzi?

Robisz jajecznicę? Nie mieszaj jej drewnianą łyżką

Po pierwsze, drewniane przybory kuchenne ze względu na swoją porowatość są zdecydowanie trudniejsze w dokładnym czyszczeniu. Niewielkie kawałki np. jajek mogą łatwo dostać się w drobne ubytki i być potem naprawdę trudne do usunięcia. Nie jest to jednak jedyny problem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

W drewnie szybko namnażają się zarazki. Chłonny materiał jest dla nich idealnym siedliskiem. Jeżeli zaniedbamy drewniane sztućce, bardzo szybko zostaną opanowane przez bakterie, które mogą nas zarazić i spowodować zatrucie pokarmowe. Jeżeli chcemy zostać przy drewnianych przyborach kuchennych, zawsze od razu po gotowaniu dokładnie je wyczyść.

Dobrym wyborem będzie też zastąpienie ulubionej łopatki wykonanej z drewna jej silikonowym odpowiednikiem. Przybory wykonane z tego materiału są trwałe, łatwe w myciu i bezpieczne dla naszego zdrowia.

Masz takie przybory w kuchni? Lepiej ich nie używać

Na Facebooku swego czasu o szkodliwych akcesoriach kuchennych pisała Sylwia Panek. Blogerka ostrzegała wówczas przed tymi wykonanymi z czarnego nylonu. Zastrzegła też, że bezpieczniej jest unikać wszelkich produktów, które oferują strony typu Aliexpress.

"Po pierwsze, często dopiero po latach okazuje się, że coś bezpiecznym nie było i wtedy jest zakazywane. Po drugie, w sklepach dostępne są też produkty, które nie powinny tam trafić, a kontrole nie są w stanie wszystkiego wyłapać. Albo wyłapują i wycofują, o czym informacja zazwyczaj pojawia się na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego" - tłumaczyła Sylwia Panek.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
jajecznicazdrowieakcesoria kuchenne

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)