Sekretny składnik jajecznicy. Mistrzowie kuchni dodają jedną łyżkę
To idealna potrawa na dobry początek dnia. Pożywna i pyszna dodaje energii, jak również zapewnia długie uczucie sytości. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak tylko jeden specjalny trik zapewnia wyjątkową kremowość.
29.02.2024 12:51
Pozornie prosta w przygotowaniu jajecznica wciąż jeszcze może nas zaskoczyć. Każdy robi ją nieco inaczej, więc też osiąga różne efekty. Warto stale wymieniać się pomysłami i patentami, aby odkrywać nowe smaki. Nie wszystkim przecież jajecznica wychodzi tak samo delikatna w smaku. Jeśli mamy ochotę na aksamitną i puszystą potrawę, musimy dodać do niej wyjątkowy składnik, o którym niewielu wie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pożywne śniadanie to podstawa. Postaw na jajka
Nikogo nie trzeba przekonywać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Kto chociaż raz wyszedł z domu o pustym żołądku, na pewno zgodzi się z tym twierdzeniem. Nie trzeba się ograniczać do nudnych kanapek, proste potrawy z dodatkiem pożywnych jajek przygotujemy równie błyskawicznie.
Nie każda jajecznica wychodzi tak samo, zwłaszcza gdy goni nas czas. Jeśli zależy nam na tym, aby była kusząco kremowa, musimy zacząć dodawać do niej pewien składnik, który może nie wydawać się taki oczywisty.
Zobacz także
Zacznij od masy. To klucz do udanej jajecznicy
Wbijanie jajek na patelnię to zły pomysł. Potrawa będzie gotowa w moment, ale mocno straci na smaku. Najpierw powinnyśmy poświęcić nieco uwagi masie jajecznej. Jeśli dobrze ją przygotujemy, sukces będzie murowany. Koniecznie wybierzmy dobre i świeże składniki: 5 jajek, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę kwaśnej śmietany oraz szczypiorek, sól i pieprz do smaku. W zależności od preferencji możemy dorzucić też własne dodatki, np. pomidora czy boczek.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczypiorek, sól i pieprz, po czym mieszamy dynamicznie widelcem lub trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści, odkładamy 2 łyżki do mniejszej miseczki – na później. Na patelnię wylewamy masę i mieszamy delikatnie aż do ścięcia. Następnie do odłożonego masła dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wylewamy na patelnię i ponownie mieszamy.
Zobacz także
Najlepsza jajecznica na świecie. Śmietana robi robotę
Jajecznica z dodatkiem śmietany jest wyjątkowo aksamitna w smaku, puszysta i po prostu pyszna. Kto raz jej spróbuje, nie będzie chciał innej. Stanowi też idealną bazę wyjściową do eksperymentów z kolejnymi smacznymi dodatkami. Jeśli nie mamy akurat pod ręką śmietany, to jeszcze nic straconego. Tajny składnik możemy z powodzeniem zastąpić np. łyżką majonezu. Dzięki temu stanie się nieco ostrzejsza w smaku, ale równie kremowa i smaczna.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!