Zakazane dla "sercowców". Najgorsze smarowidło na kanapkę

Margaryna na kanapce – zdrowy wybór czy bomba dla serca? Okazuje się, że niezwykle ważne są różnice między margaryną miękką a twardą. Tej drugiej nie powinno się kłaść na kanapce.

Zakazane dla "sercowców". Najgorsze smarowidło na kanapkęCzym smarować chleb?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
10

Wybór smarowidła do kanapki to kwestia, która wzbudza sporo kontrowersji. Na rynku dostępne są różne opcje: masło, margaryna, miksy czy choćby awokado.

Margaryna, obok masła, jest jednym z najczęściej wybieranych produktów do smarowania pieczywa. Dla wielu osób jest to substytut masła, a jej niska cena i dostępność sprawiają, że często sięgamy po nią na co dzień. Jednak warto zwrócić uwagę na to, że margaryny różnią się od siebie pod względem składu oraz wpływu na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe smarowidło do chleba. Może zastąpić masło

Margaryna do chleba

Margaryny miękkie, które najczęściej stosujemy do smarowania pieczywa, są produkowane w sposób, który gwarantuje niską zawartość tłuszczów trans. Utwardza się je metodą enzymatyczną, co sprawia, że nie zawierają one niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów nasyconych.

© Adobe Stock

Z kolei margaryny twarde, znane głównie z formy kostki, są produkowane przy użyciu procesu uwodornienia olejów roślinnych, co skutkuje powstaniem tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. Te ostatnie są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom "złego" cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko chorób serca.

Twarda margaryna zakazana dla sercowców

Twarda margaryna, choć często reklamowana jako tańsza alternatywa dla masła, może stanowić zagrożenie dla zdrowia serca. Nie powinna być stosowana do smarowania pieczywa ani w codziennej diecie. Jest to produkt, który lepiej sprawdza się jedynie w kuchni, w trakcie smażenia czy pieczenia. Regularne spożywanie margaryny twardej może prowadzić do podwyższenia poziomu złego cholesterolu, co może wpłynąć na rozwój miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

© Adobe Stock

Margaryna miękka wydaje się być bardziej "przyjazna" dla serca, ale warto pamiętać, że wciąż jest to produkt wysoko przetworzony. Choć zawiera mniej tłuszczów trans niż margaryna twarda, nie jest pozbawiona ryzyka. Zaleca się więc, by nie zastępować masła margaryną miękką w nadmiarze. Ostatecznie, najlepszym wyborem pozostaje dieta zrównoważona, z ograniczonym spożyciem tłuszczu, a zamiast margaryny – warto rozważyć alternatywy, takie jak masło, oliwa z oliwek czy awokado.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jajecznica lekka jak chmurka. Nie wrócisz do tradycyjnej wersji
Jajecznica lekka jak chmurka. Nie wrócisz do tradycyjnej wersji
Umieść w ogrodzie. Inaczej będą siać spustoszenie
Umieść w ogrodzie. Inaczej będą siać spustoszenie
Jedna pożera nawet 60 ślimaków na dzień. "To była najlepsza decyzja"
Jedna pożera nawet 60 ślimaków na dzień. "To była najlepsza decyzja"
"Śmierć zajrzała mu w oczy". Syn aktora opowiedział po latach
"Śmierć zajrzała mu w oczy". Syn aktora opowiedział po latach
Wlej na noc do toalety. "Wyżre" osad z kamienia
Wlej na noc do toalety. "Wyżre" osad z kamienia
Posadź w ogrodzie w marcu. Kleszcze nienawidzą jej zapachu
Posadź w ogrodzie w marcu. Kleszcze nienawidzą jej zapachu
Poproś fryzjera o "cup bob". Cięcie dla kobiet z klasą
Poproś fryzjera o "cup bob". Cięcie dla kobiet z klasą
Rozsyp, zanim zasadzisz czosnek. Szkodniki nawet się nie zbliżą
Rozsyp, zanim zasadzisz czosnek. Szkodniki nawet się nie zbliżą
Przytnij w ten sposób hortensje bukietowe. Szybko ci podziękują
Przytnij w ten sposób hortensje bukietowe. Szybko ci podziękują
Zawsze odłącz po użyciu. Inaczej narażasz się na pożar
Zawsze odłącz po użyciu. Inaczej narażasz się na pożar
To z nią doczekał się dzieci. Lata temu zniknęła z mediów
To z nią doczekał się dzieci. Lata temu zniknęła z mediów
Inspiruje stylizacją na wiosnę. Wybrała sweter "troyer"
Inspiruje stylizacją na wiosnę. Wybrała sweter "troyer"