Nigdy nie susz tych grzybów. Staną się trujące

Suszenie grzybów to popularna metoda ich przechowywania, ale nie wszystkie gatunki się do tego nadają. Niektóre, jak gąski zielone, mogą stać się trujące.

Nigdy nie susz tych grzybów / zdjęcie ilustracyjneNigdy nie susz tych grzybów / zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Lewandowska

Sezon grzybowy w pełni, a polskie lasy obfitują w różnorodne okazy. Grzybiarze chętnie zbierają grzyby, które później suszą. Jednak nie wszystkie gatunki są odpowiednie do tej metody konserwacji. Gąski zielone to przykład grzybów, które po wysuszeniu mogą stać się trujące.

Suszenie grzybów polega na usunięciu wilgoci, co zapobiega rozwojowi pleśni. W przypadku gąsek zielonych proces ten prowadzi jednak do koncentracji toksyn. W świeżych grzybach toksyny są rozproszone, ale po suszeniu ich stężenie wzrasta, co może być niebezpieczne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, które odstraszają wyglądem. Ekspert wyjaśnił rzadkie zjawisko

Jakich grzybów nie wolno suszyć?

Inne grzyby blaszkowe, takie jak rydze, opieńki, kanie, mleczaje i gołąbki, również nie powinny być suszone. Suszenie może prowadzić do utraty smaku i aromatu, a także zwiększenia toksyczności. W przypadku opieniek i mleczajów toksyny mogą stać się bardziej skoncentrowane.

Rydze tracą swój charakterystyczny smak i aromat po suszeniu, a ich konsystencja się pogarsza. Kanie mogą stać się bardziej drażniące dla układu pokarmowego, co czyni je mniej bezpiecznymi do spożycia. Gołąbki mogą natomiast zmienić strukturę, a to prowadzi do utraty walorów smakowych.

Nie zaleca się również suszenia grzybów mocno wilgotnych, takich jak maślaki. Nawet długotrwałe suszenie nie gwarantuje usunięcia całej wilgoci, co może prowadzić do problemów zdrowotnych. Najlepiej spożyć je od razu po zebraniu.

Jakie grzyby najlepiej suszyć?

Jakie grzyby są więc najlepsze do suszenia? Przede wszystkim grzyby rurkowe, takie jak borowiki, podgrzybki i koźlarze. Charakteryzują się one niską zawartością wody i białka, co sprawia, że dobrze znoszą proces suszenia, zachowując swój aromat i smak.

Źródło: Zielony Onet

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Włożyła "nagą" sukienkę. Wpadka widoczna gołym okiem
Włożyła "nagą" sukienkę. Wpadka widoczna gołym okiem
Nie wykładaj na taśmę. Pracownik lotniska ostrzega
Nie wykładaj na taśmę. Pracownik lotniska ostrzega
Skorzystała z pomocy państwa, by kupić książki. "To zaledwie połowa"
Skorzystała z pomocy państwa, by kupić książki. "To zaledwie połowa"
Przed śmiercią chorował. Tak wyglądał na jednym z ostatnich zdjęć
Przed śmiercią chorował. Tak wyglądał na jednym z ostatnich zdjęć
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie przegap terminu
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie przegap terminu
Jego wielka miłość zmarła na AIDS. Niewielu wie, z kim był do śmierci
Jego wielka miłość zmarła na AIDS. Niewielu wie, z kim był do śmierci
Kot przekrzywia głowę na twój widok? Chce ci coś powiedzieć
Kot przekrzywia głowę na twój widok? Chce ci coś powiedzieć
Wykonuje zabiegi ginekologii estetycznej. Mówi, o co proszą Polki
Wykonuje zabiegi ginekologii estetycznej. Mówi, o co proszą Polki
Giorgio Armani nie żyje. Legendarny projektant miał 91 lat
Giorgio Armani nie żyje. Legendarny projektant miał 91 lat
Rozwodzi się z żoną. Tak odniósł się do plotek na swój temat
Rozwodzi się z żoną. Tak odniósł się do plotek na swój temat
Odszedł tak, jak jego brat. Obaj odebrali sobie życie
Odszedł tak, jak jego brat. Obaj odebrali sobie życie
Posadź zamiast tui. Najlepsza alternatywa
Posadź zamiast tui. Najlepsza alternatywa