Słodziki. Co o nich wiemy?

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Z badania zrealizowanego przez INSE Research2 wynika, że zaledwie 16 procent Polaków stosuje produkty zawierające w swoim składzie niskokaloryczne substancje słodzące. Co piąty ankietowany jako przyczynę takiego stanu rzeczy podaje ich niekorzystny wpływ na stan zdrowia. Czy słusznie?

Z naukowego punktu widzenia

- Słodziki są substancjami używanymi w przemyśle spożywczym, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone wieloma badaniami prowadzonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i stale podlega monitorowaniu – mówi dietetyk, dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak. - Na tej podstawie, oraz po analizie wyników dotychczasowych badań, opracowano stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego potwierdzające bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Dodatkowo, oba towarzystwa rekomendują zastępowanie cukru słodzikami u osób z nadwagą, otyłych i chorych na cukrzycę mających problem z kontrolą stężeń glukozy – dodaje ekspert.

Unikamy, bo nie znamy

Polacy niechętnie sięgają po produkty zawierające słodziki, najczęściej z uwagi na ich słabą znajomość. Wyniki badania opinii pokazują, że zaledwie 6 procent respondentów zna słodzik o nazwie stewia (glikozydy stewiolowe).

Aspartam, najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym słodzik, kojarzy już nieco większa grupa Polaków – 13 procent. Jednak stosunkowo duży odsetek ankietowanych w ogóle nie zna wymienionych substancji słodzących – stewii aż 81procent, aspartamu – 63 procent.

Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej są stosowane przez producentów zarówno żywności, jak i napojów. W związku z tym świadomość konsumentów na ten temat będzie stopniowo wzrastać - uważa dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak.

Ekspert dodaje: Słodzikami szczególnie powinny zainteresować się osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, czyli diabetycy.

Stewię, która jest odporna na wysokie temperatury, takie osoby mogą z powodzeniem wykorzystywać na przykład do pieczenia ciast. Dzięki temu zaspokoją swoją naturalną potrzebę słodkiego smaku, nie doprowadzając do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Wprowadzanie do codziennego menu żywności i napojów zawierających słodziki może pomóc cukrzykom w obniżeniu dobowego bilansu kalorycznego, a w dłuższej perspektywie również w redukcji masy ciała.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Zostawił żonę i córeczkę. Zakochał się w koleżance z planu
Zostawił żonę i córeczkę. Zakochał się w koleżance z planu
17 lat temu została oblana kwasem. Tak wygląda po latach
17 lat temu została oblana kwasem. Tak wygląda po latach
Pisali o rozwodzie. Prawda okazała się zupełnie inna
Pisali o rozwodzie. Prawda okazała się zupełnie inna
Oskarża Supernianię. "Zbudować sobie zasięgi moim kosztem"
Oskarża Supernianię. "Zbudować sobie zasięgi moim kosztem"
Pozowała w mini na imprezie rodzinnej. Aż trudno oderwać wzrok
Pozowała w mini na imprezie rodzinnej. Aż trudno oderwać wzrok
Nigdy nie wyszła za mąż. Tak mówiła o seksie w związku
Nigdy nie wyszła za mąż. Tak mówiła o seksie w związku
Z mężem jest od ponad 40 lat. Świat zwiedza z innym mężczyzną
Z mężem jest od ponad 40 lat. Świat zwiedza z innym mężczyzną
"Nie da się od tego uciec". Po to robi operacje plastyczne
"Nie da się od tego uciec". Po to robi operacje plastyczne
Najbardziej pożądana kurtka sezonu. Krzan już ją ma
Najbardziej pożądana kurtka sezonu. Krzan już ją ma
"Ja go uwiodłam". Tak wspomina dostanie się do szkoły aktorskiej
"Ja go uwiodłam". Tak wspomina dostanie się do szkoły aktorskiej
Dobrze znała ryzyko. "Wysokie prawdopodobieństwo śmierci"
Dobrze znała ryzyko. "Wysokie prawdopodobieństwo śmierci"
Pokazała paznokcie. Przywraca dawny trend
Pokazała paznokcie. Przywraca dawny trend