Kurkuma – przyprawa dla kobiet
Potrawom nadaje piękny złocisty kolor i przyjemny aromat, ale kurkuma powinna gościć w naszej kuchni także z powodu cennych właściwości leczniczo-pielęgnacyjnych. Przyprawa pomaga bowiem łagodzić wiele kobiecych dolegliwości, a także można ją wykorzystać do wyrobu domowych kosmetyków, które poprawią kondycję skóry.
09.10.2014 | aktual.: 10.10.2014 08:36
Potrawom nadaje piękny złocisty kolor i przyjemny aromat, ale kurkuma powinna gościć w naszej kuchni także z powodu cennych właściwości leczniczo-pielęgnacyjnych. Przyprawa pomaga bowiem łagodzić wiele kobiecych dolegliwości, a także można ją wykorzystać do wyrobu domowych kosmetyków, które poprawią kondycję skóry.
Pochodząca z południowej Azji przyprawa ma silny zapach i dość ostry smak. „Barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania” – tak przed wiekami zachwalał kurkumę słynny podróżnik Marco Polo.
Przyprawa, podobnie jak szafran, nadaje potrawom żółty kolor, a uzyskuje się ją ze sproszkowanych kłączy rośliny bardzo podobnej do imbiru. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim głównemu z aktywnych składników, czyli kurkuminie. Zdaniem naukowców jest to jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, zabezpieczających organizm przed wolnymi rodnikami, czyli główną przyczyną szybkiego starzenia się organizmu oraz wielu problemów zdrowotnych.
Kurkuma bardzo skutecznie łagodzi nękające wiele współczesnych kobiet dolegliwości żołądkowe. Przyprawa pozwala również uporać się ze stanami zapalnymi, które wprawdzie są naturalną reakcją organizmu na zakażenie czy infekcję, ale gdy utrzymują się zbyt długo, same stają się poważnym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia. Składniki kurkumy wspomagają leczenie zapalenia spojówek, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.
Naturalny detoks
Wiele kobiet, szczególnie stosujących hormonalne środki antykoncepcyjne oraz inne preparaty estragonowe, jest narażonych na rozwój kamieni żółciowych, czyli twardych złogów blokujących odpływ żółci. Objawiają się częstym bólem brzucha pod prawym żebrem, zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Problem pojawia się zazwyczaj u osób w średnim wieku, często z nadwagą, ale także katujących organizm drastycznymi dietami odchudzającymi. Jak mu zapobiec? M.in. dodając do potraw kurkumę, która wykazuje właściwości zapobiegające powstawaniu złogów.
Przyprawa znakomicie oczyszcza także wątrobę. Naturalna detoksykacja jest bardzo potrzebna organowi, który odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, m.in. przekształca składniki pokarmowe w energię, reguluje poziom hormonów, a także usuwa szkodliwe toksyny. Jednak nasz styl życia nie jest zbyt korzystny dla wątroby, dlatego czasami warto ją oczyścić, wprowadzając do jadłospisu kurkumę.
Tumeron – inny związek występujący w tej przyprawie może, zdaniem naukowców, przyśpieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Niewykluczone, że dzięki temu kurkuma przyczynia się do zapobiegania albo przynajmniej opóźniania rozwoju choroby Alzheimera. Nieprzypadkowo w Indiach, gdzie spożywa się jej najwięcej, zapadalność na to straszne schorzenie jest znacznie niższa niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych.
Inne badania wykazały też antynowotworowe działanie kurkuminy, która m.in. hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi, czyli jednego z głównych zagrożeń czyhających na współczesną kobietę. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Dakoty odkryli, że kurkumina czyni także komórki nowotworowe bardziej podatnymi na chemio- i radioterapię.
Maseczka miss
Kurkuma świetnie wpływa również na skórę, co już przed wiekami odkryły mieszkanki Indii czy Chin, chętnie stosujące rozmaite maseczki, w składzie których ważne miejsce zajmowała żółta przyprawa.
Sprawdza się m.in. w likwidowaniu przebarwień, czyli efektu nadprodukcji melaniny – naturalnego barwnika skóry, spowodowanej niedostateczną ochroną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB lub działaniem hormonów, zwłaszcza estrogenu, co grozi głównie kobietom w ciąży i okresie menopauzy lub przyjmującym antykoncepcję hormonalną.
Jak walczyć z przebarwieniami? Swój sposób zdradziła w programie „Klinika urody” Paulina Krupińska, Miss Polonia 2012. „Najpierw do miseczki wrzucam dwie łyżki kurkumy. Później dodaję odrobiny miodu, który odżywia skórę. Przyda się też odrobina maślanki – zawiera kwas mlekowy, działający nawilżająco. Wszystko ze sobą mieszam, wreszcie nakładam tę miksturę na twarz. Maseczkę pozostawiam na skórze przez około 30 minut. Powinna poprawić koloryt skóry, wygładzić ją, no i co najważniejsze, przebarwienia blakną po około tygodniu” – wyjawiła Paulina Krupińska.
Kurkuma ma także inne właściwości kosmetyczne. Delikatnie złuszcza i poprawia strukturę skóry. Pomaga uporać się ze zmarszczkami czy stanami zapalnymi (np. trądzikiem).
Smakowita przyprawa
Jak wykorzystać kurkumę w kuchni? Stosuje się ją do aromatyzowania i barwienia ryżu, makaronu, warzyw konserwowanych w occie, a nawet ciasta biszkoptowego. Wzbogaca smak sosów, potraw z drobiu i jagnięciny, zup-kremów i omletów. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi.
Kurkuma jest głównym składnikiem popularnej mieszanki curry, zapewniającym jej charakterystyczny żółty kolor. Nie rozpuszcza się w wodzie, tylko w tłuszczach, dlatego najbardziej popularnym sposobem użycia przyprawy w kuchni jest wsypanie jej na rozgrzany olej, tuż przed dodaniem warzyw czy ryżu. Kurkuma dobrze czuje się w towarzystwie pieprzu, które zwiększa przyswajalność kurkuminy – zawarta w nim piperyna bardzo podnosi zdolność absorpcji tego związku.
Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z ilością przyprawy, ponieważ w smaku jest dość ostra i paląca, dlatego może zdominować potrawę. Spożywania kurkumy powinny unikać kobiety w ciąży oraz zażywające leki z grupy antykoagulantów i cierpiące na hipoglikemię.
Rafał Natorski (raf/mtr), kobieta.wp.pl