FitnessJedz i chudnij!

Jedz i chudnij!

Jedz i chudnij!

Jeść i nie tyć - to marzenie niemal każdej z nas. Oto produkty, które je spełniają. Pobudzają trawienie, wspomagają spalanie tłuszczów, zmniejszają apetyt. To prawdziwi „kilerzy” zbędnych kilogramów i dodatkowych centymetrów w talii! Jeśli zagoszczą w jadłospisie na stałe - nadwaga przestanie być twoim utrapieniem.

Jeść i nie tyć - to marzenie niemal każdej z nas. Oto produkty, które je spełniają. Pobudzają trawienie, wspomagają spalanie tłuszczów, zmniejszają apetyt. To prawdziwi „kilerzy” zbędnych kilogramów i dodatkowych centymetrów w talii! Jeśli zagoszczą w jadłospisie na stałe - nadwaga przestanie być twoim utrapieniem.

To numer jeden wśród produktów wspomagających odchudzanie. Ananas zawdzięcza to bramalinie - enzymowi, który reguluje przemianę materii, pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy.

Jej działanie wspomagają inne składniki ananasa, przede wszystkim witamina C, która także rozpuszcza tłuszcz i zwalcza wolne rodniki. Witaminy z grupy B poprawiają wydolność organizmu, zaś potas usuwa z tkanek nadmiar wody i kwas moczowy. Jedz tylko surowe owoce! Te z puszki mają dużo kalorii i są pozbawione bromaliny.

Tekst: Małgorzata Piekarska/mpi/(kg)

1 / 7

Kasza jaglana

Obraz
© sxc.hu

To najzdrowsza z kasz: obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera krzemionkę, bardzo rzadko występującą w produktach spożywczych, która ma korzystny wpływ na stawy, a także poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana jest sycąca i lekkostrawna. Możesz ją jeść bez obaw, że odłoży się postaci dodatkowych kilogramów. Ma wysoki poziom białka, a nie zawierając glutenu, nie uczula. Możesz ją jeść z owocami, duszonymi warzywami.

2 / 7

Pomidory

Obraz
© sxc.hu

Mają mało kalorii, bo aż w 90 proc. składają się z wody. Przeciętny pomidor ma tylko 19 kalorii, a jego indeks glikemiczny wynosi 15.

Pomidory są źródłem błonnika, potasu (usuwa nadmiar wody z organizmu) i likopenu (zapobiega chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom).

3 / 7

Karczochy

Obraz
© sxc.hu

Warzywo to nie jest u nas znane, ale warto wprowadzić je do jadłospisu. Ma bardzo mało kalorii: 100 g dostarcza tylko 10 kalorii.

Jest natomiast skarbnicą niemal wszystkich witamin (poza C i E) oraz składników mineralnych takich jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Karczochy zawierają cynarynę i flawonoidy, które pobudzają wydzielanie żółci, co przyśpiesza spalanie tłuszczu.

4 / 7

Cykoria

Obraz
© AKPA

Jest doskonałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Zawarty w niej rozpuszczalny błonnik, inulina, ogranicza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Gdy cykorię popijemy sporą ilością wody, w jelitach stworzy się żelowa galaretka, dzięki czemu nie odczujemy głodu.

Substancje goryczkowe pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, usprawniają trawienie i pomagają organizmowi w przemianie tłuszczów oraz wchłanianiu składników odżywczych. Cykorię warto dodawać do sałatek, na kanapki, a nawet chrupać między posiłkami.

5 / 7

Imbir

Obraz
© sxc.hu

To naturalny termogenik. Powoduje zwiększenie wydatków energetycznych, przyśpiesza przemianę materii oraz pobudza wydzielanie enzymów spalających tłuszcz. Imbir obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę woreczka żółciowego, zapobiega wzdęciom oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.

Swoją nienaganną figurę zawdzięcza imbirowi Angelina Jolie, która codziennie pije wywar z tego kłącza. Taki wywar możesz przygotować sama. Pokrój na plasterki pięciocentymetrowy kawałek imbiru i zalej litrem gorącej wody. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Pij w ciągu dnia.

6 / 7

Soczewica

Obraz
© sxc.hu

Jest bogata w białko i rozpuszczalny błonnik, dwa składniki, które stabilizują poziom cukru, zapobiegając wzrostowi insuliny we krwi.

Ma więcej białka niż taka sama ilość mięsa. Aby je strawić, organizm musi się bardziej „napracować”, gdyż musi zużyć więcej energii. A to przyśpiesza spalanie tłuszczu!

7 / 7

Jabłka

Obraz
© sxc.hu

To sprzymierzeniec walki z nadwagą. W 100 gramach tych owoców znajduje się najwyżej 50 kalorii. Jabłka są bardzo sycące.

Zawierają pektyny, które pęcznieją w żołądku i jelitach, co sprawia, że czujemy się najedzeni. Usuwają też z organizmu toksyny i nadmiar wody, a także przyśpieszają trawienie.

Tekst: Małgorzata Piekarska/mpi/(kg)

dietazdrowiebmi

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (120)