Witaminy w tabletkach. Które witaminy warto suplementować?
Witaminy w tabletkach mają chronić nas przed chorobami, zapewnić gładką skórę i mocne paznokcie, dodać sił albo uodpornić na stres. Niedobór witamin jest szkodliwy dla organizmu, dlatego warto kontrolować ilość dostarczanych minerałów. Które witaminy spożywamy w nadmiarze, a które warto suplementować?
04.11.2018 16:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Witaminy z natury i witaminy w tabletkach
Według lekarzy i dietetyków witaminy zawarte w spożywanych produktach są lepiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu niż witaminy w tabletkach. Najbardziej wartościowe ładunki witamin dostarczamy organizmowi wraz ze świeżymi owocami, warzywami, razowym pieczywem, gruboziarnistymi kaszami, oraz roślinnymi tłuszczami czy tłustymi rybami.
Witaminy z naturalnych produktów wyprzedzają w korzyściach witaminy w tabletkach z kilku powodów. Po pierwsze, poza witaminami w zdrowych posiłkach znajdują się inne związki, które mogą przedłużać trwałość witamin, potęgować ich działanie albo ułatwiać przyswajanie. Ponadto witaminy w tabletkach można przedawkować, co nie zdarza się raczej z witaminami pochodzącymi z pożywienia.
Na dodatek, witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach, połknięte na czczo, mogą się odkładać w organizmie i w konsekwencji zaszkodzić. Dlatego, jeśli masz pewność, że odżywiasz się prawidłowo, prawdopodobnie witaminy w tabletkach są zbędne.
Często jednak zdarza się, że zapotrzebowanie na witaminy gwałtownie wzrasta, co jest spowodowane złą dietą, chorobą albo złymi warunkami atmosferycznymi. Wtedy warto sięgnąć po dodatkową suplementację. A których witamin brakuje nam najczęściej?
Witamina B6 i B12 w tabletkach
Witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na stan zdrowia serca. Witamina B12 to witamina energii, która jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju i stanu kości. Niedobór witaminy B6 i B12 może spowodować łamliwość kości, osłabienie mięśni, a także problemy z pamięcią.
Źródłem tych witamin są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak surowe mleko, drób, jajka czy tłuste ryby. Wegetarianie, a szczególnie weganie, są narażeni na poważne niedobory tych witamin, dlatego zaleca się im dodatkową suplementację witamin z grupy B. Witamina B12 w tabletkach wspomaga trawienie, a także wchłanianie z żywności tłuszczów i węglowodanów.
Witamina C w tabletkach
Witamina C to podstawowy antyoksydant, który wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, grypą, a nawet chorobami zakaźnymi. Witaminę C zazwyczaj dostarczamy w odpowiednich ilościach do organizmu, ponieważ jest ona składnikiem większości owoców lub warzyw.
Jeśli jednak często dopadają cię infekcje, szybko się przeziębiasz to możliwe, że wraz z pożywieniem przyjmujesz za mało witaminy C. Witamina C w tabletkach jest zdrowym suplementem i nawet w lekkim nadmiarze nie zaszkodzi.
Witamina E w tabletkach
Witamina E jest potrzebna dla poprawnego funkcjonowania układu odpornościowego, a ponadto wspomaga pracę wątroby i narządu wzroku. Okazuje się pomocna przy walce z otyłością czy chorobą Alzheimera.
Źródłem witaminy E są orzechy, a także zielone liściaste warzywa. Jeśli rzadko włączasz te produkty do swojej diety, to witamina E w tabletkach jest idealnym rozwiązaniem. Przy zakupie uważaj na syntetyczną wersję witaminy E, zawsze wybieraj tę naturalną.