Zdrowe odżywianie
Na temat zdrowego odżywiania się funkcjonuje wiele mitów i często sprzecznych ze sobą teorii. Wiele osób też wymyśla swoje własne diety, mające na celu troskę o zdrowie bądź zrzucenie zbędnych kilogramów.
04.03.2008 | aktual.: 27.05.2010 16:24
Na temat zdrowego odżywiania się funkcjonuje wiele mitów i często sprzecznych ze sobą teorii. Wiele osób też wymyśla swoje własne diety, mające na celu troskę o zdrowie bądź zrzucenie zbędnych kilogramów. Największy jednak problem i frustracja pojawiają się wtedy, gdy mimo starań i przestrzegania różnych zasad, torturowania się dietami, głodówkami, ani nie chudniemy, ani nie czujemy się lepiej. Przyczyna tkwi w nieumiejętnym stosowaniu diet i złym sposobie odżywiania się.
Skutki liczenia kalorii
Dla większości osób dbających o linię najważniejsza jest liczba spożywanych kalorii. Analizują oni kalorie zawarte w każdym kęsie, dodają, odejmują, jednak efektu ciągle brak. W czym tkwi więc problem? Lekarze, gdy mowa o zdrowym odżywianiu się, mówią jednogłośnie – podstawa to regularne, systematyczne odżywianie się. Nie tylko jest to czynnik warunkujący nasze zdrowie, ale również jest to bardzo ważne dla naszej linii.
Lekceważenie regularnych posiłków
Wielu osobom wydaje się, że jeśli rano wypije kawę, w pracy niczego nie zje, bo nie ma czasu, bo stres zabija apetyt i spory, ale przecież jedyny posiłek zje wieczorem, to przecież bardzo dobrze wpłynie na naszą linię. Nic bardziej mylnego. Nieregularne przerwy między posiłkami, spożywanie jednego wielkiego posiłku zamiast kilku małych, zaburza pracę naszego organizmu, wprowadza chaos w naturalnym procesie przemiany materii – nasz organizm magazynuje tkankę tłuszczową, jeśli nie zostają mu dostarczone w odpowiednich porach pokarmy.
Schemat pracy naszego organizmu jest prosty – jeśli po długiej przerwie zjemy posiłek, jelito cienkie intensywnie wchłania tłuszcz i glukozę a w konsekwencji trzustka produkuje dużo insuliny – ten hormon powoduje, że uaktywniają się enzymy produkujące i magazynujące kwasy tłuszczowe. Część z nich zatrzymuje się w tkance tłuszczowej a część w wątrobie – w efekcie wątroba wolniej rozkłada insulinę i hamuje rozpad tkanki tłuszczowej.
Groźne konsekwencje
Ze złego odżywiania, zbyt małej liczby posiłków spożywanych nieregularnie nie tylko rodzi się otyłość i skoki wagi, ale też wiele innych chorób. Zaburzona zostaje praca naszych hormonów, źle funkcjonuje wątroba. Wzrasta też ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz cukrzycę. Jeśli chcemy stosować dietę, róbmy to rozsądnie, przewidując ewentualne konsekwencje oraz zastanówmy się, czy dieta ta naprawdę ma szansę spowodować obniżenie masy naszego ciała.
Ile i jak często
Żeby nasza dieta była skuteczna i do tego zdrowa dla naszego organizmu, zawsze musimy pilnować najważniejszej reguły odżywiania – czyli regularności. Idealne dla naszego zdrowia jest systematyczne spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Ważne jest też to, by ich godziny były stałe i by oczywiście dzień zaczynać od pożywnego śniadania.
Jedzenie w pracy
W Polsce w niewielu firmach można spotkać się w przerwami na lunch w godzinach południowych, stąd też trudno czasem wyznaczyć sobie regularne pory spożywania posiłków. Jednak jeśli nie mamy godzinnych przerw na obiad, musimy zatem wygospodarować kilkanaście minut w ciągu dnia, by zjeść owoce czy jogurt na drugie śniadanie. Sałatkę czy też zrobione z domu kanapki można zjeść wczesnym popołudniem. W zależności o której kończymy pracę, w domu jemy obiadokolację bądź obiad a następnie lekką kolację. Nie objadajmy się na chwilę przed położeniem się spać.
Jeśli w ciągu dnia nie spożywaliśmy żadnego posiłku, przyjedziemy do domu, minie nam stres, zwiększy się apetyt, będziemy bardzo szybko jeść i nasz organizm będzie miał trudności z prawidłowym przyjęciem pokarmów. Naszego organizmu nie da się oszukać. Tym regularniej jemy, tym lepiej on pracuje a w konsekwencji tym łatwiej dbać nam o zdrowie oraz smukłą sylwetkę.