3 przepisy na soki, które wzmocnią twoją odporność, a do tego są pyszne!

3 przepisy na soki, które wzmocnią twoją odporność, a do tego są pyszne!

Zielony sok na odporność.
Zielony sok na odporność.
Źródło zdjęć: © Unsplash | Alina Karpenko

Z jednej strony złe samopoczucie i brak energii do działania, a z drugiej infekcje wynikające z nieprawidłowej pracy układu immunologicznego. Jak się przed tym bronić? Proponujemy trzy super odżywcze soki na bazie składników, które pomagają wzmacniać odporność!

Częste bóle głowy i mięśni, ciągłe zmęczenie, a w dodatku mniejsza odporność na bakterie i wirusy. Zimą nasz organizm nie ma lekko, dlatego trzeba chronić go przed szalejącymi wokół infekcjami. Podstawową sprawą jest higiena, a zwłaszcza mycie rąk, ale pamiętajmy jak ważne jest wzmacnianie odporności od środka. Zadbajmy o to, by posiłki były jak najbardziej urozmaicone, nieprzetworzone i zawierały odpowiednie składniki, takie jak witaminy A, C, E czy E, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz probiotyki. Jak przemycić je do naszego pożywienia? Idealnym rozwiązaniem jest picie zdrowych napojów odżywczych, które stanowią naturalne uzupełnienie diety. Oto trzy przepisy na pyszne soki, dzięki którym szybko wzmocnimy nasz układ odpornościowy:

Sok z witaminą C

Witamina C wprawdzie nie leczy przeziębienia, ale trochę nas przed nim chroni. Mobilizuje organizm do wytwarzania ciał odpornościowych, a także bierze udział w wielu ważnych procesach, takich jak synteza kolagenu, który wchodzi w skład ścięgien i skóry. Do tego witamina C przyspiesza wchłanianie wapnia oraz żelaza czyli tych pierwiastków, które wspierają kości i chronią przed anemią. Ten cenny składnik znajdziemy w wieku produktach, z których można przygotować pyszny sok.

Składniki:

  • 1 natka pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • pół szklanki wody mineralnej.

Sposób przygotowania:

Najpierw myjemy natkę pietruszki i odcinamy twarde łodygi. Następnie bierzemy cytrynę, obieramy ją ze skórki i kroimy w małe cząstki. Każdy ze składników wkładamy do sokowirówki, dolewamy wodę mineralną i miksujemy. Gotowy sok powinien mieć soczysty zielony kolor. Przed podaniem można go przelać przez sitko.

Sok z witaminą D

Ta wyjątkowa witamina działa podobnie do hormonów – jest magazynowana w tkance tłuszczowej oraz mięśniach szkieletowych. To dlatego jest tak ważna w tworzeniu kości. Pobudza także uwalnianie wapnia z kości i utrzymuje jego prawidłowy poziom. Jej niedobór może prowadzić do krzywicy u dzieci, a u dorosłych do osteoporozy. Rolą witaminy D jest także wspieranie odporności organizmu – występuje m.in. w ziarnach zbóż, olejach, przetworach mlecznych, ale też w pomarańczach. I właśnie tę opcję proponujemy jako drugi sok.

Składniki:

  • 6 pomarańczy,
  • mieszanka przypraw korzennych,
  • ksylitol lub erytrytol (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyjmy, obierzmy pomarańcze i przekrójmy każdą z nich na pół. Następnie wyciśnijmy sok z pomarańczy za pomocą wyciskarki ręcznej lub elektrycznej. Dodajmy szczypkę przypraw korzennych i całość wymieszajmy. Jeżeli chcemy, by napój był bardziej słodki, możemy dodać łyżeczkę ksylitolu lub erytrytolu – żaden z nich nie zawiera kalorii.

Sok z probiotykami

Nie bez powodu mówi się, że odporność bierze się z jelit. To właśnie w nich mieszkają różne mikroorganizmy, które wykazują działanie ochronne przed szkodliwymi patogenami. Takie są probiotyki, czyli żywe bakterie zamieszkujące naszą mikroflorę jelitową – mają one korzystny wpływ na zdrowie i trawienie. Znajdziemy je m.in. w jogurtach, kefirach czy kiszonkach. Jeśli chcemy wzmocnić odporność, przygotujmy sok na bazie zakwasu buraczanego.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 3 duże marchewki,
  • 3 duże jabłka.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie obierzmy, pokrójmy na drobne kawałki i włóżmy do wyciskarki wolnoobrotowej. Taki sposób przygotowania pozwoli na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Jeśli sok okaże się zbyt intensywny, można go rozcieńczyć wodą. Będzie wtedy nieco delikatniejszy.