6 pysznych produktów, które wzmocnią serce
W codziennej profilaktyce należy uwzględnij jadłospis, który sprawi, że na dłużej cieszyć będziemy się zdrowym sercem. Oto lista smakołyków, które korzystnie wpłyną na stan i pracę serca.
W ramach profilaktyki chorób serca i układu krążenia, sporo mówi się na temat zakazanych produktów, które zwiększają ryzyko m.in. zawału serca. Należą do nich m.in. żywość wysoko przetworzona czy tłuszcze trans. Warto jednak zdać sobie sprawę, że nie tylko ważna jest eliminowanie z diety niektórych składników. W codziennej profilaktyce należy uwzględnij jadłospis, który sprawi, że na dłużej cieszyć będziemy się zdrowym sercem. Oto lista smakołyków, które korzystnie wpłyną na stan i pracę serca. Oprócz nich należy dodatkowo zażywać ruchu, zrezygnować z używek i regularnie się badać.
Łosoś
Należy do grupy ryb, które bogate są nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tzw. zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. To przede wszystkim źródło cennego kwasu omega-3. Badania dowiodły, że prawidłowy poziom tej substancji ogranicza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy wystąpienia arytmii.
Owsianka
Popularne danie śniadaniowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Również dla naszego serca. Zawarte w niej spore dawki rozpuszczalnego błonnika pokarmowego ułatwiają obniżenie "złego" cholesterolu. Nie poleca się jednak sięgać po gotowe owsianki, ponieważ w ich składzie znajdziemy sporo niepotrzebnego cukru. Znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie owsianki na wodzie lub chudym mleku, dorzucenie do niej owoców i ewentualnie dosłodzeniem odrobiną miodu.
Arbuz
Plasterek arbuza to pyszna przekąska dla osób na diecie - w większości składa się z wody i ma bardzo mało kalorii. Owoc ten bogaty jest jednak w błonnik, a także przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na kondycje serca. Jednym ze składników arbuza jest likopen, czyli czerwony barwnik, który zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca, a także rozwoju komórek nowotworowych.
Awokado
Plasterek arbuza to pyszna przekąska dla osób na diecie - w większości składa się z wody i ma bardzo mało kalorii. Owoc ten bogaty jest jednak w błonnik, a także przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na kondycje serca. Jednym ze składników arbuza jest likopen, czyli czerwony barwnik, który zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca, a także rozwoju komórek nowotworowych.
Jagody
Kolejnym owocem po który warto sięgać w celu zachowania zdrowego serca są jagody. Jak dowodzą badania, kobiety w wieku od 25 do 42 lat powinny jeść 3 porcje tych smakołyków tygodniowo, dzięki czemu ryzyko zawału serca w ich przypadku zmniejszy się o 32 proc.
Jogurt naturalny
Spośród produktów nabiałowych na uwagę zasługuje jogurt. Spożywany regularnie także korzystnie wpływa na nasze serca. Wybierając jogurt należy jednak uważnie czytać jego skład - naszą czujność powinien wzbudzić dodatkowy cukier - zwłaszcza przy produktach o niskiej zawartości tłuszczu i konserwanty zamiast kawałków owoców. Ponadto, jogurt pomaga utrzymać zdrowe dziąsła, co jak udowodnili naukowcy, również ma wpływ na ryzyko zawału serca i innych chorób.