GotowaniePrzepisyAnna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad

Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad

Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka. Podajemy przepis na podobny obiad
Źródło zdjęć: © Getty Images
29.10.2019 09:20

Anna Lewandowska przyrządziła dyniowe kopytka. Zobacz, jakie właściwości ma to zdrowe warzywo i skorzystaj z naszego przepisu na podobny obiad.

Anna Lewandowska poleca dyniowe kopytka

Trwa sezon na dynię. Nie każdy wie, że to warzywo ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Miąższ dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu, który pomaga obniżyć ryzyko zachowania na raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest także bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla naszego układu odpornościowego. To jesienne warzywo króluje w jadłospisie Anny Lewandowskiej, która udostępniła na swoim profilu na Instagramie zdjęcie dyniowych kopytek. Poniżej podaliśmy przepis na podobne danie.

Przepis na kopytka dyniowe

Składniki (dla 4-5 osób):

300 g dyniowego purée (upieczony, a następnie zmiksowany blenderem miąższ z dyni)
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Sposób przygotowania:

  • Podsmażyć na patelni purée z dyni tak, aby wyparowało z niego jak najwięcej wody. Następnie ostudzić.
  • Do miseczki z ugotowanymi, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami dodać ostudzone purée, jajko oraz przesianą mąkę. Szybko zagnieść ciasto.
  • Odrywać kawałki ciasta, ułożyć na oprószonej mąką desce i formować w wałeczki. Następnie kroić pod skosem w kopytka o długości około 4 cm.
  • Zagotować w garnku wodę, posolić ją i wrzucać kopytka na wrzątek.
  • Gotować kopytka przez około 3 min (aż do momentu ich wypłynięcia). Następnie wyłowić łyżką cedzakową.

Smacznego!

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Źródło artykułu:WP Kuchnia