Co jedzą kandydatki na Miss World 2006?
Co jedzą na co dzień kandydatki do tytułu Miss World 2006? Jak zostało skomponowane menu dla tych pięknych pań? Czy dania zawierają specjalne składniki, dzięki którym panie wygląją jeszcze bardziej korzystnie? O tym, jak rozpieścić podniebienie pięknych kobiet opowiada Grzegosz Labuda, szef kuchni Hotelu Nadmorskiego, w którym obecnie przebywają kandydatki.
Skomponowanie menu odpowiedniego dla kandydatek do tytułu Miss World 2006 to prawdziwe wyzwanie. Na atrakcyjny wygląd pań wpływa bowiem nie tylko praca fryzjerów, stylistów i makijażystów, ale również starania szefa kuchni, który musi zadbać o podniebienia tych pięknych kobiet. Czy serwowane potrawy zawierają specjalne składniki, korzystnie wpływające na urodę? O tym opowiada Grzegorz Labuda - szef kuchni Hotelu Nadmorskiego w Gdyni, w którym obecnie przebywają kandydatki.
Co jedzą na co dzień kandydatki do tytułu Miss World 2006? Jak zostało skomponowane menu dla pięknych pań?
Całe menu jest przebogate, przeróżne, bardzo uniwersalne, międzykontynentalne. Przygotowywałem się przez tydzień do ułożenia tego menu tak, aby każda kandydatka z kraju o zupełnie innej kulturze znalazła w każdym posiłku coś dla siebie. Dlatego to był nie lada wyczyn, żeby zaspokoić, a przynajmniej do tej pory mi się to udawało, gusta kulinarne i smaki wszystkich tych pięknych pań. Każdy bufet składa się z 22 pozycji - 12 dań gorących i 10 dań zimnych. Tak jak powiedziałem, menu jest bardzo uniwersalne i każdy produkt można spotkać w danym regionie świata, z którego pochodzą kandydatki na Miss World - warzywa, owoce, mięsa gotowane. Drób i wołowina to mięsa przewodnie, również z racji tego, że kandydatki są różnych wyznań. Wiadomo, że kultura kulinarna jedzenia ma związek z religią obowiązującą w danym kraju. Pewne potrawy i składniki są zakazane, a inne polecane. To również brałem pod uwagę.
Czy smakoszom zdradzi pan kilka pozycji z menu kuchni Miss? Czy w menu znajdują się jakieś szczególne dania z kuchni krajów, z których pochodzą kandydatki?
Tak, w menu znajduje się na przykład danie charakterystyczne dla południa Włoch - sałatka z gotowanych kalmarów w białym winie i słonecznych suszonych pomidorów. Jest również trochę elementów kuchni azjatyckiej - pierś z kurczaka gotowana w sosie miodowo-sezamowo-imbirowym z odrobiną pędów bambusa. Mamy też łososia marynowanego w sosie sojowym z czerwonym winem. Przygotowałem również różnego rodzaju pasty, między innymi włoskie tradycyjne pesto. Miss mogą również skosztować włoskiej sałatkę capreze. Jest tego trochę - 22 dania razy 5 dni – to potężna ilość.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: KULISY MISS WORLD 2006 Czy kalorie są bardzo rygorystycznie liczone? Czy piękne panie mogą sobie pozwolić na przegryzienie batonika lub słodki deser? Bardzo ich pan pilnuje?
Menu dzienne zostało skomponowane tak, aby zawierało do 1600 kalorii na cały dzień i obejmowało śniadanie, obiad i kolację, natomiast po dwóch dniach dziewczyny najwidoczniej potrzebowały trochę większej ilości kalorii i całą dietę dzienną wzbogaciłem o suche placki z ciasta drożdżowego i półkruchego, które pojawiają się na stołach i są bardzo chętnie zjadane prze te piękne panie
Czy gotowanie dla Miss to dla Pana jako szefa kuchni duże wyzwanie?
Największym wyzwaniem jest okiełznanie moich 20 kucharzy na kuchni, bo każdy chciałby być na bufecie i uczestniczyć w prezentacji swoich dań na sali restauracyjnej. To chyba największy problem, a przynajmniej był przez pierwsze dwa dni. Natomiast jest to dla mnie duża przyjemność. Wyzwaniem jest przede wszystkim zaspokojenie tych 120 różnych smaków i 120 różnych kulinarnych oczekiwań
Jak wygląda spożywanie posiłków, kiedy kandydatki wyruszają na wycieczki? Czy panie wracają do hotelu na posiłki, czy mają na miejscu zaplanowany bufet?
Panie zazwyczaj nie wyjeżdżają wszystkie na raz. Na przykład do Malborka wyjechała tylko jedna grupa – 30 kandydatek, a część pozostała w hotelu. Wiem, że mają zaplanowany catering na zamku w Malborku , bodajże na miejscu przygotowuje im posiłek restauracja, która była rekomendowana przez Miss World. Natomiast większość wyjazdów odbywa się między posiłkami, więc na lunch lub kolację kandydatki wracają do hotelu.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: KULISY MISS WORLD 2006 Czy dania serwowane kandydatkom są skomponowane ze składników, które np. pozwalają im na zachowanie idealnie płaskiego brzucha, bez obaw że nagle pojawi się niechciana fałdka tłuszczu?
One wszystkie przyjechały tutaj już przygotowane, z pewnymi kształtami, których nie da się tak szybko zepsuć – trzeba by się było naprawdę postarać. Natomiast moim zadaniem jest raczej dbanie o to, aby nie pojawiły się rzeczy im niepotrzebne, mówimy tu właśnie o jakiejś kolejnej fałdce. Nic odkrywczego – jedzą duże ilości warzyw, duże ilości owoców. Są to produkty o dużej zawartości wody , w wyniku czego są bardziej strawne, łatwo przyswajalne i trawione przez organizm. To powoduje, że się nie odkładają w organizmie na zbyt długo. Dania są skomponowane z mięsa gotowanego, każda nadwyżka tłuszczu w mięsie zostaje po prostu wygotowana i nie jest przyswajana przez organizm. Na pewno nie ma żadnych gazotwórczych produktów, takich jak por, warzywa cebulowe – kapustne - to są warzywa ciężkostrawne, które przeszkadzają w procesie trawienia. Bardzo ważna rzecz – należy spożywać bardzo dużo chleba ciemnego, razowego, jak największą ilość ziaren, które pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit i wypychanie nadwyżki
niechcianych składników z organizmu.
Czy miał Pan okazję obserwować reakcje kandydatek na Miss? Czy są zadowolone z przygotowanego menu?
Oczywiście, że obserwuję. Oprócz tego, że obserwuję panie, obserwuję również, jakie są reakcje, co chętnie jest zjadane, a co jest mniej. To dla mnie informacja, co należy utrzymać w diecie, w jakim kierunku należy pójść, albo ewentualnie co zamienić. Myślałem na przykład, że risotto z owocami morza lub risotto z grzybami będzie chętnie zjadane, a okazało się, że jest to danie troszeczkę odbiegające od rotacji, w porównaniu do innych. Zamieniłem je szybko na lekkie pasty na bazie oliwy, szynki parmeńskiej i pomidorów suszonych. Widać reakcję - są zadowolone. Nie ma szczególnych zapytań o jakieś inne dania, więc myślę, że ze trafiłem w gusta.
Jaką dietę poleciłby Pan kobietom, które chcą mieć piękne ciało i zgrabną sylwetkę?
Odpowiedź jest prosta – dietę niskokaloryczną, ja bym się pokusił o dietę do 1800 kalorii dziennie i na pewno dużo ruchu. To są dwa elementy, które wystarczą, aby mieć w perspektywie czasu taką figurę, albo taką utrzymać.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: KULISY MISS WORLD 2006* Wywiadu udzielił Pan Grzegorz Labuda - szef kuchni Hotelu Nadmorskiego w Gdyni, w którym obecnie przebywają kandydatki do tytułu Miss World 2006. Wywiad z dnia 6.09.2006 r.*