Dieta wegan wymaga uzupełnienia
Ścisła wegańska dieta wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia i wymaga podawania między innymi witaminy B12 oraz kwasów omega-3 - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
06.04.2011 | aktual.: 06.04.2011 22:10
Ścisła wegańska dieta wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia i wymaga podawania między innymi witaminy B12 oraz kwasów omega-3 - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Weganie, czyli osoby, które starają się nie jeść mięsa ani jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego - są bardziej narażeni na powstawanie zakrzepów oraz miażdżycę, co zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
Takie są wyniki przeprowadzonej przez doktora Duo Li z uniwersytetu Zheijang w Hangzhou analizy dziesiątek artykułów, opublikowanych w ciągu ostatnich 30 lat.
W wegańskiej diecie brakuje żelaza, cynku, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3. Niedobór tłuszczów podnosi poziom homocysteiny, a obniża - poziom "dobrego cholesterolu" (HDL) - co w obu przypadkach zwiększa ryzyko chorób serca.
Zdaniem doktora Li weganie i wegetarianie powinni spożywać więcej witaminy B12 oraz kwasów omega-3. Dobrym źródłem tych ostatnich są orzechy zwłaszcza orzechy włoskie.
(PAP/ma)
POLECAMY: OBIAD BEZ SCHABOWEGO