FitnessDziewięć tłuszczów niezbędnych w zdrowej diecie

Dziewięć tłuszczów niezbędnych w zdrowej diecie

Tłuszcze są często uważane za wrogów zdrowego odżywiania, ale okazuje się, że wiele z nich zapewnia nam nieocenione korzyści zdrowotne, przedstawione w najnowszym wydaniu magazynu „Food Technology”.

Dziewięć tłuszczów niezbędnych w zdrowej diecie
Źródło zdjęć: © 123RF

07.10.2014 | aktual.: 08.10.2014 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tłuszcze są często uważane za wrogów zdrowego odżywiania, ale okazuje się, że wiele z nich zapewnia nam nieocenione korzyści zdrowotne, przedstawione w najnowszym wydaniu magazynu „Food Technology”.

Specjaliści tłumaczą, że oleje roślinne i zawarte w nich kwasy tłuszczowe mogą poprawiać sprawność psychiczną i rozwój mózgu, pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, korzystnie działać na serce, oczy, a nawet nastrój.

Za najważniejsze z punktu widzenia naszego zdrowia autorzy artykułu uznali dziewięć substancji:

  1. Kwasy tłuszczowe omega-3: nienasycone kwasy tłuszczowe, związane m.in. z rozwojem mózgu, funkcjami poznawczymi, utrzymaniem dobrej kondycji narządu wzroku, ochroną przed demencją i depresją. Powszechnie znany jest również ich dobroczynny wpływ na serce.
  1. Kwas pinolenowy: jeden z najpowszechniej występujących kwasów wielonienasyconych, pozyskiwany z orzeszków piniowych. Badania kliniczne wykazały, że istotnie pomaga w kontrolowaniu masy ciała poprzez hamowanie apetytu i zapewnianie uczucie sytości.
  1. Sprzężony kwas linolowy (CLA): związek z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Naturalnie występuje w tłuszczu mleka krowiego, a także produktach mlecznych i mięsie pochodzącym od zwierząt przeżuwających. Pomaga obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, zwiększając jednocześnie masę mięśniową. Przypuszcza się także, że ma działanie antynowotworowe.
  1. Olej lniany: wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, które przyczyniają się do utrzymywania dobrej kondycji serca i układu krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne.
  1. Olej konopny: olej pochodzący z nasion konopi. Zawiera optymalne proporcje kwasów omega-6 i omega-3 oraz jest bogaty w witaminy K i E. 6. Olej rybi: bogate źródło kwasów omega-3. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, przeciwdziała zaburzeniom krążenia i miażdżycy. Ma także wpływ na rozwój mózgu, procesy neurologiczne i funkcje poznawcze.
  1. Olej rzepakowy: badania wykazały, że dieta bogata w olej rzepakowy przyczynia się do poprawy parametrów stężenia cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 2, a zwłaszcza osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
  1. Olej sojowy: zawiera wysokie stężenia flawonoidów, lecytyny, steroliny i witaminy E. Wpływa korzystnie na przemianę materii oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono, iż pomaga chronić przed zapaleniami i chorobami układu krążenia, wzmacnia układ odpornościowy.
  1. Olej kokosowy: ma dobroczynny wpływ na skórę. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza procesy gojenia, nawilża, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Według niektórych badań może przyspieszać spalanie najbardziej niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu brzusznego.

(PAP), kap/ mki/

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (9)