W jakich produktach jest najwięcej pustych kalorii?
Jak nie zwiększyć objętości tkanki tłuszczowej?
Każdy z nas słyszał o pustych kaloriach. Jak nauczyć się wybierać produkty ze zdrową wartością kaloryczną?
Każdy z nas słyszał o pustych kaloriach. Jak nauczyć się wybierać produkty ze zdrową wartością kaloryczną?
Słowo "kaloria" w dietetyce oznacza ilość energii, jaką dostarcza nam określony produkt spożywczy.
Produkty kaloryczne są wysokoenergetyczne, zaś te, które zawierają mało kalorii, dostarczą nam też mniej energii. Jeśli jemy zbyt kalorycznie, nie oznacza to jednak, że będziemy mieć więcej energii.
W takim wypadku zwiększy się jedynie objętość tkanki tłuszczowej. Sztuką jest więc umiejętność dobrania takiego menu, które dostarczy nam odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych, a przy tym nie sprawi, że wzbogacimy się o tzw. oponkę na brzuchu.
Tekst na podst. Femina.fr Anna Loska/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl