W jakich produktach jest najwięcej pustych kalorii?
Każdy z nas słyszał o pustych kaloriach. Jak nauczyć się wybierać produkty ze zdrową wartością kaloryczną?
Każdy z nas słyszał o pustych kaloriach. Jak nauczyć się wybierać produkty ze zdrową wartością kaloryczną?
Słowo "kaloria" w dietetyce oznacza ilość energii, jaką dostarcza nam określony produkt spożywczy.
Produkty kaloryczne są wysokoenergetyczne, zaś te, które zawierają mało kalorii, dostarczą nam też mniej energii. Jeśli jemy zbyt kalorycznie, nie oznacza to jednak, że będziemy mieć więcej energii.
W takim wypadku zwiększy się jedynie objętość tkanki tłuszczowej. Sztuką jest więc umiejętność dobrania takiego menu, które dostarczy nam odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych, a przy tym nie sprawi, że wzbogacimy się o tzw. oponkę na brzuchu.
Tekst na podst. Femina.fr Anna Loska/(AL)/(kg), kobieta.wp.pl
Uważaj na produkty bogate w cukry i tłuszcze
Kalorie, które w dietetyce nazywa się wartościowymi, pełnymi, zawarte są w tych produktach, które oprócz składników energetycznych zawierają także inne składniki potrzebne organizmowi do funkcjonowania (minerały, witaminy, aminokwasy, niektóre pierwiastki).
Z kolei produkty, które mają wysoką wartość energetyczną, a są ubogie w pozostałe elementy odżywcze, zawierają tak zwane puste kalorie.
Chodzi tu przede wszystkim o pokarmy bogate w cukry, tłuszcze i kwasy tłuszczowe typu trans, które odpowiedzialne są nie tylko za wzrost wagi i poziomu cholesterolu. Ich spożywanie dwukrotnie podwyższa ryzyko zachorowania na raka piersi.
Czy spożywanie pustych kalorii jest szkodliwe?
Wydawałoby się, że przyjmowanie dużych ilości pustych kalorii nie jest szkodliwe. Prawie każdy produkt ma przecież jakieś wartości odżywcze i nawet jedząc niezdrowe chipsy, dostarczamy organizmowi pewnych składników.
Takie myślenie jest jednak błędne. Zapełniając sobie żołądek bezwartościowym jedzeniem, spowodujemy szybsze przybranie na wadze, czemu towarzyszyć mogą niedobory niektórych składników.
Jedząc produkty zawierające puste kalorie, sprawiamy, że oponka na brzuchu się powiększa, a organizm dalej nie otrzymuje tego, co mu jest najbardziej potrzebne. Czy oznacza to jednak, że powinniśmy wyeliminować z diety wszelkie produkty zawierające puste kalorie?
No cóż, malutka paczka ulubionych chipsów od czasu do czasu nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, jeśli na co dzień będziemy stosować dietę bogatą we wszelkie składniki odżywcze. Jeżeli jednak spożywamy duże ilości cukru i tłuszczów, w trosce o swoje zdrowie powinniśmy jak najszybciej zmienić nawyki żywieniowe.
W jakich produktach jest najwięcej pustych kalorii?
Najwięcej składników energetycznych przy najmniejszej zawartości elementów odżywczych mają dania typu fast-food, czyli frytki, smażone mięso (zwłaszcza to mocno przetworzone, np. kebab, tanie kiełbaski, parówki, itp.) oraz sosy majonezowe.
Puste kalorie zawierają też słone, chrupiące przekąski - chipsy, prażynki ziemniaczane, chrupki, krakersy, itp. Źródłem dużej ilości niepotrzebnych kalorii są również słodkie napoje gazowane oraz słodzone soki, napoje i tzw. nektary owocowe. No i oczywiście słodycze.
Tu sprawa bardziej się komplikuje... O ile np. czekolada oprócz kalorii dostarczy nam także magnezu, o tyle pączki, żelki i cukierki nie przyniosą naszemu organizmowi żadnych korzyści.
Niebezpieczny alkohol
Stosunkowo mało odżywcze, ale kaloryczne są także produkty z oczyszczonej mąki zbożowej, czyli biały chleb, ciasteczka i inne słodkie wypieki.
Warto zwrócić uwagę na alkohol. Ponieważ piwo znane jest z dużej zawartości pustych kalorii, panie na diecie często sięgają po wino lub szampana. Niestety, to niewiele zmienia.
Lampka czerwonego wina to 100 kcal, kieliszek szampana - 120 kcal, zaś ta sama ilość piwa zawiera 140 kcal. Różnice nie są więc aż tak duże - alkohol to po prostu kaloryczny napitek.
Bezpieczne źródła kalorii
Wartościowe kalorie zawarte są w jedzeniu bogatym w składniki odżywcze: chlebie z pełnego przemiału, warzywach i owocach, nabiale bez dodatku cukru (jogurty naturalne, twaróg, itd.), jajkach, dobrej jakości mięsie i rybach oraz wszelkiego rodzaju zbożach (płatki owsiane, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna).
Aby dostarczać organizmowi nie tylko kalorii, ale także składników odżywczych, wybierajmy po prostu produkty jak najmniej przetworzone. Wówczas współczynnik dostarczonej energii będzie adekwatny do naszych potrzeb.