Jak zwiększyć przyswajalność kurkuminy o 2 tysiące procent?
Naukowcy stanęli przed problemem przyswajalności dobroczynnej przyprawy. Po podaniu ludziom kurkumy - nawet jeśli była to solidna porcja w postaci łyżki stołowej - w przeciągu godziny poziom kurkuminy we krwi. Przyczyną tak niskiego "skoku" jest wątroba, która stara się wydalić obce substancje z organizmu.
27.04.2015 | aktual.: 28.04.2015 09:03
Znane są już właściwości kurkumy do unieszkodliwiania substancji kancerogennych, blokowania cyklu komórkowego i namnażania wielu typów komórek nowotworowych oraz prowokowania ich autodestrukcyjnej apoptozy (śmierci). Kurkumina zawarta w aromatycznej przyprawie zwiększa również skuteczność leków chemioterapeutycznych. Aby biodostępność substancji dla organizmu była na tyle wysoka, żeby rzeczywiście zapobiegała rakowi, wystarczy prosty trik.
Badania kliniczne wskazują jednoznacznie, że żółty proszek kojarzony do niedawna głównie z kuchnią hinduską, jest naturalnym lekarstwem. Prócz silnych właściwości antynowotworowych, kurkuma znakomicie oczyszcza wątrobę i przyspiesza procesy naprawcze w ludzkim mózgu. W niedalekiej przyszłości ma być podawana nie tylko pacjentom przechodzącym chemio- i radioterapię, ale także tym narażonym na starczą demencję oraz chorobę Alzheimera.
Naukowcy stanęli przed problemem przyswajalności dobroczynnej przyprawy. Po podaniu ludziom kurkumy - nawet jeśli była to solidna porcja w postaci łyżki stołowej - w przeciągu godziny poziom kurkuminy we krwi nieznacznie wzrastał. Przyczyną tak niskiego "skoku" była wątroba, która stara się wydalić obce substancje z organizmu. W tym celu sprawia, że nierozpuszczalna w wodzie substancja staje się rozpuszczalna i łatwo usuwana z organizmu. Procesowi zapobiega inna naturalna przyprawa - pieprz. A konkretnie piperyna w nim zawarta.
Piperyna stanowi ok. 5 procent zawartości pieprzu i jest odpowiedzialna za jego ostry smak. Jest ona silnym inhibitorem metabolizmu leków oraz innych substancji, które wątroba chciałaby jak najszybciej wydalić z naszego ciała. Już 1/20 łyżeczki pieprzu dodana do kurkumy, zwiększa jej biodostępność o 2 tysiące procent. Nieprzypadkowo ostre ziarenka są obowiązkowym składnikiem mieszanki curry.
Innym sposobem zwiększenia absorpcji kurkuminy jest spożycie całego korzenia kurkumy (świeżego lub suszonego), ponieważ naturalne oleje obecne w korzeniu mogą zwiększyć przyswajalność substancji nawet 8-krotnie.
Gdy spożywamy ją z tłuszczem, kurkumina może być bezpośrednio wchłaniana do krwiobiegu poprzez system limfatyczny, w ten sposób częściowo pomijając wątrobę. Najbardziej popularnym sposobem użycia przyprawy w kuchni jest wsypanie jej na rozgrzany olej, tuż przed dodaniem warzyw czy ryżu.
(mtr), WP Kobieta