Już nigdy nie wyrzucisz skórki od arbuza. Genialny przepis

Już nigdy nie wyrzucisz skórki od arbuza. Genialny przepis

Skórka po arbuzie może się jeszcze przydać
Skórka po arbuzie może się jeszcze przydać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YOSS SABALET
21.07.2023 09:31, aktualizacja: 21.07.2023 12:17

Arbuz to owoc, który doskonale gasi pragnienie w trakcie upalnych dni. Można jeść go solo, można też zrobić z niego pyszną lemoniadę. Do jej przygotowania możesz użyć także... skórki. Poznaj genialny przepis w duchu zero waste.

Arbuz to pyszny owoc o słodkim i niezwykle soczystym miąższu, który doskonale gasi pragnienie. Latem sięgamy po niego szczególnie często. Jeśli nie chcesz marnować żywności i starasz się wykorzystać owoce oraz warzywa w całości, poznaj przepis na genialną, arbuzową lemoniadę, do przygotowania której używa się także skórki.

Pokrój i zagotuj. Tak przygotujesz genialną lemoniadę

Lemoniada to słodki napój bazujący na wodzie i owocach. Najczęściej przyrządza się ją z cytryn, pomarańczy, czarnej porzeczki czy też arbuza, jednak do jej przygotowania można wykorzystać każdy soczysty owoc. Latem największą popularnością cieszy się lemoniada arbuzowa, bowiem doskonale gasi pragnienie, a do tego jest słodka i orzeźwiająca jednocześnie. Zwykle po przygotowaniu jej wyrzucamy skórki po arbuzie, ponieważ traktuje się ją jako odpad. To błąd, ponieważ można przygotować z niej fantastyczną lemoniadę. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokrój arbuza. Wydrąż z niego miąższ, a skórkę umyj i pokrój w małe kawałki. Miąższ przełóż do dzbanka, a pokrojoną kostkę włóż do garnka. Dodaj do niej szklankę wody, szklankę cukru i sok z całej cytryny. Włącz gaz i gotuj całość przez 30 minut aż do miękkości. Na końcu zblenduj całość, aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Przelej go do dzbanka z miąższem i dodaj do niego wodę mineralną, lód oraz kilka listków świeżej mięty. Lemoniada w stylu zero waste gotowa.

Do czego wykorzystać arbuza?

Arbuz składa się przede wszystkim z wody. To niskokaloryczny owoc, który doskonale smakuje w deserach, ale też podbija smak wytrawnych potraw. Warto dodać niewielką ilość arbuza do sałatki z łososiem zarówno wędzonym, jak i pieczonym czy smażonym. Zyska ona świeży smak. Z samego arbuza można przygotować też fantastyczną, słodko-słoną sałatkę. Wystarczy, że pokroisz miąższ w niewielką kostkę, dodasz do niego garść roszponki czy też rukoli, a następnie skropisz całość oliwą i posypiesz pokruszoną fetą oraz posiekaną miętą. Choć to połączenie wydaje się być nieoczywiste, jest naprawdę pyszne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także