Pomacaj ogonek. Już nigdy nie kupisz niedojrzałego arbuza

Pomacaj ogonek. Już nigdy nie kupisz niedojrzałego arbuza

Jak wybrać dobrego arbuza?
Jak wybrać dobrego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.06.2023 13:22, aktualizacja: 15.06.2023 14:07

Arbuz to jeden z najpopularniejszych, letnich owoców. Jest słodki, lekki, niskokaloryczny, a do tego doskonale gasi pragnienie. Jeśli chcesz mieć pewność, że arbuz, którego chcesz kupić, jest dojrzały, zwróć uwagę na jeden mały szczegół.

Arbuz pochodzi z terenów Afryki Południowej, gdzie rośnie dziko. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie. To jeden z najpopularniejszych owoców na świecie, po który najchętniej sięgamy właśnie latem, bowiem jest smaczny i bardzo soczysty, a do tego skutecznie gasi pragnienie.

Po czym poznać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na ten szczegół

Niestety, nie każdy arbuz, który trafia do sklepu, jest dojrzały. Niedojrzały arbuz ma nieprzyjemnie twardy, wręcz chrupiący miąższ, a do tego jest zwyczajnie kwaśny i pozbawiony charakterystycznego, słodkiego posmaku. Jak wiec rozpoznać, czy owoc jest już idealny do spożycia? Jest na to sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden, mały i niepozorny szczegół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy, że stukniesz palcami w arbuza. Jeśli dźwięk, który usłyszysz, będzie przypominał ten, który słyszymy po stuknięciu w drewno, oznacza to, że owoc jest dojrzały. Jeśli jednak dźwięk, który usłyszysz, będzie wysoki i "pusty", oznacza to, że nie nadaje się on jeszcze do spożycia.

Sprawdź ogonek. Tak rozpoznasz, że arbuz jest niedojrzały

Poza stukaniem w arbuza, tuż przed zakupem warto przyjrzeć się skórce. Jeśli jest intensywnie zielona, a na powierzchni widoczne są liczne żółte czy też kremowe plamki, oznacza to, że jest on dojrzały. Dla pewności warto sprawdzić też ogonek. Powinien być suchy i mocno przyczepiony do arbuza. Jeśli będzie miękki i wilgotny, oznacza to, że owoc został zerwany zbyt wcześnie.

Jeśli po sprawdzeniu dźwięku i skórki nadal masz wątpliwości, porównaj wagę. Weź do ręki dwa arbuzy o zbliżonej wielkości i zważ każdy z nich. Ten, który waży więcej, będzie smaczniejszy, bowiem dojrzałe arbuzy są bardziej soczyste i przy tym cięższe.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także