Krem na talerzu – przepisy na zupy!
Większość z nas bardzo lubi zupy. Najczęściej gości na polskich stołach tradycyjny żurek, rosół, pomidorowa bądź krupnik. Jednak coraz chętniej sięgamy po kremy z brokułów, dyni, szparagów czy zielonego groszku. Są ciekawą odmianą dla znanych i lubianych zup i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowego żywienia, ponieważ można je przygotować z praktycznie każdego dostępnego w sklepie warzywa.
11.02.2011 | aktual.: 04.03.2011 12:32
Większość z nas bardzo lubi zupy. Najczęściej gości na polskich stołach tradycyjny żurek, rosół, pomidorowa bądź krupnik. Jednak coraz chętniej sięgamy po kremy z brokułów, dyni, szparagów czy zielonego groszku. Są ciekawą odmianą dla znanych i lubianych zup i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowego żywienia, ponieważ można je przygotować z praktycznie każdego dostępnego w sklepie warzywa.
Zupy cieszą się wielką popularnością od czasu gdy człowiek opanował sztukę gotowania. Już w epoce brązu były powszechnie spożywane. Natomiast w Starożytnej Grecji zupy z grochu, fasoli i soczewicy sprzedawano masowo na ulicy tak jak dzisiejsze fast foody – hot dogi, hamburgery czy kebaby. Dzisiaj wiele kultur może pochwalić się swoimi własnymi recepturami na zupy, które są nieodłącznym elementem narodowych kuchni.
Nie bez powodu miłośnik kulinariów i autor książek kulinarnych Grimaud de la Reyniere twierdził, że zupa dla posiłku jest tym co przedsionek dla domu.
Zupa po francusku
W Polsce, Niemczech, Rosji preferuje się zupy gęste i sycące. Natomiast Francuzi preferują lekkie kremy gdyż nie jest to ich główne danie. Typowa francuska kolacja składa się zazwyczaj z zupy, sałatki i terrine. Potem podaje się rybę albo mięso, do tego sałatki, warzywa. Na deser serwuje się sery. W ramach podwieczorku podaje się coś słodkiego, np. owoce, ciasta, creme brule.
Kremowe zupy
Te przysmaki są robione na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem śmietany lub masła. Wszystko miksuje się na konsystencję kremu. Serwuje się je z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dla każdego...
Danie doprawiamy wedle własnego uznania. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dodać ostrej papryki. Do marchewkowego kremu będzie pasowało curry, pomidorowego – bazylia. Z warzywnymi, delikatnymi zupami dobrze komponuje się starty parmezan.
Kremy cieszą się popularnością, ponieważ można je przygotować praktycznie z każdego rodzaju warzyw, dlatego na pewno szybko się nie znudzą. We Francji popularny jest krem cebulowy, w Niemczech szparagowy. Zupę krem można także przygotować z papryki, pomidorów, cukinii, brokułów, kalafiora, dyni, ziemniaków, grzybów. Wszystko zależy od gustu i pomysłowości.
Krem robi się je łatwo i szybko. Ponadto, takie zupy są lekkostrawne, więc mogą być spożywane praktycznie przez każdego.
Krem z pieczarek: (pieczarki możemy zastąpić świeżymi grzybami leśnymi)
• 50 dag pieczarek
• 1 średnia cebula
• 1-2 kostki rosołowe bulion grzybowy
• zielona pietruszka
• 1 łyżeczka mąki
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
• grzanki
• sól, pieprz
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać do niej umyte, obrane i pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem do smaku i dusić tak, żeby grzyby były miękkie, ale nie odparował cały płyn. Ostudzone pieczarki zmiksować, zalać 1,5litra wrzątku, dodać 1 lub 2 kostki rosołowe, zagotować.
Aby zagęścić zupę należy dodać mąki rozprowadzonej w wodzie. Wlewamy do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i posypujemy zieloną pietruszką, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Podajemy z grzankami lub kawałkiem innego pieczywa.
Krem z soczewicy:
• 350 dkg czerwonej soczewicy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryka
• puszka pomidorów bez skórki
• 2 marchewki średniej wielkości
• 3 cm świeżego korzenia imbiru
• 2 kostki rosołowe ( warzywne lub drobiowe)
Soczewicę przed przyrządzeniem zupy moczymy cała noc.
Posiekaną cebulę usmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Obraną marchewkę i paprykę pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Następnie dodać 3cm obranego imbiru, smażyć wszystko ok. 20 min. Potem wrzucić soczewicę, dolać litr wody. Na koniec dodać pomidory i kostki rosołowe.
Gotować do czasu, aż soczewica i marchewka będą miękkie Potem zmiksować warzywa. Doprawić pieprzem i ostrą papryką Krem można podać z groszkiem ptysiowym.
sp/sr