GotowaniePrzepisyTapas - hiszpańskie co nieco

Tapas - hiszpańskie co nieco

Hiszpania, podobnie jak pozostałe kraje śródziemnomorskie, słynie z dobrej kuchni. Jednakże będąc tam na krótkiej, kilkudniowej wycieczce, ciężko wszystkiego spróbować. Dlatego koniecznie trzeba sięgnąć po tapas – są to różnego rodzaju niewielkie dania, zarówno zimne jak i gorące.

Tapas - hiszpańskie co nieco
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

20.10.2011 | aktual.: 11.09.2018 15:29

Dzięki ich niewielkim rozmiarom turyści mają szansę poznać wiele ciekawych potraw. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Hiszpańska kuchnia w miniaturze

Będąc w Hiszpanii trzeba koniecznie wybrać się na tapas. To doskonała okazja wypróbowania wielu dań tamtejszej kuchni. Porcje są naprawdę małe, więc na pewno zdołamy sięgnąć po wiele potraw.

Tapas – czyli przykrywki

Tapas mają swój początek w zwyczaju przykrywania kieliszka plastrem szynki po to, by do wina nie wpadały owady. Z czasem do szynki zaczęto dodawać chleb i oliwki.

Natomiast według legendy, tapas zawdzięczamy królowi Alfonsowi X Mądremu, który gdy zachorował, leczył się spożywając niewielkie posiłki i pijąc wino. Władca, gdy odzyskał zdrowie, zaczął popularyzować taki sposób odżywiania i dlatego zwyczaj podawania tapas wkrótce się rozpowszechnił.

Zamiast fast-foodów

Dzisiejsze tapas to niewielkie przekąski podawane na zimno lub na gorąco. Mogą to być faszerowane oliwki, sałatki, dania z warzyw, mięsa, ryb lub owoców morza. Te niewielkie dania serwują wszystkie restauracje i knajpki w hiszpańskich miastach, miasteczkach i wioskach. Często jada je się wczesnym popołudniem, bo w Hiszpanii obiad je się dopiero wieczorem. Podaje je się do wina, zazwyczaj gratis, choć w niektórych lokalach trzeba za nie zapłacić. To właśnie dzięki tym małym potrawom w Hiszpanii fast-food nie zdobył popularności.

Do wyboru do koloru

Do najpopularniejszych potraw podawanych w postaci tapas należą oliwki faszerowane papryką lub tuńczykiem; marynowane warzywa nadziewane anchois; sałatki, np. z bakłażana; mini tortille; tuńczyk.

Morskie specjały

Wiele mini przekąsek opiera się na owocach morza. Są to krewetki z salsą, smażone kalmary, gotowana ośmiornica posypana solą, marynowane małże.

Z gorących mięsnych dań podaje się też klopsiki, królika z grilla, smażone pieczarki, żeberka z chlebem, kebab.

Wiele tapas przyrządza się z szynki pata negra lub jamon serrano. Są to różne mini kanapki albo bób z szynką. Do wina serwuje się także pikantne kiełbaski chorizo lub kiełbasę z białą pleśnią - fuet.

Coś dla wegetarian

Wegetarianie również nie mogą narzekać na brak bezmięsnych potraw. Wśród nich są m.in: opiekany chleb z oliwą i pomidorami, smażone ziemniaki, ser owczy z La Manchy.

(sp/sr)

hiszpaniakulturaprzekąski
Zobacz także
Komentarze (1)