Smak ostrzega o chorobie
Dziwny smak w ustach może zdarzyć się każdej z nas. Bywa, że jest on gorzki, słodki lub metaliczny. Jeśli pojawia się rzadko i szybko mija, raczej nie ma powodu do niepokoju. Jeśli jednak utrzymuje się długo, może zwiastować różne dolegliwości. Dlatego lepiej go nie lekceważyć i zasięgnąć porady lekarza.
20.07.2011 | aktual.: 29.05.2018 14:57
Dziwny smak w ustach może zdarzyć się każdej z nas. Bywa, że jest on gorzki, słodki lub metaliczny. Jeśli pojawia się rzadko i szybko mija, raczej nie ma powodu do niepokoju. Jeśli jednak utrzymuje się długo, może zwiastować różne dolegliwości. Dlatego lepiej go nie lekceważyć i zasięgnąć porady lekarza.
* Gorzki posmak* zazwyczaj jest spowodowany nadmiarem wypitej kawy, herbaty czy słodyczy. We krwi odkładają się wówczas resztki przemiany materii, które sprawiają, że zaczynamy odczuwać gorzki smak na języku. Jeżeli pojawi się wiosną lub latem, w trakcie trwania sezonu grillowego, może oznaczać zatrucie benzopirenami, które wytwarzają się podczas nieumiejętnego grillowania mięsa. By wyeliminować tę przypadłość powinno się dokonać zmian w swoim jadłospisie, eliminując cukier, nadmiar kawy i herbaty. Jeśli mimo tego dolegliwości nie ustąpią, zgłośmy się do lekarza w celu wykluczenia obecności kamieni w pęcherzyku.
* Posmak metaliczny* może sygnalizować drożdżakowe zapalenie jamy ustnej. Dodatkowe objawy to: biały nalot na języku i suchość w ustach. U osób chorujących na cukrzycę posmak metalu może oznaczać podwyższony poziom insuliny. W tym wypadku najlepiej zgłosić się do lekarza, by zdiagnozował przyczynę problemu.
* Kwaśny posmak* w ustach, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu odbijanie i pieczenie w przełyku, może oznaczać wrzody żołądka, dwunastnicy. Tak samo objawia się nadmierna produkcja kwasu żołądkowego - nadkwaśność. Aby złagodzić te objawy, zmień dietę na bardziej lekkostrawną. Zrezygnuj z kawy i herbaty, ostrych przypraw i białego pieczywa, ponieważ zwiększają one wydzielanie soków trawiennych. Jeśli objawy miną - to znak, że cierpisz na nadkwasotę. Pomocne będą środki zmniejszające nadmiar kwasu w żołądku. Jeśli kwaśny posmak nadal będzie się utrzymywał, zrób test na obecność Helicobacter pylori - bakterii odpowiadającej za powstawanie wrzodów żołądka. Aby się z nimi uporać najlepiej udać się do gastrologa, który zleci nam wykonanie badań krwi, a także gastroskopię i zleci stosowne leczenie.
POLECAMY: * Co można wyczytać z języka?*
* Posmak sera pleśniowego* może oznaczać, że cierpisz na zapalenie migdałków lub zatok. Przykry zapach i niemiły posmak występuje na skutek rozkładu bakterii białek, które są obecne w śluzie nawilżającym nasze drogi oddechowe. By ulżyć tym dolegliwościom najlepiej dwa razy dziennie płukać gardło odkażającym śluzówki roztworem, przyrządzonym z soli kuchennej. Można też stosować preparat w sprayu. Posmak pozwala zniwelować też żucie gumy czy płukanie ust żelem stomatologicznym. Przede wszystkim udaj się jednak do laryngologa, który określi stan twoich zatok i migdałków i w razie potrzeby zapisze odpowiedni antybiotyk.
Słono - kwaśny posmak może być objawem niewydolności nerek. Dodatkowymi objawami są w tym przypadku zaburzenia rytmu serca, mdłości czy nadmierna nerwowość. Konieczna jest wizyta u lekarza, który zleci nam wykonanie usg jamy brzusznej, a także dokładne badania moczu i krwi i zastosuje odpowiednie leczenie. By zmniejszyć dolegliwości, można też płukać jamę ustną naparem z mięty lub szałwii.
Często przyczyną dziwnego posmaku w ustach może być nieleczona próchnica lub choroby dziąseł. Warto więc chodzić na wizyty kontrolne do stomatologa i dbać o higienę jamy ustnej, aby wykluczyć tę przyczynę. Pamiętaj też, aby regularnie oczyszczać u dentysty zęby z nalotu i kamienia nazębnego.
mpi/(kg)
POLECAMY: * Co można wyczytać z języka?*