Komosa ryżowa. Chroni przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów
Bogata w pełnowartościowe białko – jako jeden z nielicznych pokarmów pochodzenia roślinnego, dostarcza wszystkich, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, aminokwasów. Doskonale zastępuje mięso. Ze względu na niezwykły skład i właściwości odżywcze, komosa ryżowa zaliczana jest do grupy żywności szczególnie korzystnej dla zdrowia.
19.02.2014 | aktual.: 19.02.2014 12:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bogata w pełnowartościowe białko – jako jeden z nielicznych pokarmów pochodzenia roślinnego, dostarcza wszystkich, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, aminokwasów. Doskonale zastępuje mięso. Ze względu na niezwykły skład i właściwości odżywcze, komosa ryżowa zaliczana jest do grupy żywności szczególnie korzystnej dla zdrowia.
Ziarna komosy charakteryzują się bogactwem składników odżywczych – dostarczają witamin E, B1, B2, B6 i kwasu foliowego, ale też żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu i selenu oraz cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Bezglutenowe ziarno zawiera 5 procent tłuszczu, czyli 2,5 razy więcej niż pszenica.
Tłuszcz ten stanowią jednak w głównej mierze nienasycone, długołańcuchowe kwasy. Nawet w 4 proc. mogą się one składać z kwasu alfa-linolenowego, występującego z reguły tylko w rybach i należącego do grupy kwasów omega-3.
Chroni przed cukrzycą
Sporo jest w niej także błonnika pokarmowego. Wyjątkowy skład ziaren komosy gwarantuje jej silne właściwości przeciwzapalne. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów.
Quinoa nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny.
Badania potwierdziły, że regularne spożywanie komosy ryżowej chroni przed cukrzycą i redukuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki) i świetnie radzi sobie z bólami migrenowymi.
Zawiera więcej wapnia niż mleko
Ponieważ quinoa wspomaga wytwarzanie pokarmu, poleca się ją zwłaszcza karmiącym matkom. Można ją podawać też niemowlętom. Zawiera więcej wapnia niż mleko, a co ważniejsze – wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka.
W skorupce ziaren komosy występują również saponiny, dzięki którym produkty z quinoa mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują również działanie rozrzedzające krew.
Cudowny dar natury
Miniony rok (2013) Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) ogłosiła Rokiem Komosy Ryżowej (Quinoi). To święte zboże dawnych Inków. Komosa w Ameryce Południowej uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Dla Inków i Azteków stanowiła podstawowy pokarm. Jako jedna z nielicznych roślin była w stanie przetrwać wysokości przekraczające 3000 m n.p.m. – czyli intensywne słońce, bardzo niską temperaturę oraz brak wody. Quinoa wykazuje odporność na zmiany klimatyczne.
Jest blisko spokrewniona z amarantusem i występującą pospolicie w Polsce komosą białą (Chenopodium album). Kwitnie na różowo, a jej owocami są drobne orzeszki. Komosa ryżowa to nie zboże, jest bardziej spokrewniona ze szpinakiem i burakiem.
Jak stosować komosę? W formie ziaren zastąpi kaszę czy ryż, ale może być również składnikiem sałatek, zapiekanek, zup, zarówno na ciepło jak i na zimno, dań wytrawnych oraz słodkich. Dostępne są również płatki, makaron czy mąka z komosy – jest w czym wybierać.
(gabi/sr), kobieta.wp.pl