Kuchnia miłosna – magiczne potrawy, które zwiększają pożądanie
Planujesz wieczór z ukochanym, a może chcesz rozpalić uczucia partnera? Bez wątpienia najlepsze będą dania pełne afrodyzjaków. Co pobudza ochotę na miłość? Magiczną moc mają: czekolada, imbir, cynamon, owoce morza, seler, brokuły, szparagi, figi, chili i świeże zioła.
15.12.2011 | aktual.: 10.09.2018 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Często odrobina przyprawy wystarczy, by nie tylko nadać ulubionej potrawie niepowtarzalny smak, ale także przez żołądek zdobyć serce wybranka.
Afrodyzjaki są obecne w kuchni już od starożytności. Co ciekawe, pierwszy przepis na miłosny eliksir został zapisany hieroglifami w Egipcie w 1700 roku p.n.e. Egipcjanie stosowali suszone liście z akacji i tarniny z miodem. W dawnych czasach przepisy na mikstury miłosne były pilnie strzeżone. Dzisiaj miłosne specyfiki bez problemu kupimy w sklepie.
Nasze babcie również znały magiczną moc niektórych afrodyzjaków (np. miłosne zioła - lubczyk). Bo jak mówiły, droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek. Czasami wystarczy romantyczna kolacja przy świecach. Niemniej jednak kilka dodatków potrafi zdziałać cuda…
Aromatyczny imbir i cynamon – słodki smak miłości
Imbir to egzotyczna przyprawa, która poprawia samopoczucie. Jest aromatyczny, pachnie słodko, a jednocześnie odświeżająco. W wielu krajach spożywa się smażony w cukrze. W polskiej kuchni używa się go jako przyprawy do pasztetu, flaków czy pierników. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do mięsa (np. baraniny), a także pieczywa i kompotów. Warto dodawać go również do przetworów z dyni.
Możemy też skorzystać ze wschodnich inspiracji. Szczególnie w krajach azjatyckich cieszy się dużym powodzeniem. Stosowany jest jako dodatek do zup, sałatek, sosów czy dań rybnych. Imbir pozostawia miły zapach w ustach. Trzy krążki imbiru dodane do piwa sprawią, że będzie smakowało naprawdę wybornie. Należy skosztować także herbaty z imbirem – nie tylko pięknie pachnie i pobudza twoje zmysły, ale także świetnie rozgrzewa. Imbir ma same zalety: można go dodawać do potraw słodkich i pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa, ale także do ryżu czy deserów. Ponadto regularnie spożywany przyspiesza przemianę materii, obniża cholesterol i korzystnie wpływa na cerę, czyli jest… dobry na wszystko!
Z kolei cynamon jest znakomity do słodkich potraw i napojów, chociaż można go dodawać również do mięsa, zwłaszcza drobiowego.
Tradycyjny lubczyk, egzotyczne owoce morza - trochę pikanterii
Lubczyk ogrodowy jest dodawany do zup, potraw z mięsa i różnych sałatek. Ze względu jednak na silnie korzenny smak (przypominający seler) należy używać go oszczędnie. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych i likwiduje wzdęcia. W sklepach jest dostępny między innymi w postaci maggi.
Brokuły zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń, żelazo oraz błonnik. Są niskokaloryczne, dlatego stosuje się je w wielu dietach odchudzających, a także mają właściwości antynowotworowe. Można je podawać nie tylko gotowane, ale również surowe – np. jako składnik sałatek. Dobrze smakują z naturalnym jogurtem czy zapiekane z serem.
Owoce morza są popularne w krajach śródziemnomorskich. Warto wiedzieć, że zawierają wiele witamin (m.in. z grupy B, A, D), białko, żelazo, magnez, wapń, selen, jod oraz fluor. Najsilniejszym afrodyzjakiem są ostrygi – bogate źródło cynku, który zwiększa produkcję testosteronu.
Papryczka chili jest doskonała do dań mięsnych i warzywnych. Afrodyzjaki warto również łączyć, np. szczyptę pikantnej papryczki możemy dodać do filiżanki czekolady. Dla tych, którzy cenią sobie ekstrawagancję, polecamy ostrygi z sosem imbirowym.
Rarytasy, które zwiększają libido
Oto niektóre propozycje wykwintnych potraw: indyk z farszem z owoców i cynamonem, cielęce kotleciki z imbirem i morelami, kurczak imbirowy, wołowina z piwem i dodatkiem chili, duszone żeberka w czerwonym winie, pieczeń rzymska z ziołami, koreczki serowe z szynką i krewetkami, pizza karaibska, sałatka z krabami, krem selerowy, zupa porowa z serkami oraz zapiekanka z ryżem, jabłkami i cynamonem.
Na przykład piwna karkówka w sosie pomidorowym to smakołyk doskonały dla mężczyzn. Pieczeń nie jest trudna do przyrządzenia, a jej smak doceni nie tylko każdy amator piwa. Na deser zaś polecamy pieczone jabłka z figami i cynamonem, tort czekoladowy lub waniliowe lody z czekoladą. Pyszna czekolada to najbardziej znany afrodyzjak, który poprawia humor.
A jakie napoje?
Proponujemy wspomnianą wcześniej herbatę z imbirem, piwo z imbirem lub miodem, kawę z cynamonem, a dla miłośników napojów procentowych: szampan, czerwone wina, grzańce, pyszne aromatyczne nalewki (np. żurawinowa). Szampan to napój kochanków. Jeżeli pragniesz wprowadzić siebie i partnera w szczególny nastrój, koniecznie wypijcie lampkę szampana, który jest naturalnym afrodyzjakiem. Wspaniale komponują się z nim truskawki z bitą śmietaną.
Bez wątpienia sekret smaku „kuchni miłosnej” bierze się z odpowiedniego sposobu przyrządzania, przyprawiania i podawania dań. Warto pamiętać, żeby kolacja nie była zbyt obfita, ponieważ efekt może być odwrotny – staniemy się po niej senni. Niewątpliwie po lekkiej kolacji będziemy pełni wigoru i energii. Oczywiście niezbędna jest również romantyczna atmosfera. Najważniejsze jednak jest serce, które wkładamy w przygotowanie każdego posiłku.
(ms/sr)