FitnessMacierzanka dla zdrowia i urody

Macierzanka dla zdrowia i urody

Macierzanka dla zdrowia i urody

Jedni zachwalają napary z macierzanki jako środek na odprężenie, inni chwalą jej działanie wykrztuśne i polecają inhalacje z wykorzystaniem tego zioła. Posiada cenne składniki, zdrowe właściwości, a do tego pomaga w pielęgnacji urody. Zielarski ideał!

Jedni zachwalają napary z macierzanki jako środek na odprężenie, inni chwalą jej działanie wykrztuśne i polecają inhalacje z wykorzystaniem tego zioła. Posiada cenne składniki, zdrowe właściwości, a do tego pomaga w pielęgnacji urody. Zielarski ideał!

Macierzanka, nazywana też czasami "zielem słońca" lub cząberkiem, ma wiele odmian. Jedną z nich - chyba najpopularniejszą - jest tymianek, roślina o silnym aromacie, wykorzystywana głównie jako przyprawa. Jednak odmian macierzanki jest o wiele więcej - około 300! Blisko 10 z nich występuje w Polsce. Wszystkie mają wyjątkowe cechy, które sprawiają, że można wykorzystać je na wiele sposobów.

Grecka nazwa macierzanki to Thymus; nazwę przetłumaczyć można jako odważny. Podobno rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z dodatkiem tego zioła. W ten sposób chcieli dodać sobie męstwa. Z kolei w średniowieczu istniała ponoć tradycja, zgodnie z którą damy obdarowywały macierzanką rycerzy, co miało dać im wsparcie i odwagę. A w jakich przypadkach stosujemy ją obecnie?

Tekst: (ma)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 5

Na zdrowie

Obraz
© 123RF

Macierzanka ma właściwości lecznicze. Działa antybakteryjnie, ściągająco, przeciwbólowo, wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Zwiera olejek eteryczny, garbniki, sole mineralne, flawonoidy i witaminę C.

Płukanki lub inhalacje z dodatkiem tej rośliny stosować można w przypadku infekcji jamy ustnej, gardła, krtani i oskrzeli. Powinny pomóc i złagodzić objawy kaszlu, chrypki. Działa zbawiennie nie tylko na układ oddechowy, ale i trawienny.

2 / 5

Zminimalizuje skutki przejedzenia

Obraz
© 123RF

Herbata z macierzanki zalecana jest w przypadku niestrawności i zaburzeń pracy układu pokarmowego. Podana w formie gorącego płynu może pomóc zminimalizować skutki przejedzenia, wzdęcia. Czasami stosowana jest również w schorzeniach układu moczowego.

Ma poza tym działanie wzmacniające i pobudzające, wspomagające koncentrację - niektórzy taką herbatą zastępują kawę.

Stosowana zewnętrznie, w formie okładów, może pomóc w przypadku ran, owrzodzeń oraz oparzeń. Przyśpieszy gojenie, ma działanie dezynfekujące.

3 / 5

Złagodzi wysypkę i trądzik

Obraz
© 123RF

Na bazie macierzanki przygotować można wspaniałą, odprężającą kąpiel. Wywar z zioła (parzonego wcześniej przez około pół godziny) dodajemy do ciepłej wody, a potem zanurzamy się na 15 minut w wannie i relaksujemy. W tym czasie macierzanka działa ściągająco, dezynfekująco, odświeżająco i regenerująco. Potem owijamy się tylko ręcznikiem i odpoczywamy.

Wspominaliśmy wcześniej, że roślina ta świetnie sprawdza się w pielęgnacji ran. Jednak jej korzystny wpływ na stan skóry nie ogranicza się do przyspieszenia gojenia urazów takich jak oparzenia. Pomaga także w przypadku wysypki, świądu, atopowego zapalenia skóry oraz trądziku.

4 / 5

Dodatek do mydła

Obraz
© 123RF

Macierzanka pomaga także skórze głowy i włosom. Wzmacnia cebulki, eliminuje łupież. Wywar z zioła zastosować można jako płukankę, z cząberku przygotować można również specjalną odżywkę, która wzmocni kosmyki.

Ze względu na swoje oczyszczające i łagodzące działanie, w kosmetyce macierzanka wykorzystywana jest jako dodatek do kremów i mydeł oraz płynów do przemywania twarzy.

5 / 5

Dla smaku

Obraz
© 123RF

Nie zapominajmy, że to również wspaniała przyprawa wykorzystywana często w kuchni śródziemnomorskiej. Wzmocnić może smak rosołu, sosów, mięsa pieczonego i duszonego (wołowiny, wieprzowiny, wątróbki). Nadaje się do zup, pasztetów i farszów. Ma lekko gorzkawy, korzenny smak i ciekawy aromat. Dlatego najczęściej stosowana jest w potrawach ciężkostrawnych i tłustych.

Pasjonaci kulinarni polecają również wykorzystanie macierzanki w wypiekach. Jest wiele przepisów na ciasteczka z jej dodatkiem. Sekret polega na wymieszaniu składników o różnych smakach: wyrazistego zioła o lekko gorzkim posmaku z cukrem i dżemem.

Cząberek można dodać do sałatek, surówek, duszonych warzyw. Świetnie sprawdzi się też jako składnik ziołowego masła. A olejek z tej rośliny pojawia się czasami w składzie likierów i wermutów.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)