Miód to nie tylko przysmak
Najlepszy sposób na kaca
Odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeczyszczającymi i łagodzącymi różne dolegliwości. Od dawna jest jednocześnie stosowany jako przysmak. Poznaj niezwykłe zastosowania miodu.
Miód to jeden z najstarszych na świecie naturalnych produktów uznawanych za środek leczniczy. Odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeczyszczającymi i łagodzącymi różne dolegliwości. Od dawna jest jednocześnie stosowany jako przysmak. Naukowcy z brytyjskiego Royal Society of Chemistry uznali, że miód jest najlepszym lekarstwem na kaca.
Kac powstaje jest, gdy alkohol przekształca się w toksyczny aldehyd octowy. Ale wtedy fruktoza zawarta w miodzie może go zmienić w kwas octowy, który z łatwością jest spalany przez organizm.
Wystarczy kilka łyżek, a metabolizm alkoholu przyspieszy. - Warto też spożywać miód w trakcie picia alkoholu. Zwarty w nim potas i sód, jeszcze bardziej przyspieszają procesy, dzięki któremu można uniknąć kaca - pisze "Herald Sun"
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl