GotowaniePrzepisyNalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić?

Nalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić?

Nalewka z orzecha włoskiego
Nalewka z orzecha włoskiego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Klaudia Stabach
27.10.2020 19:23, aktualizacja: 01.03.2022 14:24

Nalewka z orzecha włoskiego to popularny specyfik w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego warto zrobić ją w wolnej chwili i trzymać w razie nagłych problemów zdrowotnych.

Nalewka z orzecha włoskiego jest traktowana przez wiele osób jako panaceum na różne dolegliwości. Orzechy włoskie są bogate w minerały i kwasy tłuszczowe oraz mają działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomagają w oczyszczaniu organizmu.

Nalewka z orzecha włoskiego - jak zrobić?

W związku z tym nalewka z orzecha włoskiego polecana jest przy walce z problemami żołądkowymi. Sposób przygotowania nalewki z orzecha włoskiego jest dziecinnie prosty, a jedynym minusem jest fakt, że trzeba odczekać prawie miesiąc, aby była zdatna do wypicia.

Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów (Zawierają one garbniki, m.in. kwas elagowy, które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym). Następnie wrzuć je do słoika i wsyp pół szklanki cukru. Po dwóch tygodniach odkręć słoik, dodaj 0,5 litra wódki, zakręć i odstaw na miesiąc w suche i zaciemnione miejsce.

Tak przygotowaną nalewkę z orzecha włoskiego zaleca się przyjmować z cukrem lub przegotowaną wodą. Odmierz 40 kropli orzechówki i polej ją na odrobinę cukru na łyżeczce lub wymieszaj z odrobiną letniej wody.

Źródło artykułu:WP Kobieta