Fasolka po bretońsku to przepyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Magda Gessler podzieliła się przepisem na to danie, które z pewnością zrobi furorę w niejednej kuchni.
Składniki na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler
Co potrzebujecie, aby przygotować fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler? To ogólnodostępne składniki. Na danie dla 5-6 osób potrzebujemy:
- 40 dag fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- ok. 20 dag boczku
- ok. 30 dag dobrej kiełbasy
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy: majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka
Jak przygotować fasolkę po bretońsku według przepisu Magdy Gessler?
Aby danie wyszło idealne, dzień wcześniej należy namoczyć fasolę i pozostawić na całą noc w letniej wodzie. Przed przygotowaniem odsączyć, opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem ok. pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru i kilku kawałków boczku. Gotować przez ok. 30-40 min. Dodać posiekany czosnek.
Następnie pokroić wędzony boczek w paski i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Do wytopionego boczku należy dodać cebulę pokrojoną w piórka i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażać do zarumienienia.
Do gotującej się fasoli należy dodać zawartość patelni, puszkę pomidorów oraz przyprawy takie jak cząber i majeranek. Można dosypać szczyptę ostrej papryki. Na patelnię po podsmażonej kiełbasie i boczku wlewamy drugą puszkę pomidorów. Czekamy, aż sos zgęstnieje.
Kiedy fasolka będzie już miękka, należy dodać podsmażone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i papryką. Zagotować.
Po przygotowaniu można podawać z pieczywem.