Fasolka po bretońsku. Pyszny przepis od Magdy Gessler
Rozgrzewająca, pyszna i idealna do świeżego pieczywa. Fasolka po bretońsku to wspaniałe danie dla całej rodziny. Zobacz, jak ją przygotować według przepisu Magdy Gessler.
Fasolka po bretońsku to przepyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Magda Gessler podzieliła się przepisem na to danie, które z pewnością zrobi furorę w niejednej kuchni.
Składniki na fasolkę po bretońsku wg Magdy Gessler
Co potrzebujecie, aby przygotować fasolkę po bretońsku według Magdy Gessler? To ogólnodostępne składniki. Na danie dla 5-6 osób potrzebujemy:
- 40 dag fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- ok. 20 dag boczku
- ok. 30 dag dobrej kiełbasy
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy: majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka
Jak przygotować fasolkę po bretońsku według przepisu Magdy Gessler?
Aby danie wyszło idealne, dzień wcześniej należy namoczyć fasolę i pozostawić na całą noc w letniej wodzie. Przed przygotowaniem odsączyć, opłukać i ugotować w wodzie z dodatkiem ok. pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru i kilku kawałków boczku. Gotować przez ok. 30-40 min. Dodać posiekany czosnek.
Następnie pokroić wędzony boczek w paski i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Do wytopionego boczku należy dodać cebulę pokrojoną w piórka i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażać do zarumienienia.
Do gotującej się fasoli należy dodać zawartość patelni, puszkę pomidorów oraz przyprawy takie jak cząber i majeranek. Można dosypać szczyptę ostrej papryki. Na patelnię po podsmażonej kiełbasie i boczku wlewamy drugą puszkę pomidorów. Czekamy, aż sos zgęstnieje.
Kiedy fasolka będzie już miękka, należy dodać podsmażone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i papryką. Zagotować.
Po przygotowaniu można podawać z pieczywem.