GotowaniePrzepisyNie taki zwykły kieliszek...

Nie taki zwykły kieliszek...

Nie taki zwykły kieliszek...
Źródło zdjęć: © serwis prasowy Campari
16.10.2006 09:22, aktualizacja: 27.06.2010 16:14

Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia.

Tak jak do ciasta nie podaje się zwykłego dużego widelca, tak niewybaczalnym byłoby proponowanie whisky w kieliszku koktajlowym. Ogromna różnorodność napojów mieszanych - drinków czy koktajli - wymaga równie różnorodnego zestawu naczyń, w których się je serwuje. Warto poznać najważniejsze rodzaje barowego szkła, aby w restauracji czy wśród przyjaciół nie popełnić niewybaczalnego faux pas

Kieliszki koktajlowe – nie tylko do koktajli

Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia. Kłopoty mogą zacząć się już przy użyciu banalnego, wydawałoby się, kieliszka koktajlowego. Kształtem przypomina odwrócony stożek, ma pojemność od 50 do 70 ml i najczęściej podaje się w nim klarowne koktajle. Jednak nie tylko – możemy nalewać do niego również półwytrawnych aperitifów. Kieliszek koktajlowy idealnie pasuje do Campari Shakerato, drinka przyrządzanego z gorzkawego Campari, soku cytrynowego i lodu. Pamiętajmy, że w takim szkle podaje się napoje chłodzone lodem (np. w shakerze), ale bez jego kostek w samym drinku.

Long drinki, czyli „długie” drinki

Do long drinków, czyli wszystkich napojów podawanych w naczyniach o pojemności powyżej 140 ml, używamy wysokich szklanek typu highball. W highball’ach serwujemy również napoje gazowane, np. tonic. W tym naczyniu możemy z powodzeniem podawać większość wieloskładnikowych, kolorowych drinków, np. Campari Grapefruit (50 ml Campari, 150 ml soku grejpfrutowego, lód).

** Niskie, przysadziste szklanki typu tumbler, zwane często old-fashioned są używane do serwowania wszystkich napojów on the rocks, czyli z kostkami lodu. Może to być whisky, Campari, Cinzano czy Nalewka Babuni.

A na deser…

Nalewkę Babuni i inne wina deserowe podajemy w małych kieliszkach na niskiej nóżce. Nadają się one również do serwowania napojów typu flip (przygotowywanych w shakerze z dodatkiem żółtek i cukru), aperitifów (podawanych przed jedzeniem dla pobudzenia apetytu) i innych short drinków, czyli napojów podawanych w ilości nieprzekraczającej 80 ml.

Źródło artykułu:WP Kobieta