WAŻNE
TERAZ

Nie było czego zbierać. Iga rozbita w Wuhan!

Nie taki zwykły kieliszek...

Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia.

Obraz
Źródło zdjęć: © serwis prasowy Campari

Tak jak do ciasta nie podaje się zwykłego dużego widelca, tak niewybaczalnym byłoby proponowanie whisky w kieliszku koktajlowym. Ogromna różnorodność napojów mieszanych - drinków czy koktajli - wymaga równie różnorodnego zestawu naczyń, w których się je serwuje. Warto poznać najważniejsze rodzaje barowego szkła, aby w restauracji czy wśród przyjaciół nie popełnić niewybaczalnego faux pas

Kieliszki koktajlowe – nie tylko do koktajli

Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia. Kłopoty mogą zacząć się już przy użyciu banalnego, wydawałoby się, kieliszka koktajlowego. Kształtem przypomina odwrócony stożek, ma pojemność od 50 do 70 ml i najczęściej podaje się w nim klarowne koktajle. Jednak nie tylko – możemy nalewać do niego również półwytrawnych aperitifów. Kieliszek koktajlowy idealnie pasuje do Campari Shakerato, drinka przyrządzanego z gorzkawego Campari, soku cytrynowego i lodu. Pamiętajmy, że w takim szkle podaje się napoje chłodzone lodem (np. w shakerze), ale bez jego kostek w samym drinku.

Long drinki, czyli „długie” drinki

Do long drinków, czyli wszystkich napojów podawanych w naczyniach o pojemności powyżej 140 ml, używamy wysokich szklanek typu highball. W highball’ach serwujemy również napoje gazowane, np. tonic. W tym naczyniu możemy z powodzeniem podawać większość wieloskładnikowych, kolorowych drinków, np. Campari Grapefruit (50 ml Campari, 150 ml soku grejpfrutowego, lód).

Obraz
© (fot. serwis prasowy vinpol)

** Niskie, przysadziste szklanki typu tumbler, zwane często old-fashioned są używane do serwowania wszystkich napojów on the rocks, czyli z kostkami lodu. Może to być whisky, Campari, Cinzano czy Nalewka Babuni.

A na deser…

Nalewkę Babuni i inne wina deserowe podajemy w małych kieliszkach na niskiej nóżce. Nadają się one również do serwowania napojów typu flip (przygotowywanych w shakerze z dodatkiem żółtek i cukru), aperitifów (podawanych przed jedzeniem dla pobudzenia apetytu) i innych short drinków, czyli napojów podawanych w ilości nieprzekraczającej 80 ml.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Pracowała na planie "Plebanii". Usłyszała przykre słowa
Pracowała na planie "Plebanii". Usłyszała przykre słowa
Wszystkie it-girls stawiają jesienią na klasykę. Kasia Tusk po mistrzowsku wystylizowała czekoladowe oficerki
Wszystkie it-girls stawiają jesienią na klasykę. Kasia Tusk po mistrzowsku wystylizowała czekoladowe oficerki
"Najwyższa pora się rozwieść". W ich domu padają takie słowa
"Najwyższa pora się rozwieść". W ich domu padają takie słowa
Nie żyje prof. Adam Strzembosz. Wymowny wpis Dobrosz-Oracz
Nie żyje prof. Adam Strzembosz. Wymowny wpis Dobrosz-Oracz
Anna Wendzikowska o prohibicji: "Po co ułatwiać dostępność?"
Anna Wendzikowska o prohibicji: "Po co ułatwiać dostępność?"
Kurtki "misie" wracają. Cichopek przyciąga wzrok w pastelowym modelu
Kurtki "misie" wracają. Cichopek przyciąga wzrok w pastelowym modelu
Kupiła 100‑letni dom. Tak wygląda jej posiadłość po latach remontu
Kupiła 100‑letni dom. Tak wygląda jej posiadłość po latach remontu
Była "żoną Hollywood". Dziś jest nie do poznania
Była "żoną Hollywood". Dziś jest nie do poznania
Alona Szostak od 30 lat żyje w Polsce. "Uważałam się za rosyjską patriotkę"
Alona Szostak od 30 lat żyje w Polsce. "Uważałam się za rosyjską patriotkę"
Ślub po 30 latach. Zdążył zabezpieczyć wieloletnią partnerkę
Ślub po 30 latach. Zdążył zabezpieczyć wieloletnią partnerkę
Edzia przemówiła po pogrzebie Wójcika. Nie kryje żalu
Edzia przemówiła po pogrzebie Wójcika. Nie kryje żalu
"Zdrowitka" stanęła przed szpitalem. Pielęgniarki nie kryją oburzenia
"Zdrowitka" stanęła przed szpitalem. Pielęgniarki nie kryją oburzenia