Obiad w cieniu piramid

Słowo „Egipt” przywołuje u większości z nas sporo skojarzeń: Kleopatra, faraon, piramidy, Sfinks, bóg słońca Re, gorąco, wielbłądy, krokodyle nilowe, Kair, kanał Sueski… Mało kto natomiast umiałby scharakteryzować kuchnię kraju nad Nilem.

Obraz

Słowo „Egipt” przywołuje u większości z nas sporo skojarzeń: Kleopatra, faraon, piramidy, Sfinks, bóg słońca Re, gorąco, wielbłądy, krokodyle nilowe, Kair, kanał Sueski… Mało kto natomiast umiałby scharakteryzować kuchnię kraju nad Nilem.

Tymczasem jest ona bardzo urozmaicona. Różnorodność ta wiąże się z burzliwą historią tego państwa oraz jego położeniem. Egipt znajduje się zarówno w Afryce, jak i w Azji, a przez morze Śródziemne sąsiaduje z kontynentem europejskim.

Na dzisiejszą postać kuchni egipskiej wpływ miało wiele czynników. Wspomniana lokalizacja zadecydowała o tym, że w egipskiej sztuce kulinarnej znajdziemy elementy pochodzące z Palestyny, Syrii, Libanu, Turcji, Grecji i innych państw śródziemnomorskich. Nie bez znaczenia był też upalny klimat, uniemożliwiający hodowlę zwierząt na wielką skalę i uprawę roślin wrażliwych na wysokie temperatury.

Niemniej egipskie dania są proste i zdrowe. Większość z nich przygotowuje się z użyciem dużych ilości dojrzewających w słońcu owoców i warzyw, a całość wieńczą świeże przyprawy. Mimo niesprzyjających warunków, Egipcjanie już w starożytności odnosili spore sukcesy w dziedzinie rolnictwa a uprawiane wówczas ingrediencje (pistacje, migdały, orzeszki pini, orzechy włoskie i laskowe) po dziś dzień odgrywają ważną rolę w egipskich kuchniach.

W ogrodach owocowych znaleźć można było jabłka, morele, granaty, winogrona, melony, pigwę, a w sadach sałatę, groszek, ogórki, buraki, fasolę, zioła i zieleninę. Również współcześnie wszystko to znajduje zastosowanie przy sporządzaniu tradycyjnych dań egipskiej kuchni, które słyną z obecności w nich całej masy świeżych składników.

Ponadto, dwiema rzeczami, bez których nie może się obyć żaden szanujący się egipski kucharz są: Eish Maski/Eish Baladi (przypominająca grecką pitę, tylko nieco od niej ciemniejsza, odmiana chleba) oraz bób.

ZOBACZ TEŻ:

BARMAŃSKIE SHOW W TWOIM DOMU Do najsmakowitszych i najpopularniejszych egipskich dań należą:
Sałatka z fasoli – przygotowywana z gotowanej zielonej fasolki i świeżych składników: fasolnika chińskiego (rodzaj groszku), pomidorów, szalotek, zielonej pietruszki oraz z soku z cytryny i oleju.

Ful czyli sałatka bądź puree z bobu, soczewicy, soku z cytryny i pietruszki to jedno z narodowych egipskich dań. Ful je się zarówno na śniadanie, jak i na obiad oraz kolację. Jest to danie przygotowywane i podawane na mnóstwo sposobów, np. z pomidorami albo sosem czosnkowym. Potrawę tą przygotowuje się podobnie jak naszą fasolkę po bretońsku – bób namacza się przez noc, następnie długo gotuje na wolnym ogniu z dodatkiem soczewicy i przypraw, i na koniec dodaje się sok z cytryny i pietruszkę.

Bambya to gulasz z wołowiny lub jagnięciny, duszonej w sosie z ketmii piżmowej (znanej w Polsce również jako hibiskus, piżmian lub okra). Danie to przygotowuje się z dodatkiem masła, cebuli, czosnku, nasion kminu rzymskiego i kolendry, pomidorów, bulionu wołowego, pieprzu, świeżej mięty i soku z cytryny.

Kolejną pyszną egipską potrawą jest Hamam Mahshi, czyli nadziewane pieczone gołębie. Nadzienie składa się z posiekanych podrobów, smażonych na maśle, z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli dymki, mięty i mąki kukurydzianej.

ZOBACZ TEŻ:

BARMAŃSKIE SHOW W TWOIM DOMU
Zielona zupa przygotowywana jest z liści moloukhyya, ale w naszych warunkach można je zastąpić szpinakiem. Posiekane drobno liście gotuje się z bulionie z kury, dodając pastę pomidorową, chili, listek laurowy, cebulę i pieprz.

Całość uzupełnia się pastą z utartych w moździerzu i podsmażonych na maśle: czosnku, kolendry i soli. Na koniec można dodać liście kolendry, zieloną pietruszkę, pieprz kajeński, sok z cytryny lub ocet – wszystko zależy od indywidualnych upodobań gotującego. W przypadku zastąpienia liści moloukhyya szpinakiem, można dodać trochę okry, ponieważ zupa w zamierzeniu powinna być gęsta, zawiesista, śluzowata.

Orze Madses to ryż przez dwie godziny moczony w mleku, a następnie zapiekany z pokrojoną w kostkę, chudą wołowiną.

Egipską wersją naszych gołąbków jest Warq Enab. Warq Enab jest jednak daniem bezmięsnym – nadzienie składa się z ryżu, pomidorów, cebuli, pietruszki i soku cytrynowego. Nadziewa się nie liście kapusty, ale liście winogron.

Najpopularniejszym w tym kraju deserem jest basboussa – słodkie ciasto na bazie jogurtu, kaszy manny, masła i mleka.

Religia ma duży wpływ na to, co i jak je się w Egipcie. W kraju, gdzie 94% mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina nie jest powszechnie spożywanym mięsem. W większości sklepów można kupić alkohol, choć mało kto go pije i nie dodaje się go do przygotowywanego jedzenia. Natomiast podczas ramadanu alkoholu nie znajdzie się nawet w dobrze zaopatrzonym markecie.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Ma 82 lata. "Śmierć mnie nie przeraża"
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Pamiętaj o tym w październiku. Wiosną sąsiedzi pozazdroszczą
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Czterdziestka nie jest końcem, tylko początkiem. Teraz one decydują
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Najgorsze kwiaty na cmentarz. Stracisz tylko pieniądze
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Mówi, co ma w plecaku ewakuacyjnym. "Trochę czasu nam zabrało"
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Wsmaruj w kran. Po 5 minutach kamień odpadnie całymi płatami
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Ewa Szykulska o stracie męża. "To była ostatnia rozmowa"
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Jacek Sasin zrzucił 50 kg. Nie ukrywa, jak tego dokonał
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Wrzuć do doniczki. Tylko wtedy storczyk obsypie się kwiatami
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Lansuje trend "no pants". Nie każdy odważyłby się na taki look
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Dziennikarka apeluje do fanów. Badajcie się, nie poddawajcie
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę
Wyciekło ich zaproszenie na ślub. Mają do gości jedną prośbę