Spójrz na łupinę. Szybko rozpoznasz, czy czosnek pochodzi z Polski

Spójrz na łupinę. Szybko rozpoznasz, czy czosnek pochodzi z Polski

Polski czosnek jest o wiele zdrowszy od chińskiego
Polski czosnek jest o wiele zdrowszy od chińskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss
oprac. JBR
09.08.2023 15:34, aktualizacja: 09.08.2023 17:37

Czosnek to roślina, która od dawna jest ceniona za swoje zdrowotne właściwości. Niestety zdarza się, że zamiast rodzimego czosnku, nabywamy ten pochodzący z Chin. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwalają je odróżnić.

Czosnek często jest określany mianem "naturalnego antybiotyku", co nie jest bezpodstawnym twierdzeniem, ponieważ zawiera mnóstwo składników korzystnych dla naszego zdrowia. Wśród nich można wymienić witaminy typu C, B1, B2, PP, flawonoidy czy sole mineralne.

Jednak to, co wyróżnia czosnek spośród innych roślin, to obecność wyjątkowych olejków eterycznych. Dzięki nim czosnek jest w stanie wzbogacić smak i aromat wielu potraw, dlatego często decydujemy się na jego użycie podczas gotowania. Podczas zakupów, warto też zwrócić uwagę na pochodzenie czosnku. Najlepiej wybierać ten polski, jednak nie zawsze jest to proste. Podpowiadamy, jak odróżnić polski produkt od chińskiego.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

W wielu sklepach sprzedawcy nie informują o kraju pochodzenia rośliny, a czosnek chiński bywa trudny do odróżnienia od polskiego. Niestety, importowany czosnek często jest nie tylko mniej smaczny, ale może być nawet szkodliwy dla zdrowia, ze względu na środki chemiczne, którymi jest konserwowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby odróżnić polski czosnek od chińskiego, wystarczy zwrócić uwagę na kolor łupinek. Krajowy będzie miał łupinki lekko fioletowe lub jasnoróżowe, które mogą wydawać się mniej idealne. Z kolei chiński charakteryzuje się śnieżnobiałymi, gładkimi łupinkami. Dodatkowo, główki chińskiego czosnku są zazwyczaj większe i lżejsze. Warto również przyjrzeć się końcówce warzywa. Polski czosnek najczęściej będzie miał zachowany kawałek korzenia, podczas gdy chiński — niekoniecznie.

Różnica w smaku

Różnice między polskim a chińskim czosnkiem można zauważyć również w domu, podczas gotowania. Krajowy ma znacznie ostrzejszy smak. Chiński czosnek, jeśli zostanie pozostawiony na dłużej, szybko spleśnieje, podczas gdy polski po prostu zacznie kiełkować.

Warto też pytać sprzedawców o pochodzenie rośliny lub kupować go na targu, a nie w supermarkecie, gdzie zdecydowanie częściej można znaleźć czosnek importowany i potencjalnie bardziej szkodliwy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta