FitnessŚwietne przepisy na przekąski sylwestrowe

Świetne przepisy na przekąski sylwestrowe

Świetne przepisy na przekąski sylwestrowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
08.09.2018 15:18, aktualizacja: 19.12.2018 14:57

Przekąski na sylwestra uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór z rodziną lub przyjaciółmi. W każdej sytuacji sprawdzą się przystawki na sylwestra na zimno, które możesz także zrobić dużo wcześniej. Co przygotować na sylwestra w domu?

Przystawka na sylwestra – sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka.
  • 3 jajka.
  • Słoik suszonych pomidorów, odsączonych i rozdrobnionych.
  • 2 łyżeczki odsączonych kaparów ze słoika.
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego.
  • 100 g pełnoziarnistego makaronu penne.
  • 2 łyżki sezamu.
  • 1 łyżka zielonej pasty curry.
  • Szczypta soli.
  • Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
  • Pół pęczka natki pietruszki.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  • Umyj kurczaka, osusz i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 200 st. C.
  • Ugotuj jajka na twardo ok. 9 minut w lekko osolonym wrzątku.
  • Ugotuj makaron penne według instrukcji na opakowaniu.
  • Umyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj.
  • Pokrój na kawałki kurczaka, obrane jajka, rozkrusz ser pleśniowy.
  • Wrzuć wszystkie składniki sałatki do dużej miski, dopraw i wymieszaj.
  • Skrop danie oliwą.

Zobacz też inne przepisy na sałatkę z kurczakiem:

Przekąski sylwestrowe – śledzie pod pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

  • Umyj śledzie pod bieżącą wodą.
  • Nalej do miski mleko.
  • Włóż do niego śledzie i porządnie ja zanurz.
  • Schowaj ryby do lodówki na cały dzień.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Wypłucz śledzie z mleka.
  • Pokrój na drobniejsze kawałki i ułóż na półmisku.
  • Przykryj warstwą usmażonej cebuli z czosnkiem.
  • Na wierzch zetrzyj żółty ser, który utworzy dekoracyjną chmurkę.

Przekąski na sylwestra: domowe lody

Składniki:

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na domowe lody umieść w garnku.
  • Od momentu zagotowania się na niewielkim gazie podgrzewaj je przez 5 minut, mieszając.
  • Do przelania masy wykorzystaj stare i czyste pudełka po lodach.
  • Przelej gorącą masę i chłódź ją na blacie do wystygnięcia.
  • Po ok. 2 godzinach schowaj ją do zamrażalnika.
  • Wyjmuj pudełko co godzinę i porządnie mieszaj zawartość (pominięcie tego kroku grozi bryłą twardych, zamarzniętych na kość lodów, których nie uda Ci się nałożyć ani łyżką ani specjalną gałkownicą).
  • Po 6 godzinach deser jest gotowy.
  • Lody wyjmuj z zamrażalnika na kwadrans przed planowaną godziną ich podania – ich konsystencja będzie wówczas najlepsza do nakładania.
  • Serwuj ze świeżym ananasem, wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów, orzecham, rodzynkami.

Przystawka na sylwestra – owocowe szaszłyki na zimno

Składniki:

  • 1 puszka odsączonego miksu owoców egzotycznych w kawałkach.
  • 1 gruszka.
  • 1 jabłko.
  • 300 g dużych winogron.
  • 2 kiwi.
  • 1 dojrzały banan.
  • Gotowe sosy w butelkach do podania, np. czekoladowy lub toffi.

Przygotowanie:

  • Umyj owoce i pokrój w kostki mniej więcej równej wielkości.
  • Nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę kawałeczki różnych owoców.