Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym
Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w nastrój wyjątkowej wyjątkowości. Ostatnio zrobiłam przepyszny tort, którym koniecznie chcę się podzielić również z Tobą. Jest odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Przełożyłam je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorowałam minimalistycznie, ale z odrobina finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.
13.05.2015 | aktual.: 13.05.2015 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w wyjątkowy nastrój. Ten tort jest przepyszny i odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Wystarczy przełożyć je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorować minimalistycznie, ale z odrobiną finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.
Składniki na naleśniki pszenne (ok 10-14 szt): 250g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 250ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego.
Wszystkie składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor.
Składniki na krem z białej czekolady
Mascarpone zmiksuj na puszystą masę z dodatkiem cukru. Kremówkę podgrzej w kąpieli wodnej razem z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Kiedy czekolada się roztopi i konsystencja mikstury będzie jednolita odstaw ją na bok i poczekaj aż lekko przestygnie. Gdy tak się stanie dodaj ją do masy z serka i zmiksuj dokładnie na pełnej mocy, aby masa była puszysta. Masę pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby stężała i dało się ją łatwo później rozsmarować na cieście.
Lekko stężoną masą przełóż usmażone wcześniej naleśniki. Całość udekoruj cukrem fiołkowym.
Sugestie: Naleśniki przygotuj z potrójnej porcji, aby było ich około 30. Tort podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzony w lodówce. Przechowuj go w lodówce do trzech dni. Masa w lodówce stężeje i całość będzie znacznie łatwiej kroić i jeść. W wersji light mąkę pszenną należy zastąpić żytnią.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*