Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym

Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w nastrój wyjątkowej wyjątkowości. Ostatnio zrobiłam przepyszny tort, którym koniecznie chcę się podzielić również z Tobą. Jest odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Przełożyłam je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorowałam minimalistycznie, ale z odrobina finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w wyjątkowy nastrój. Ten tort jest przepyszny i odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Wystarczy przełożyć je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorować minimalistycznie, ale z odrobiną finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.

Składniki na naleśniki pszenne (ok 10-14 szt): 250g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 250ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego.

Wszystkie składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor.

Składniki na krem z białej czekolady

Mascarpone zmiksuj na puszystą masę z dodatkiem cukru. Kremówkę podgrzej w kąpieli wodnej razem z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Kiedy czekolada się roztopi i konsystencja mikstury będzie jednolita odstaw ją na bok i poczekaj aż lekko przestygnie. Gdy tak się stanie dodaj ją do masy z serka i zmiksuj dokładnie na pełnej mocy, aby masa była puszysta. Masę pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby stężała i dało się ją łatwo później rozsmarować na cieście.
Lekko stężoną masą przełóż usmażone wcześniej naleśniki. Całość udekoruj cukrem fiołkowym.

Sugestie: Naleśniki przygotuj z potrójnej porcji, aby było ich około 30. Tort podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzony w lodówce. Przechowuj go w lodówce do trzech dni. Masa w lodówce stężeje i całość będzie znacznie łatwiej kroić i jeść. W wersji light mąkę pszenną należy zastąpić żytnią.

Obraz
© (fot. www.justmydelicious.com)

* * www.justmydelicious.com * Paulina Krajewska*

Wybrane dla Ciebie

Pokazała się w kowbojkach XXL. Trudno o modniejszy model
Pokazała się w kowbojkach XXL. Trudno o modniejszy model
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Jej śmierć wstrząsnęła światem. Miała zaledwie 27 lat
Jej śmierć wstrząsnęła światem. Miała zaledwie 27 lat
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają karteczki
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają karteczki
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Póki gleba jest jeszcze nagrzana"
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Póki gleba jest jeszcze nagrzana"
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Wielu nie wie, że to grzech. Nawet po ślubie kościelnym
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Nie ma wyrzutów sumienia. "To ich wina, bo mnie namówili"
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
Widzisz "bąble" na panelach? Przyłóż, a w mig znikną
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach
"Wybrano" Miss Białorusi. Kontrowersyjne napisy na koszulkach
"Może ja się starzeję". Karolaka dopadł kryzys wieku średniego?
"Może ja się starzeję". Karolaka dopadł kryzys wieku średniego?