FitnessWiosenny jadłospis – pyszny i wartościowy

Wiosenny jadłospis – pyszny i wartościowy

Zimowa dieta, uboga w świeże warzywa znane z sezonu wiosenno-letniego, to dość trudny okres dla naszego organizmu. W chłodniejsze miesiące chętniej sięgamy po dania mięsne i niestety zapominamy o dostarczeniu naszemu organizmowi 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Spowolniony po zimie metabolizm i niedobór witamin to problem wielu osób. Dlatego też przednówek i przedwiośnie to doskonała okazja, aby zregenerować się oraz urozmaicić jadłospis. Jak się okazuje, wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian.

Wiosenny jadłospis – pyszny i wartościowy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Redakcja WP

01.02.2017 | aktual.: 16.03.2017 13:49

Rosnące powoli temperatury, zieleniejąca trawa za oknem i zapach nadchodzącej wiosny nastrajają do tego, aby na naszych talerzach pojawiały się miksy kolorowych warzyw. Możemy przygotować sałatki zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do propozycji sałatek z gotowanymi lub pieczonymi warzywami najlepiej pasować będą polskie warzywa korzeniowe, takie jak: marchewka, korzeń pietruszki czy buraki. Po upieczeniu lub ugotowaniu na parze te warzywa to skarbnica witamin i naturalnego smaku. Świetnie komponować się będą z kaszami, zarówno tymi klasycznymi, jak gryczana czy pęczak, ale również kaszą jaglaną czy quinoa. Warto pamiętać, że warzywa najlepiej obierać dość cienko, dzięki czemu pozyskamy z nich maksimum wartości odżywczych. Bowiem powszechnie wiadomo, że najwięcej składników odżywczych jest tuż pod skórką. Do sałatek na zimno nadadzą się z kolei sałaty, a także pierwsze nowalijki i kiełki. Te drugie możemy uprawiać także na własnym parapecie. Całość przyprawiona dressingiem będzie odpowiednim posiłkiem np. na drugie śniadanie. Porcję warzyw zapewnić może także sok pomidorowy 100% w wygodnym i bezpiecznym kartonowym opakowaniu. Szklanka soku to porcja witamin, która sprawdzi się zarówno w przypadku osób dorosłych, jak i dzieci. Z kolei pasteryzowany sok z buraków polecany jest osobom z anemią i kobietom w ciąży – porcja, tj. 200 ml, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.

Kiszonki

Wzorem naszych prababć do kuchni na przednówku warto zaprosić kiszonki. Te klasyczne, czyli kiszone ogórki oraz kiszona kapusta, to smaczne probiotyki wspomagające pracę naszego układu trawienia. Spożywane regularnie sprawią, że łatwiej przyswajać będziemy witaminy oraz mikroelementy z innych pokarmów. Ciekawym dodatkiem będą również kiszone oliwki lub kiszone warzywa korzeniowe np. marchew.

Soki

Szybką, wygodną i wartościową dawką witamin, zwłaszcza dla osób zapracowanych, będą soki. Szklanka soku (200 ml) może być jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Soki mają zbliżone wartości odżywcze do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Zgodnie z normami prawnymi 100% sok owocowy zawiera wyłącznie sok wyciśnięty z owoców, co oznacza, że w jego składzie nie znajdziemy dodanego cukru. Ponadto soki nie zawierają żadnych sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Ich barwa oraz smak wynikają z naturalnych właściwości owoców i warzyw, które wykorzystano do ich powstania. Popularne opakowania soków - kartony, są bezpieczną i wygodną formą. Zastosowana technologia bardzo krótkiej (kilkudziesięciosekundowej) pasteryzacji zakończonej chłodzeniem i rozlewem w warunkach aseptycznych zapewnia ich trwałość przez dłuższy okres czasu.

Materiał partnerski

Obraz
© KUPS
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)