Zdrowe śniadanie na wiosnę

O tym, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w trakcie dnia, mówi się od dobrych kilku lat. Rolę tego posiłku potwierdzają dietetycy oraz eksperci ds. żywienia, wskazując, że to najlepsza okazja do przyswajania cennych składników odżywczych. Wraz z modą na zdrowy styl życia coraz większa liczba Polaków deklaruje, że pamięta o tym posiłku i dba, aby był wartościowy. Niestety, w praktyce nie zawsze poświęcamy śniadaniom tyle uwagi, ile powinniśmy. Chodzi zarówno o jedzenie w pośpiechu, jak i dobór produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © KUPS
Magdalena Pomorska

Śniadaniowe błędy pomogą wyeliminować prawidłowe nawyki – wiosna będzie ku temu dobrym pretekstem. W warzywniakach pojawia się bowiem coraz więcej świeżych, sezonowych, polskich produktów. To właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą naszej codziennej diety. Zwłaszcza, że współcześnie obserwuje się znaczące niedobory cennych składników odżywczych w naszej diecie, takich jak składniki mineralne, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Zalecana minimalna dzienna porcja owoców i warzyw to 400 g. Dane wskazują jednak, że spożywamy znacznie mniej warzyw i owoców niż powinniśmy. Według wyników badań za rok 2015, na jedną osobę przypadło tylko 166 g warzyw i zaledwie 120 g owoców dziennie! To niestety nie wystarcza!

Różnorodność przede wszystkim

Idei zdrowych śniadań powinny towarzyszyć urozmaicone propozycje dań. Nie muszą być skomplikowane i drogie. Warto bawić się formą podania, kolorami i oczywiście smakami. Ciekawą wersją znanych dobrze kanapek będą te przygotowane bez użycia chleba. Zamiast klasycznej kromki możemy wykorzystać listek cykorii lub zielonej sałaty. Wnętrze wypełniamy plastrami pomidorów i ogórka, ulubionym białkowym dodatkiem (twarożkiem, jajkiem na twardo lub chudą wędliną) i zielonym dodatkiem w postaci posiekanego drobno szczypiorku. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami, układamy na talerzu i podajemy. Jeśli mamy ochotę na letnie inspiracje – zróbmy z warzyw szaszłyki. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewki i kawałki zielonego ogórka pięknie prezentować się będą nabite na patyczki. Można do nich dodać małe kulki mozzarelli. Na koniec wystarczy skropić odrobiną oliwy i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jednak wolimy owocowe propozycje, na śniadanie podać możemy puszyste omlety z dodatkiem sezonowych smakołyków. Ciekawym pomysłem będą też układanki z owoców, które wyglądem przypominają zwierzaki lub bohaterów filmów animowanych – dla niejadka będzie to zachęta do jedzenia, a dorosłym poprawią humor na „dzień dobry”.

Sok i natura

Do posiłku o poranku powinniśmy włączać także warzywne i owocowe soki 100%, które dostępne są w różnych wariacjach smakowych oraz wygodnych formach takich jak kartony, butelki czy bag in boxy. Wbrew mitom o tym, że soki to produkty kaloryczne, w rzeczywistości znajdziemy w nich tylko naturalne cukry pochodzące z owoców i warzyw, z których powstały. Nie ma w nich żadnych dodatkowych substancji słodzących, dlatego są odpowiednie również dla dzieci. O zaletach składu soków przekonuje także dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: Sok to produkt odżywczy, w pełni naturalny. Powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Produkcja soku podlega rygorystycznym obostrzeniom i jest ściśle regulowana przez Unię Europejską. Dlatego chcę zwrócić uwagę, że zgodnie z przepisami, które obowiązują również na terenie naszego kraju, do soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Nie należy soku mylić z innymi produktami do picia, co niestety często się zdarza.

Wybierając soki, nie tylko zapewnimy sobie niezbędną dawkę płynów, ale przede wszystkim porcję cennych witamin i mikroelementów. Przykładowo szklanka (200 ml) soku pomarańczowego pokrywa aż 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W dodatku to smaczne źródło kwasu foliowego i potasu. Znajdziemy w nich również mnóstwo Co ważne, szklanka soku 100% sprawdzi się także w trakcie innych posiłków, stanowiąc jedną z 5 porcji warzyw lub owoców dziennie. Dla wygody konsumentów i bezpieczeństwa użytkowania, producenci zadbali nie tylko o wyśmienity smak soków, ale również o ich opakowanie. Kartony to sprawdzony sposób ochrony przed psuciem soku, a w dodatku są ekologiczne i bez problemu możemy zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy.

Wypowiedź dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia pochodzi z materiałów własnych Krajowej Unii Producentów Soków.

Obraz
© KUPS
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony