Zwolnij ze smakiem

Kaloryczne frytki, tłuste, przesolone hamburgery i cheeseburgery. Niezdrowe jedzenie, którego reklamy otaczają nas ze wszystkich stron, jest świetnie znane. Warto jednak wiedzieć, że dla popularnych i zawsze jednakowych barów McDonald’s istnieje alternatywa – slow food.

Obraz

Kaloryczne frytki, tłuste, przesolone hamburgery i cheeseburgery. Niezdrowe jedzenie, którego reklamy otaczają nas ze wszystkich stron, jest świetnie znane. Warto jednak wiedzieć, że dla popularnych i zawsze jednakowych barów McDonald’s istnieje alternatywa – slow food.

W ubiegłym stuleciu zanikło lub wyginęło 75 proc. wytwarzanych wcześniej w Europie produktów spożywczych, upraw rolnych i odmian zwierząt. Obecnie ponad jedna trzecia gatunków zwierząt hodowlanych jest na wymarciu. Z biegiem czasu nasza kuchnia może się stać coraz bardziej nudna i monotonna. Na szczęście stopniowo wzrasta zainteresowanie tym, co unikalne i warte ocalenia.

Ratujmy niepowtarzalne

Szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich lokalnych producentów żywności – szczególnie tej oryginalnej, niespotykanej w innych miejscach na świecie, tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku ekspansji fast food – zajmuje się organizacja Slow Food. Została założona w 1986 roku we Włoszech (trzy lata później rozpoczęła działalność międzynarodową, a od 2002 roku jest aktywna w Polsce) przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Dzisiaj zrzesza ponad osiemdziesiąt tysięcy członków na całym świecie.

Organizacja w kilku wersjach językowych wydaje magazyn „Slow”, od sześciu lat rozdaje także własne nagrody – Slow Food Award. Zajmuje się edukacją: konsumentów w zakresie szkodliwości spożywania fast food, a lokalnych społeczności w zakresie ogrodnictwa oraz ryzyku upraw monokulturowych i opieraniu się na zbyt jednolitych genetycznie źródłach upraw.

ZOBACZ TEŻ

TOPINAMBUR działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych.

– To uniwersytet bez garnków, nie będziemy kształcić ani kucharzy, ani dietetyków – twierdzi kierujący uczelnią Vittorio Manganelli. – Nasi absolwenci będą kulturowo przygotowani w zakresie gastronomii, będą w stanie zarządzać firmami gastronomicznymi, ale jako koneserzy, a nie technicy.

Idee slow food realizuje także projekt „Arka Smaku”. Przedstawiciele świata kultury, nauki, mediów, polityki, a przede wszystkim przemysłu żywieniowego wspierają lokalnych producentów żywności. Ci ostatni mają dzięki temu szansę odnalezienia się na światowym rynku, preferującym przecież produkty masowe, które łatwo wypromować i sprzedać z dużym zyskiem.

Jedzenie pod ochroną

Pod opieką zrzeszenia znajdują się między innymi:
• wanilia z Madagaskaru;
• ziemniaki andyjskie z Peru;
• kury znoszące wyłącznie niebieskie jaja z Chile;
• śliwki slatko pochodzące z Bośni i Hercegowiny;
• tybetański ser z mleka jaków;
• czarna świnia gaskońska pochodząca z Francji;
• czarna fasola tolosa z Hiszpanii;
• ser Cheddar z hrabstwa Somerset;
• unikalny napój gruszkowy (True Perry) wytwarzany od ponad 400 lat w regionie West Midlands w Anglii;
• pikantny chleb owocowy Bara Bread z północnej Walii;
• cumberlandzka kiełbasa.

Do polskich produktów objętych projektem „Arki Smaku” należą:
• żyjąca tylko w Małopolsce czerwona krowa (w 2004 roku ser wyprodukowany z mleka czerwonych krów został uznany na wystawie w Turynie zorganizowanej przez Slow Food za odkrycie roku), będąca pod opieką ojców cystersów ze Szczyrzycu;
• kiełbasa lisiecka (Masarnia Stanisława Mądrego);
• naturalnie produkowane soki: jabłkowy, gruszkowy, truskawkowy, aroniowy, malinowy, wiśniowy, aroniowo-jabłkowy, z czarnej porzeczki (Tłocznia Soków Owocowych TeSO);
• miody pitne Macieja Jarosa;
• piwo Żywe;
• żur staropolski;
• ćwikła z chrzanem;
• sery bryndza, gołka, oscypki.

Członkowie Slow Food promują nie tylko zdrową i smaczną tradycyjną kuchnie, ale także spokojniejszy tryb życia. Jak opisuje manifest Slow Food, nasze czasy są całkowicie podporządkowane cywilizacji przemysłowej; żyjemy w zawrotnym tempie, nie mając czasu na chwilę wytchnienia – dlatego symbolem organizacji jest powolny ślimak.

Źródła: http://www.slowfood.com/, http://www.slowfood.pl, http://www.farmer.pl/, http://www.ekoimy.most.org.pl/

ZOBACZ TEŻ

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Selena Gomez wyszła za mąż. Postawiła na bajkową suknię ślubną
Selena Gomez wyszła za mąż. Postawiła na bajkową suknię ślubną
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę