Zwolnij ze smakiem

Kaloryczne frytki, tłuste, przesolone hamburgery i cheeseburgery. Niezdrowe jedzenie, którego reklamy otaczają nas ze wszystkich stron, jest świetnie znane. Warto jednak wiedzieć, że dla popularnych i zawsze jednakowych barów McDonald’s istnieje alternatywa – slow food.

Obraz

Kaloryczne frytki, tłuste, przesolone hamburgery i cheeseburgery. Niezdrowe jedzenie, którego reklamy otaczają nas ze wszystkich stron, jest świetnie znane. Warto jednak wiedzieć, że dla popularnych i zawsze jednakowych barów McDonald’s istnieje alternatywa – slow food.

W ubiegłym stuleciu zanikło lub wyginęło 75 proc. wytwarzanych wcześniej w Europie produktów spożywczych, upraw rolnych i odmian zwierząt. Obecnie ponad jedna trzecia gatunków zwierząt hodowlanych jest na wymarciu. Z biegiem czasu nasza kuchnia może się stać coraz bardziej nudna i monotonna. Na szczęście stopniowo wzrasta zainteresowanie tym, co unikalne i warte ocalenia.

Ratujmy niepowtarzalne

Szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich lokalnych producentów żywności – szczególnie tej oryginalnej, niespotykanej w innych miejscach na świecie, tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku ekspansji fast food – zajmuje się organizacja Slow Food. Została założona w 1986 roku we Włoszech (trzy lata później rozpoczęła działalność międzynarodową, a od 2002 roku jest aktywna w Polsce) przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego. Dzisiaj zrzesza ponad osiemdziesiąt tysięcy członków na całym świecie.

Organizacja w kilku wersjach językowych wydaje magazyn „Slow”, od sześciu lat rozdaje także własne nagrody – Slow Food Award. Zajmuje się edukacją: konsumentów w zakresie szkodliwości spożywania fast food, a lokalnych społeczności w zakresie ogrodnictwa oraz ryzyku upraw monokulturowych i opieraniu się na zbyt jednolitych genetycznie źródłach upraw.

ZOBACZ TEŻ

TOPINAMBUR działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych.

– To uniwersytet bez garnków, nie będziemy kształcić ani kucharzy, ani dietetyków – twierdzi kierujący uczelnią Vittorio Manganelli. – Nasi absolwenci będą kulturowo przygotowani w zakresie gastronomii, będą w stanie zarządzać firmami gastronomicznymi, ale jako koneserzy, a nie technicy.

Idee slow food realizuje także projekt „Arka Smaku”. Przedstawiciele świata kultury, nauki, mediów, polityki, a przede wszystkim przemysłu żywieniowego wspierają lokalnych producentów żywności. Ci ostatni mają dzięki temu szansę odnalezienia się na światowym rynku, preferującym przecież produkty masowe, które łatwo wypromować i sprzedać z dużym zyskiem.

Jedzenie pod ochroną

Pod opieką zrzeszenia znajdują się między innymi:
• wanilia z Madagaskaru;
• ziemniaki andyjskie z Peru;
• kury znoszące wyłącznie niebieskie jaja z Chile;
• śliwki slatko pochodzące z Bośni i Hercegowiny;
• tybetański ser z mleka jaków;
• czarna świnia gaskońska pochodząca z Francji;
• czarna fasola tolosa z Hiszpanii;
• ser Cheddar z hrabstwa Somerset;
• unikalny napój gruszkowy (True Perry) wytwarzany od ponad 400 lat w regionie West Midlands w Anglii;
• pikantny chleb owocowy Bara Bread z północnej Walii;
• cumberlandzka kiełbasa.

Do polskich produktów objętych projektem „Arki Smaku” należą:
• żyjąca tylko w Małopolsce czerwona krowa (w 2004 roku ser wyprodukowany z mleka czerwonych krów został uznany na wystawie w Turynie zorganizowanej przez Slow Food za odkrycie roku), będąca pod opieką ojców cystersów ze Szczyrzycu;
• kiełbasa lisiecka (Masarnia Stanisława Mądrego);
• naturalnie produkowane soki: jabłkowy, gruszkowy, truskawkowy, aroniowy, malinowy, wiśniowy, aroniowo-jabłkowy, z czarnej porzeczki (Tłocznia Soków Owocowych TeSO);
• miody pitne Macieja Jarosa;
• piwo Żywe;
• żur staropolski;
• ćwikła z chrzanem;
• sery bryndza, gołka, oscypki.

Członkowie Slow Food promują nie tylko zdrową i smaczną tradycyjną kuchnie, ale także spokojniejszy tryb życia. Jak opisuje manifest Slow Food, nasze czasy są całkowicie podporządkowane cywilizacji przemysłowej; żyjemy w zawrotnym tempie, nie mając czasu na chwilę wytchnienia – dlatego symbolem organizacji jest powolny ślimak.

Źródła: http://www.slowfood.com/, http://www.slowfood.pl, http://www.farmer.pl/, http://www.ekoimy.most.org.pl/

ZOBACZ TEŻ

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀