Gotowanie z dziećmi – przepisy

Jak zachęcić niejadków do odkrywania nowych smaków? Idealnym sposobem jest regularne gotowanie z dziećmi. Przepisy na kolorowe sałatki i wyśmienite desery mogą stać się orężem w walce z grymaszeniem. Wystarczy minimum zaangażowania, by pomagające w kuchni szkraby odzyskały apetyt.

Gotowanie z dziećmi – przepisy
Źródło zdjęć: © iStock.com

20.09.2018 | aktual.: 26.03.2019 14:07

Zalety gotowania z dziećmi

Gotowanie z dziećmi warto rozpoczynać jak najwcześniej, nawet od pierwszych miesięcy życia, kiedy to maluchy nie potrafią jeszcze zaangażować się w krojenie czy mieszanie składników, ale z zaciekawieniem obserwują przebieg poszczególnych działań związanych z przygotowywaniem posiłków.

Procentuje to w przyszłości, ponieważ dzieci nabierają zainteresowania tym, co dzieje się w kuchni i mają poczucie, że przestrzeń kuchenna jest dla nich przyjazna. Dzięki pozytywnemu nastawieniu rzadziej przejawiają niechęć do jedzenia, która pojawia się u maluchów nieufnych wobec tego, co nowe i nieznane. Chętniej zaś podejmują się pomocy rodzicom, i to nie tylko w gotowaniu.

Fakt, że gotowanie z dziećmi niesie za sobą mnóstwo korzyści, potwierdzają prowadzone regularnie badania. W 2014 roku w Colorado dowiedziono, że dzieci, które mają swój udział w przygotowywaniu obiadów dla całej rodziny, potrafią zjeść o wiele więcej niż maluchy trzymane z dala od kuchni. Co więcej, udział w czynnościach zarezerwowanych dla osób dorosłych, znacznie zwiększa u dzieci poczucie sprawczości, własnej wartości i pewności siebie.

Gotowanie z dziećmi – przepis na kolorową sałatkę

W gotowaniu z dziećmi najważniejsza jest przyjemna atmosfera, trzeba więc pogodzić się z tym, że na blacie i kuchence po wspólnym pichceniu powstanie totalny bałagan i nie nad wszystkim uda się utrzymać całkowitą kontrolę. Można przymknąć oko na wszelkie niedogodności, jeśli stawką ma być np. odczarowanie znienawidzonych przez maluchy warzyw.

Aby sałatka w całości zniknęła z talerza, najlepiej pozwolić dziecku na samodzielny dobór składników. Warto podsunąć małemu pomocnikowi jak najwięcej kolorowych produktów – dzięki nim wieloskładnikowa sałatka nabierze dodatkowych, wizualnych walorów. Przykładowy przepis, który nadaje się do dowolnych modyfikacji, wygląda następująco:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zaangażować dziecko w krojenie sera, szynki i warzyw w kostkę, a następnie pozwolić maluchowi na wymieszanie składników z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami.

Przepisy do gotowania z dziećmi znajdziesz też tutaj:

Gotowanie z dziećmi – przepis na domowe paluszki rybne

Gotowanie z dziećmi ma na celu nie tylko naukę przez zabawę, ale również wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Wspólne przygotowywanie posiłków prowadzi do skupienia uwagi na składzie dań, nad którym nie mamy kontroli, wybierając gotowe produkty w sklepach czy restauracjach.

Wysoko przetworzone dania instant nie powinny gościć na talerzach, bo przyczyniają się do otyłości u dzieci i dorosłych. W domu ze zdrowych składników można przygotować wszystko: od makaronu po parówki i paluszki rybne, którymi najmłodsi bardzo chętnie się zajadają.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnić rybę i poprosić dziecko o pomoc w wyszukiwaniu ości.
  2. Kiedy już cały szkielet zostanie usunięty, przepuścić mięso przez maszynkę do mielenia.
  3. Drobno posiekać pietruszkę.
  4. Pozwolić maluchowi na wbicie jajka do miski z rybą, a następnie na dokładnie wymieszanie masy z pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
  5. Pokazać dziecku, w jaki sposób powinien formować paluszki rybne. Można użyć do ich robienia gotowych foremek, np. w kształcie ryb.
  6. Wraz z dzieckiem obtaczać gotowe kotlety w bułce tartej.
  7. Rozgrzać oliwę na patelni i układać na niej paluszki, pilnując, by maluch nie zbliżał się do rozgrzanej kuchenki ani patelni, z której może pryskać tłuszcz.
  8. Gotowe paluszki podawać z dodatkami, np. ryżem i surówką warzywną.

Sprawdź też podobny przepis do gotowania z dziećmi – przygotuj kotleciki rybne do fishburgerów

Gotowanie z dziećmi – przepis na lody na ciepło

Gotowanie dla dzieci staje się prawdziwą frajdą, gdy prowadzi do wyczarowania smakowitych deserów. Nie muszą to być wcale popularne ciasta ani ciasteczka. W łatwy sposób da się przygotować lody na ciepło, które wielu z nas pamięta jeszcze jako jeden z najlepszych smaków swojego dzieciństwa. Do zrobienia takich lodów używa się surowego białka, dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na jakość jajek. Najlepiej wybierać pasteryzowane, w których nie występują pałeczki salmonelli.

Składniki:

  • 3 białka jajek,
  • 1,75 szklanki cukru,
  • 0,25 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego,
  • 1 łyżka oleju arachidowego,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 12 wafelków do lodów,
  • garść dekoracyjnej posypki cukrowej.

Sposób przygotowania:

  1. Poprosić małego pomocnika o umieszczenie białek, cukru i wody w jednej misce, a następnie o podtrzymywanie naczynia podczas ubijania masy mikserem.
  2. Gdy piana nieco się usztywni, postawić miskę na garnku wypełnionym wodą, a garnek umieścić na palniku kuchenki.
  3. Kontynuować ubijanie białek w kąpieli wodnej tak, by ich temperatura nie przekroczyła 70°C (przez około 10 minut).
  4. Na koniec dodać aromat i dokładnie wymieszać go z masą.
  5. Poczekać, aż białka nieco wystygną i zaangażować dziecko w przekładanie zawartości miski do rękawa cukierniczego zakończonego grubą nasadką.
  6. Nauczyć malucha spiralnego wyciskania masy do wafelków.
  7. Gotowe lody wstawić do lodówki (warto wykorzystać do tego wysokie szklanki lub kieliszki).
  8. W czasie gdy lody będą się chłodzić (15–30 minut), przygotować polewę czekoladową. Najlepiej obydwie czekolady z olejem arachidowym podgrzać tak samo jak białka (w kąpieli wodnej). Ostudzić polewę tak, by nie zaczęła tężeć. Przy użyciu kubka z dzióbkiem polać nią lody, a na koniec powierzyć maluchowi misję dekorowania posypką.

Ciepłe lody możesz przygotować z dziećmi również według innego przepisu

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)