Zamienniki cukru - czym zastąpić biały cukier?
Cukier nie bez przyczyny nazywany jest białą śmiercią. Ze względu na szereg chorób, do rozwoju których może przyczynić się biały cukier, coraz częściej decydujemy się na zamienniki cukru. Wśród najpopularniejszych wymienia się miód, ksylitol, syrop klonowy, tagatozę czy stewię. Czy rzeczywiście są one zdrowszą alternatywą dla białego cukru?
23.11.2018 15:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Biały cukier - właściwości
Cukier to sacharoza, która jest bardzo kaloryczna (100 g produktu dostarcza aż 405 kcal). Otrzymuje się go głównie z buraków cukrowych. Cukier nie dostarcza organizmowi żadnych dodatkowych składników odżywczych. Dodaje tylko energii i to na krótko, ponieważ po jego spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi, a następnie obniża, przez co jesteśmy zmęczeni i ospali.
Nadmiar cukru w diecie przyczynia się nie tylko do nadwagi i otyłości, ale i innych chorób, takich jak próchnica, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. W związku z tym warto poznać naturalne zamienniki cukru, które są korzystniejsze dla zdrowia.
Zamienniki cukru
Biały cukier można łatwo zastąpić. Zamienniki wcale nie są drogie, a równie skutecznie osłodzą desery. Oto najpopularniejsze zamienniki cukru:
- miód - to łatwo dostępny i tani zamiennik cukru. Znany jest od pokoleń jako środek wzmacniający odporność, łagodzący kaszel, obniżający ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. 100 g miodu dostarcza organizmowi 330 kcal. Głównym składnikiem miodu jest glukoza oraz fruktoza, a jego indeks glikemiczny wynosi 50-87. Wiadomo, im więcej fruktozy w produkcie, tym wyższy indeks glikemiczny. Miód zawiera wiele witamin i składników mineralnych, np. witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, biotynę, potas, chlor, żelazo, magnez oraz kobalt. Cena 450 g miodu to ok. 20 zł.
- ksylitol - to cukier wytwarzany z drzewa brzozy, a dokładniej kory. Ksylitol dostarcza organizmowi 240 kcal (w 100 g), a jego indeks glikemiczny wynosi 8, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków insuliny do krwiobiegu, więc jest idealny nawet dla diabetyków. Cukier z kory brzozy przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, zapobiega osteoporozie oraz poprawia odporność organizmu. Ksylitol można dodawać do herbaty czy wypieków. Nadaje się do gotowania, pieczenia, a nawet mrożenia. Cena ksylitolu zaczyna się od 20 zł/kg.
- stewia - to roślina pochodząca z okolic Paragwaju. W jej liściach i łodygach znajdują się glikozydy stewiolowe, które odpowiadają za słodki smak, nie dostarczając organizmowi wielu kalorii. Stewia jest zdecydowanie słodsza niż biały cukier - łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada słodyczą całej szklance cukru. Stewię można kupić w formie liści, sproszkowanej lub tabletek. Ze względu na to, że ten zamiennik cukru nie dostarcza energii, nie zawiera węglowodanów, tłuszczy ani białek. W stewii znaleźć można związki fenolowe, witaminę C, kwas foliowy oraz minerały takie jak żelazo, wapń czy magnez. Cena 100 g suszonych liści stewii to ok. 14 zł, a cena 250 tabletek słodziku to ok. 13 zł.
- syrop klonowy - pozyskuje się z soku pni klonów poprzez odparowanie wody. Syrop klonowy zawiera wapń, potas, magnez, fosfor oraz mangan. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz polifenole o działaniu przeciwnowotworowym. Syrop klonowy dostarcza organizmowi mniej kalorii niż cukier biały - 270 kcal/100 g. W składzie tego zamienniku cukru znaleźć można dużą ilość sacharozy, dlatego powinny unikać go osoby zmagające się z cukrzycą (Indeks glikemiczny=65).
- tagatoza - monocukier pozyskiwany z laktozy, czyli cukru mlecznego, w wyniku przemian chemicznych lub enzymatycznych. 100 g tagatozy dostarcza organizmowi tylko 150 kcal. Co więcej, tagatoza charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG=7,5), dzięki czemu jest bezpieczna dla diabetyków. Tego rodzaju zamiennik cukru można wykorzystywać w wysokich temperaturach. Ten monocukier hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych, poprawia pracę jelit, nie powoduje biegunek i wpływa dobroczynnie na skład oraz odżywianie mikroflory jelitowej.