Gotowanie z dziećmi w przedszkolu
Gotowanie z dziećmi w przedszkolu to nauka przez zabawę. Jest podróżą do kulinarnego świata smaków, kolorów i zapachów, a więc również elementem terapii sensorycznej. Co więcej, potrafi rozbudzić ciekawość poznawczą dzieci. Zgodnie z podstawą programową wychowania przedszkolnego stanowi jeden z elementów przygotowania do nauki w szkole. Przedszkolaki powinny znać walory odżywcze i zdrowotne produktów spożywczych oraz mieć możliwość samodzielnego skomponowania potraw.
27.09.2018 09:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak bardzo kształcące może być gotowanie z dziećmi w przedszkolu?
Gotowanie dla dzieci jest zajęciem, które pozwala udowodnić swoją odpowiedzialność i samodzielność w działaniu, a także szansą na wzmocnienie wiary we własne możliwości. Udział w przygotowywaniu potraw daje przedszkolakom możliwość podejmowania ważnych wyborów oraz wchodzenie w role dorosłych. To jednak nie wszystko – organizacja gotowania z dziećmi w przedszkolu stwarza najmłodszym warunki do wykazania się kreatywnością, umiejętnością tworzenia własnych kompozycji smakowych i kolorystycznych, a także rozwijania wyobraźni twórczej i ćwiczenia zdolności manualnych.
Dzieci, które mogą dotknąć i posmakować poszczególnych składników potraw, na ogół nie cierpią na brak z apetytu, ponieważ przełamują niechęć towarzyszącą konfrontacji z tym, co nieznane. Chętniej zjadają posiłki, w przygotowaniu których sami uczestniczyli. Trzymając w ręku konkretne warzywa i owoce, z zainteresowaniem słuchają opowieści na temat korzyści, jakie płyną z jedzenia tych darów natury. Kształtowanie u dzieci świadomości kulinarnej już od najmłodszych lat to zachęta do prowadzenia zdrowego stylu życia.
Gotowanie z dziećmi w przedszkolu jest świetną okazją do przekazania maluchom kompetencji znacznie wykraczających poza samo przyrządzanie potraw. Uczy higieny pracy w kuchni i sprzyja przekazaniu zasad bezpieczeństwa związanych z używaniem ostrych narzędzi oraz urządzeń elektrycznych. Ponadto stanowi świetny trening współdziałania w grupie, w której każdy ma swoje zadanie.
Jak zorganizować gotowanie z dziećmi w przedszkolu?
Gotowanie z dziećmi w przedszkolu wymaga wcześniejszego przygotowania odpowiedniej liczby stanowisk oraz sprzętu kuchennego przystosowanego do potrzeb maluchów. W wyposażeniu grupy oprócz dużej ilości misek i miseczek powinny się znaleźć przede wszystkim poręczne i niezbyt ostre nożyki, obieraczki, solidne deski do krojenia, tarki ręczne, a najlepiej również krajarki o specjalnym przeznaczeniu, np. do jajek. Poza tym przydają się miksery, blendery i malaksery (jeden lub dwa na grupę). Trzeba również rozważnie wybrać przepisy. Najlepiej, by nie wymagały korzystania z dużego sprzętu AGD, które w przedszkolu może być utrudnione ze względu na ograniczony dostęp do kuchni.
Warto mieć na uwadze, że dzieci po raz pierwszy próbujące swoich sił w gotowaniu potrzebują większego nadzoru niż podczas zwykłych zajęć przedszkolnych. Częściej proszą o pomoc i są znacznie bardziej narażone na różnego rodzaju wypadki. Warto więc pomyśleć o zapewnieniu na czas gotowania większej liczby opiekunów, przynajmniej jednego na piętnastoosobową grupę. Nie można też zapominać o uzupełnieniu zawartości apteczki.
Podczas gotowania z dziećmi w przedszkolu świetnie sprawdza się podział na kilkuosobowe grupy. Szykowanie dań o wieloetapowym procesie przygotowania idzie sprawnie, kiedy poszczególne prace zostają przydzielone konkretnym zespołom. Całość zajęć kulinarnych (razem z degustacją) nie powinna trwać dłużej niż 2 godziny, bo po upływie tego czasu dzieci mogą zacząć się niecierpliwić i stracić zainteresowanie zabawą w kucharzy.
Gotowanie z dziećmi – przepisy dla przedszkolaków
Przepisy, które wykorzystują opiekunowie organizujący gotowanie z dziećmi w przedszkolu, są chętnie powielane przez małych uczestników zajęć po powrocie do domu, gdzie przedszkolaki przed rodzicami mogą powtórzyć swój sukces i pochwalić się nowo zdobytą umiejętnością. Receptury muszą zatem być nieskomplikowane i łatwe do zapamiętania. Dobrze również, by pozwalały na przygotowanie potraw, które zwracają uwagę niebanalną formą podania.
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami
Najprostsze i najszybsze do wykonania posiłki to przede wszystkim różnego rodzaju sałatki i surówki, składające się głównie z całego mnóstwa bogatych w witaminy warzyw. Dzieciom takie posiłki pomagają przełamać niechęć do wszystkiego, co zielone, a przygotowywanie sałatek to prawdziwy trening paluszków, które muszą sprawnie operować nożem, by pokroić wszystkie składniki w kostkę. Do szczególnie pożywnych należy kolorowa sałatka z kaszą jaglaną, kukurydzą, papryką, marchewką, ogórkiem i rukolą. Aby wykonać ją z dziećmi w przedszkolu, trzeba odpowiednio wcześniej ugotować kaszę (musi być wystudzona).
Składniki (na 4 porcje):
- 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 małe marchewki,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- garść rukoli,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kaszę wsypać do miski i rozbić grudki widelcem. Marchewkę zetrzeć na tarce do krojenia w plastry lub w temperówce do warzyw. Pomidora i ogórka skroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z kaszą jaglaną i oliwą, a na koniec doprawić według uznania. Przed podaniem ozdobić sałatkę kształtami wyciętymi z pomidora bądź ogórka przy użyciu małych wykrawaczek do ciastek.
Pomidory faszerowane twarożkiem
Na drugie śniadanie podczas gotowania z dziećmi w przedszkolu warto przygotować coś, co będzie zawierało solidną porcję białka i wapnia. Mogą to być np. pomidory faszerowane twarożkiem, które na talerzu wyglądają bardzo apetycznie.
Składniki (na 1 porcję):
- 50 g chudego twarogu,
- 1 duży pomidor,
- 1 rzodkiewka,
- 3 listki świeżej bazylii,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- gałązka koperku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć zioła i warzywa. Odkroić górną część pomidora (mniej więcej na wysokości 7/80. Przy użyciu łyżeczki wyjąć gniazdo nasienne (można je wykorzystać do zrobienia innego dania, np. sałatki z kaszą jaglaną). Posiekać koperek i bazylię, a rzodkiewkę pokroić w kostkę. W misce rozmieszać twaróg, jogurt naturalny, zioła i przyprawy. Pomidora wypełnić nadzieniem twarogowym, a na wierzchu ułożyć odkrojoną wcześniej część.
Ciasto z żelkami bez pieczenia
Gotowanie z dziećmi w przedszkolu to okazja, by nauczyć maluchy przygotowywania prostych deserów na specjalne okazje takie jak urodziny czy kinderbal. W pysznych słodkościach warto przemycić owocowy dodatek, którym może być choćby banan dodany do szybkiego ciasta bez pieczenia.
Składniki (na 6 porcji):
- 400 g dowolnych kruchych ciasteczek z kremem czekoladowym,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietany 30%,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 banan,
- 1 opakowanie żelków,
- 1/4 tabliczki czekolady lub gotowa posypka czekoladowa.
Sposób przygotowania:
Ciastka drobno pokruszyć rękami lub w malakserze. W drugiej misce zmiksować mleko z 50 g serka mascarpone i bananem, a następnie wymieszać je z ciastkami. Śmietanę ubić trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie gęsta, połączyć ją z 200 g serka mascarpone (najlepiej używając miksera). Dno szklanej miski wyłożyć połową masy ciasteczkowej. Położyć warstwę masy śmietanowej, a następnie znowu ciasteczkowej i śmietanowej. Wierzch deseru posypać startą na tarce czekoladą i udekorować żelkami o dowolnym kształcie. Mogą to być np. żelki-dżdżownice, ponieważ ciasto ma ciemny (ziemisty) kolor. Całość wstawić do lodówki i poczekać co najmniej 15 minut, aż się schłodzi.