Ser żółty - kalorie, skład. Czy warto jeść żółty ser?
Ser żółty znajdziemy w praktycznie każdym polskim domu. Oprócz walorów smakowych dużo mówi się także o jego wpływie na zdrowie, bowiem jest on produktem dość kalorycznym i nie zawsze zaskakuje nas dobrym, krótkim składem. Czy faktycznie warto jeść żółty ser? Jakie wartości odżywcze posiada ser żółty?
11.12.2018 | aktual.: 27.12.2018 15:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ser żółty - skład
Ser żółty jest jednym z najczęściej konsumowanych serów krowich w naszych domach. Skład żółtego sera powinien być jak najkrótszy, a najważniejsze są w nim mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól.
Im krótszy skład, tym lepszy, a wszelkie nadprogramowe składniki w postaci dodatku ziół, grzybów czy orzechów mogą wskazywać na niską jakość samego sera. Często w spisie składników danego sera występują też konserwanty bądź barwniki, jednak ich ewentualna szkodliwość może być różna.
Jednym z przykładów jest E509, czyli chlorek wapnia, który naturalnie występuje w soli kamiennej i jest nieszkodliwy, a jedynie poprawia konsystencję sera. W serze znajdziemy również często barwnik E160b, który uznawany jest za nieszkodliwy, a nadaje on serom charakterystyczny żółty kolor.
Niestety bardzo często w serach znaleźć możemy też E251 i E252, czyli azotany sodu i potasu, które są typowymi konserwantami i powinno się ograniczyć ich spożywanie lub akceptować je jedynie w małych ilościach.
Rodzaje sera żółtego
Sery żółte rozróżnia na podstawie różnych klasyfikacji. Na świecie znaleźć można liczne rodzaje sera żółtego, które często będą się charakteryzować innym smakiem czy konsystencją. Można je podzielić na te z dziurami (szwajcarskie) i bez dziur (holenderskie), na miękkie i twarde, a także na półtłuste (nie mniej niż 20 procent tłuszczu)
, tłuste (40 procent) i pełnotłuste (nie mniej niż 45 procent). W Polsce spożywamy co prawda tylko część z nich, jednak podróżując często decydujemy się spróbować zagranicznych specjałów, które znacznie odbiegają od naszych wyobrażeń.
Według badań wyróżnia się cztery najczęściej produkowane i jedzone sery w Polsce. Gouda to najpopularniejszy wśród Polaków ser holenderski, który ma wyrazisty zapach i soczysty, śmietankowy smak. Posiada on stosunkowo mało dziur. Ser edamski to, zaraz po goudzie, najczęściej konsumowany ser w naszym kraju, który znacznie różni się od niej smakiem (słodki, a zarazem lekko pikantny).
Spośród łagodnych serów najczęściej kupowanym jest podlaski, który idealnie nadaje się do grzanek. Ostatnim i najpopularniejszym serem w Polsce jest ser salami o delikatnym aromacie i smaku, który również będzie pasował do zapiekanek i grzanek.
Ser żółty - kalorie
Ser żółty często gości w naszej kuchni, a jego wartości odżywcze bardzo często skłaniają nas do sięgania po niego. Sery żółte zawierają stosunkowo dużą ilość witamin oraz składników mineralnych, szczególnie takich jak wapń czy witamina D, które odpowiedzialne są za ochronę naszych kości i zębów. Ser żółty jest też polecany osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy, bo wbrew pozorom nie jest jej źródłem.
Niestety, pomimo wielu pozytywnych cech minusem jest bardzo wysoka kaloryczność sera żółtego, dlatego raczej nie sprawdzi się w jadłospisie osób na diecie odchudzającej. Sery żółte są też bogate w tłuszcze nasycone, a ich zawartość energetyczna jest równie wysoka. Dla przykładu ser gouda w 100 g ma 316 kcal oraz prawie 23 g tłuszczu, a jeden plaster (25 g) to aż 79 kcal.