Siedlisko bakterii. "Nie pomoże nawet wielokrotne płukanie"

Dietetyczka Anna Jedrej ostrzega przed paczkowaną sałatą, której jedzenie niesie ze sobą pewne ryzyko. Taka żywność może bowiem zawierać niekorzystne dla zdrowia bakterie oraz zanieczyszczenia.

Dlaczego lepiej nie kupować sałaty w plastikowych torebkach?
Dlaczego lepiej nie kupować sałaty w plastikowych torebkach?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Paczkowana sałata, choć wygodna, może być źródłem bakterii takich jak Escherichia coli i Salmonella. Dietetyczka Anna Jedrej wskazuje, że wilgotne środowisko w opakowaniu sprzyja ich namnażaniu. Informuje, że bakterie przywierają do liści, a biofilm utrudnia ich usunięcie. To jednak niejedyne zagrożenia, o których alarmuje ekspertka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzień z Mistrzem. Pia Skrzyszowska: To jest najważniejsze w sporcie

Kupujesz taką sałatę? Lepiej przestań

Plastikowe opakowania mogą uwalniać szkodliwe substancje, co dodatkowo zagraża zdrowiu. Hermetyczne zamknięcie sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, a procesy technologiczne obniżają wartość odżywczą warzywa.

- Nie pomoże nawet wielokrotne płukanie w czystej wodzie - ostrzega na Instagramie dietetyczka Anna Jędrej.

Co więcej, wystarczy zaledwie kilka zepsutych liści, a cała torebka sałaty nie będzie nadawać się do zjedzenia - nie pomoże rozdzielenie nadpsutych fragmentów od ty, które wyglądają "normalnie".

Dlaczego warto jeść sałatę?

Na cenne właściwości odżywcze sałaty zwrócił uwagę Łukasz Domeracki, technolog żywności, który wypowiedział się dla portalu sfd.pl. Ekspert dodał, że w warzywie znajdują się również takie minerały, jak wapń, mangan czy żelazo, a także witaminy C, A i K.

Sałata posiada mało kalorii, a dużą zawartość wody, dzięki czemu świetnie się nada do wszelkich lekkich posiłków. Jak podkreślił Domeracki, możemy sięgać po różne rodzaje sałat, dzięki czemu urozmaicimy wiele potraw. Pamiętajmy jednak, aby liście odpowiednio przygotować do spożycia - dokładnie je umyj po bieżącą, chłodną wodą. Później zanurz je w wodzie z dodatkiem soli lub octu, aby mieć pewność, że wszelkie pestycydy oraz zanieczyszczenia zostały usunięte.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

sałatadietetykzdrowie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)