Nie dodawaj do kawy. Organizm ci podziękuje
Jak odkryto, picie 1-2 filiżanek kawy z kofeiną dziennie wiązało się z niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny oraz zgonu z powodu chorób układu krążenia w badanym okresie.
Korzyści zdrowotne płynące z kawy
Czarna kawa oraz kawa z niską zawartością dodatkowego cukru i tłuszczów nasyconych były związane z 14 proc. niższym ryzykiem śmiertelności ogólnej w porównaniu z osobami unikającymi kawy. Takiej relacji nie zaobserwowano w przypadku kawy z dużą ilością cukru i tłuszczów nasyconych.
- Kawa to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ponieważ niemal połowa dorosłych Amerykanów deklaruje picie co najmniej jednej filiżanki dziennie, ważne jest, by wiedzieć, co to może oznaczać dla zdrowia - mówi Fang Fang Zhang, współautorka badań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
- Korzyści zdrowotne płynące z kawy mogą wynikać z obecnych w niej związków bioaktywnych, ale nasze wyniki sugerują, że dodatek cukru i tłuszczów nasyconych może osłabiać te korzyści - dodaje.
Przeanalizowano dane zbierane przez dwie dekady, które dotyczyły ponad 46 tys. ludzi. Spożycie kawy zostało sklasyfikowane według typu (z kofeiną lub bez), zawartości cukru i tłuszczów nasyconych. Niska zawartość dodanego cukru (pochodzącego z cukru spożywczego, miodu i syropu) została zdefiniowana jako mniej niż 5 proc. wartości dziennej, czyli 2,5 grama na filiżankę 240 ml - około pół łyżeczki cukru.
Niska zawartość tłuszczów nasyconych (z mleka, śmietanki, etc.) została określona jako 5 proc. wartości dziennej, czyli 1 gram na filiżankę - odpowiednik 5 łyżek mleka 2% lub 1 łyżki lekkiej śmietanki.
Niższe ryzyko zgonu
Picie co najmniej jednej filiżanki dziennie wiązało się z 16 proc. niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Przy serwowaniu sobie 2-3 filiżanek dziennie związek ten wzrastał do 17 proc. Picie powyżej trzech filiżanek dziennie nie wiązało się z dalszym zmniejszeniem ryzyka, a związek między kawą a niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia słabł przy wyższej ilości kawy. Nie zaobserwowano istotnych zależności między spożyciem "małej czarnej" a śmiertelnością z powodu nowotworów.
- Niewiele badań analizowało wpływ dodatków do kawy na związek między jej spożyciem a ryzykiem śmiertelności, a nasze badanie jako jedno z pierwszych ilościowo określa ilość dodawanego cukru i tłuszczu nasyconego - mówi Bingjie Zhou, współautorka badań. - Nasze wyniki są zgodne z Wytycznymi Żywieniowymi dla Amerykanów, które zalecają ograniczenie spożycia cukru dodanego i tłuszczów nasyconych.
Na podstawie: Hold the Cream and Sugar: Black Coffee Linked to Lower Risk of Death
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.