10 prostych sposobów, aby dostarczać dobre tłuszcze

Słowo tłuszcz ma negatywny wydźwięk. Tymczasem w naszej żywności kryją się dobre tłuszcze - jednonienasycone kwasy (MUFA) i wielonienasycone kwasy (PUFA), które są częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Warto o nich pamiętać, gdyż zawdzięczamy im m.in. zapobieganie chorobom serca.

Obraz

/ 10Masło orzechowe

Obraz
© 123RF

Słowo tłuszcz ma negatywny wydźwięk. Tymczasem w naszej żywności kryją się dobre tłuszcze - jednonienasycone kwasy (MUFA) i wielonienasycone kwasy (PUFA), które są częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Warto o nich pamiętać, gdyż zawdzięczamy im m.in. zapobieganie chorobom serca.

Zacznij od zmiany porannego menu. Eksperci radzą, aby w ramach urozmaicenia sięgnąć po masło orzechowe.
Najlepiej z migdałami lub orzechami nerkowca w środku. Są one źródłem dobrych tłuszczów i błonnika.

Gdy czasem po południu dopada cię głód, wybierz nietypowe zestawienie masła orzechowego z jabłkiem.

Tekst na podst. doctoroz.com (ms)/(kg), WP Kobieta

/ 10Awokado

Obraz
© 123RF

Awokado zawiera witaminy A, E, C, D, K, z grupy B oraz żelazo, potas i wapń. Owoc jest nie tylko bogatym źródłem dobrych tłuszczów, ale również błonnika i kwasu foliowego. Co więcej, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają lepiej wchłonąć likopen i beta-karoten obecne w warzywach, m.in. marchewce i szpinaku.

Dzięki zawartości kwasu oleinowego skutecznie obniża poziom cholesterolu. Natomiast ukryty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Warto dodać jedną porcję awokado do naleśnika ze szpinakiem.

/ 10Oliwki

Obraz
© 123RF

To bogate źródło kwasów tłuszczowych, które chronią nasze serce i zapobiegają chorobom układu krążenia. Nie brakuje w nich także witamin C, E i z grupy B, a także cennych minerałów: potasu, żelaza, miedzi i fosforu.

Substancje odżywcze korzystnie wpływają na układ nerwowy i pokarmowy, poprawiają odporność, chronią przed działaniem wolnych rodników i pomagają zachować dobrą kondycję skóry.

Przygotuj makaron z oliwkami, świeżymi pomidorami i ciecierzycą. Potrawa jest dobrym źródłem sycącego błonnika.

/ 10Migdały

Obraz
© 123RF

Są doskonałym źródłem energii. Możesz je dodawać do ryżu, zapiekanek, kurczaka i ryb. Kotlety schabowe w migdałowej panierce smakują naprawę wyśmienicie.

Zawarta w migdałach witamina E zwalcza wolne rodniki, nawilża i wzmacnia elastyczność skóry, chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

/ 10Nasiona

Obraz
© 123RF

Nasiona słonecznika, dyni i sezamu kryją w sobie bogactwo dobrych tłuszczów.
Słonecznik jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, witamin z grupy B i witaminy E, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

W jego ziarnach ukryty jest również magnez, który pełni istotną rolę w walce ze stresem, wspomaga serce i poprawia koncentrację. Natomiast obecny w nim potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.

Nasiona warto wymieszać z twarogiem czy jogurtem lub dodać do sałatki ze świeżych owoców.

/ 10Łosoś i pstrąg

Obraz
© 123RF

Tłuste ryby, takie jak łosoś czy pstrąg, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i chudego białka.

Spożywanie tych ryb przynajmniej raz w tygodniu pomaga obniżyć poziom trójglicerydów we krwi.

Pieczony łosoś z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny będzie dobrą propozycją na obiad.

/ 10Masło

Obraz
© 123RF

Możesz czerpać dobre tłuszcze z wysokiej jakości masła.
Zdaniem ekspertów najlepsze jest masło ekstra i delikatesowe, które wyróżnia delikatny smak.

Możemy w nim znaleźć rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D. Czasem warto przyrządzić na nim jajecznicę lub omlet.

/ 10Oleje roślinne

Obraz
© 123RF

Sięgnij po tłuszcz roślinny z rzepaku lub soi. Dlaczego warto stosować olej z rzepaku?

Dzięki obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3) poprawia pracę serca i nerek, funkcjonowanie układu krwionośnego. Korzystnie wpływa na stan skóry. Za włączeniem go do zdrowej

/ 10Siemię lniane

Obraz
© 123RF

Bogate w błonnik, związki fitochemiczne i kwasy tłuszczowe omega-3 pomaga utrzymać w normie poziom dobrego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Możesz połączyć je z płatkami owsianymi.

Natomiast olej lniany może być dobrym dodatkiem do sałatek.
Zdrowe oleje znajdujące się w nasionach lnu nadają skórze naturalny blask i doskonale ją nawilżają.

10 / 10Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF

Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Nie brakuje w nich także manganu i miedzi. Kwasy tłuszczowe występujące w orzechach usuwają z organizmu toksyny.

Zdrowe tłuszcze i oleje wchodzące w skład orzechów odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także poprawiają kondycję serca.

Orzechy stanowią świetny dodatek do sałatki, jogurtu czy płatków śniadaniowych. Z powodzeniem mogą zastąpić słodycze.

Wybrane dla Ciebie

Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Została żoną. Wiadomo, kto zaprojektował jej suknię ślubną
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
Pozowała dla "Playboy'a". Tak wyglądała na okładce
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Prysznic rano czy wieczorem? Lekarka mówi, co jest lepsze
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Nie łącz z ziemniakami. Szkodzi zdrowiu
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko