Dlaczego warto jeść czosnek?
Od legendy do faktów
Możliwości tego warzywa nie ograniczają się do zwalczania pierwszych objawów przeziębienia, choć to właśnie wtedy, gdy dopada nas grypa, najczęściej sięgamy po czosnek. Roślina ma na tyle bogaty skład chemiczny, że wydaje się panaceum na wszelkie dolegliwości.
W niezwykłą moc tego warzywa wierzono już w czasach antycznych. W starożytnej Grecji sportowcy jedli kilka ząbków przed każdym występem. Wierzyli, że taka przekąska doda im sił.
W Rzymie tradycją było podawanie kilku ząbków żniwiarzom, którzy wybierali się w pole do pracy.
W rejonach północnej Afryki brano zaś główkę czosnku na wyprawę po pustyni, ponieważ uważano, że przeciwdziała odwodnieniu organizmu.
Dzisiejszej wiedzy nie opieramy już jednak na mitach i legendach, ale na obserwacjach i doświadczeniach prowadzonych w laboratoriach. A te potwierdzają, że czosnek rzeczywiście ma niezwykłą moc.
Tekst na podst. Femina.fr Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta