FitnessDlaczego warto jeść czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek?

Możliwości tego warzywa nie ograniczają się do zwalczania pierwszych objawów przeziębienia, choć to właśnie wtedy, gdy dopada nas grypa, najczęściej sięgamy po czosnek. Roślina ma na tyle bogaty skład chemiczny, że wydaje się panaceum na wszelkie dolegliwości.

W niezwykłą moc tego warzywa wierzono już w czasach antycznych. W starożytnej Grecji sportowcy jedli kilka ząbków przed każdym występem. Wierzyli, że taka przekąska doda im sił.
W Rzymie tradycją było podawanie kilku ząbków żniwiarzom, którzy wybierali się w pole do pracy.

W rejonach północnej Afryki brano zaś główkę czosnku na wyprawę po pustyni, ponieważ uważano, że przeciwdziała odwodnieniu organizmu.

Dzisiejszej wiedzy nie opieramy już jednak na mitach i legendach, ale na obserwacjach i doświadczeniach prowadzonych w laboratoriach. A te potwierdzają, że czosnek rzeczywiście ma niezwykłą moc.

Tekst na podst. Femina.fr Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta

1 / 5

Trzy najważniejsze zalety

Obraz
© 123RF

Nad czosnkiem przeprowadzono ponad 2000 badań, które wykazały, że roślina może okazać się remedium na wiele dolegliwości. Wszystkie badania laboratoryjne potwierdzają trzy najważniejsze zalety, które można wykorzystać w lecznictwie.

Chodzi o właściwości antybakteryjne (od dawna mają zastosowanie w domowych sposobach leczenia przeziębień), obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegające rozwojowi nowotworów.

2 / 5

Jedz go na surowo

Obraz
© 123RF

Już jakiś czas temu stwierdzono, że jedzenie czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, jelit, przełyku i prostaty.

Badania, które przeprowadzono w Chinach, wykazały, że spożywanie rośliny w formie surowej przynajmniej dwa razy w tygodniu zmniejsza aż o 44 procent ryzyko zachorowania na raka płuc.

3 / 5

Skarbnica witamin

Obraz
© 123RF

Ząbek aż w 60 proc. składa się z wody. Ponad trzydzieści procent zawartości przypada na węglowodany. Jak każde warzywo, zawiera także błonnik.

Ponadto obfituje w witaminę C, witaminy z grupy B oraz flawonoidy, które będąc silnymi przeciwutleniaczami, chronią organizm przed atakami wolnych rodników. To one odpowiadają za tworzenie się zmian nowotworowych w komórkach.

4 / 5

Kiedy traci swoją moc?

Obraz
© 123RF

Jest bogaty w pierwiastki: fosfor, żelazo, magnez, siarkę, selen oraz potas. Lecznicze właściwości zawdzięcza głównie swojemu charakterystycznemu i nie przez wszystkich lubianemu zapachowi.

Pochodzi on od olejków eterycznych zawartych w roślinie, a głównie od jednej substancji: allicyny. Wykazuje ona bardzo silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Substancja ta uwalnia się, kiedy rozgniatamy ząbek. Warto podkreślić, że aby korzystać z właściwości leczniczych czosnku, najlepiej spożywać go na surowo, ponieważ wygotowany traci część swej cudownej mocy.

5 / 5

Jak zneutralizować charakterystyczny zapach?

Obraz
© 123RF

Naukowcy twierdzą, że jeśli chcemy korzystać z dobroczynnych właściwości czosnku, powinniśmy go spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Smak i charakterystyczny zapach, który zostaje w ustach po takiej uczcie, możemy zneutralizować pijąc produkty mleczne (np. jogurt czy maślankę), kawę albo przegryzając jabłko.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (18)