FitnessAlkohol wrogiem kobiet

Alkohol wrogiem kobiet

Cellulit, dodatkowe centymetry w pasie, wzrost ciśnienia, bezsenność czy huśtawka nastrojów - to wszystko mogą być skutki złej pracy wątroby. Co zrobić, aby do tego nie dopuścić? Przede wszystkim zadbaj o zmianę nawyków żywieniowych, zanim twoja wątroba na dobre nie zastrajkuje.

Alkohol wrogiem kobiet
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

09.01.2012 | aktual.: 09.01.2012 15:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cellulit, dodatkowe centymetry w pasie, wzrost ciśnienia, bezsenność czy huśtawka nastrojów - to wszystko mogą być skutki złej pracy wątroby. Co zrobić, aby do tego nie dopuścić? Przede wszystkim zadbaj o zmianę nawyków żywieniowych, zanim twoja wątroba na dobre nie zastrajkuje. To największy i jednocześnie jeden z najbardziej zapracowanych organów.

Wątroba dba o równowagę hormonalną, zapewnia paliwo energetyczne dla wszystkich procesów życiowych zachodzących w naszym ciele, produkuje związki chroniące przed chorobami. Działa niczym filtr i nawet najmniejszy posiłek może mieć na nią dobry lub zły wpływ. Dlatego dla prawidłowej pracy wątroby tak ważne jest, co jemy i pijemy.

Wrogowie kobiecej wątroby

Karnawał to czas towarzyskich spotkań, na których zazwyczaj nie obywa się bez alkoholu. Po kieliszek „ czegoś mocniejszego” sięgamy, gdy chcemy poprawić sobie humor w długie, zimowe wieczory. Tymczasem- jak wykazują badania - wątroba kobiet jest aż pięć razy mniej odporna na alkohol niż wątroba mężczyzn, a alkoholowe stłuszczenie wątroby czy marskość nie są jedynie domeną alkoholików.

Organizm kobiety wytwarza bowiem mniej enzymów przerabiających alkohol, na dodatek są one słabsze. W tej sytuacji, aby dokonała się degradacja tego ważnego narządu u panów potrzeba 20 lat, gdy u nas wystarczy zaledwie 4-5! Mniej szkodliwe jest picie większej ilości raz czy dwa razy w miesiącu niż systematyczne podtruwanie wątroby trunkami codziennie lub kilka razy w tygodniu.

Kolejnym wrogiem wątroby jest nadmiar kalorii, który dostarczamy na co dzień oraz tłuste i bogate w konserwanty pożywienie. Nadmiar tłuszczu zmusza ją do nadprodukcji żółci, a nadmiar konserwantów obciąża. Szczególnie niebezpieczny dla naszego zdrowia jest tłuszcz zgromadzony w okolicy brzucha, gdyż dociera do głównych narządów i zaburza ich pracę.

Niekorzystnie wpływają też na wątrobę drakońskie diety odchudzające. Nie jest dla niej dobre, gdy tracisz więcej niż 2 kilogramy w miesiącu. Jeśli w krótkim czasie pozbędziesz się tkanki tłuszczowej, nadmiar uwolnionego do krwi tłuszczu obrośnie wątrobę, co prowadzi do jej stłuszczenia. Wrogami są też: kofeina, cukier, tłuszcze trans (utwardzane oleje roślinne) i niektóre lekarstwa, np. hormonalna terapia zastępcza, niektóre tabletki antykoncepcyjne, nadużywanie środków przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

POLECAMY:

Dieta dla wątroby

Zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Aby wątroba przestała ciążyć, powinnaś jeść małe porcje pięć razy dziennie. Każdy kęs dokładnie przeżuwaj. Twoja dieta powinna być bogata w białko, ale wybieraj chude mięso i ryby. Najlepsze będą gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii.

Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła. Szczególnie szkodliwe są tłuszcze znajdujące się w produktach przetworzonych jak: pączki, chipsy, frytki, herbatniki. Zastąp je zdrowymi tłuszczami, występującymi w takich produktach jak: ryby, awokado, oliwa, olej lniany, Staraj się jeść pięć porcji warzyw każdego dnia, gdyż twoja wątroba potrzebuje przeciwutleniaczy, które się w nich znajdują. Zdrowe dla wątroby są szczególnie: marchew, brokuły, buraki.

Ogranicz spożycie sodu: nie dosalaj potraw i zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej. Stłuszczeniu wątroby sprzyja też nadmiar węglowodanów. Są one przekształcane w tłuszcze, co powoduje otyłość.

Wzbogać swoją codzienną dietę o błonnik. Przyśpiesza on przejście pokarmu przez jelita, dzięki czemu część toksyn zostaje szybciej wydalona. Warto też wprowadzić naturalne produkty i zioła, które mają właściwości oczyszczające. Należą do nich: zielona herbata, ostropest plamisty, kurkuma, nasiona sezamu, rzeżucha.

mpi/(kg)

POLECAMY:

dietazdrowiebmi
Komentarze (2)