Blisko ludziPij na zdrowie!

Pij na zdrowie!

Pij na zdrowie!

Czerwone wino ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Najnowsze badania naukowców pokazują, że chroni nie tylko nasze serce, ale także pamięć oraz wpływa na długość życia. Warunek jest tylko jeden – nie można przekraczać dawki dwóch kieliszków dziennie!

Czerwone wino ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Najnowsze badania naukowców pokazują, że chroni nie tylko nasze serce, ale także pamięć oraz wpływa na długość życia. Warunek jest tylko jeden – nie można przekraczać dawki dwóch kieliszków dziennie!

1 / 9

Lepsza pamięć

Obraz
© www.sxc.hu

Badania przeprowadzone przez naukowców z Wake Forest University wskazują na to, że ryzyko wystąpienia demencji jest mniejsze u osób, które przez większość życia pozwalały sobie na wypicie jednego lub dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie. Demencja występuje u nich o 37 proc. Rzadziej niż u osób, które zupełnie powstrzymują się od picia.

2 / 9

Lepsza pamięć

Obraz
© www.sxc.hu

- Za ten stan rzeczy odpowiada prawdopodobnie to, że alkohol może pobudzać wydzielanie acetylocholiny, substancji chemicznej w mózgu ważnej dla pamięci - wyjaśnia autor badań Kaycee Sink z Wake Forest University Medical Center.

3 / 9

Mniej zapaleń

Obraz
© www.sxc.hu

Szkoccy naukowcy twierdzą, że przeciwutleniacze znajdujące się w czerwonym winie, zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Tak przynajmniej reagują na nie myszy. Naukowcy nie sądzą co prawda, by dokładnie takie same skutki alkohol dawał u człowieka, ale ich zdaniem substancje zawarte w czerwonym winie mogą być wykorzystywane przy leczeniu chorób zapalnych u ludzi, takich jak choćby zapalenie wyrostka robaczkowego.

4 / 9

Mniej zapaleń

Obraz
© www.sxc.hu

- Tak więc picie jednego, dwóch kieliszków czerwonego dziennie nie powinno nikomu zaszkodzić – uważa Alirio Melendez z uniwersytetu w Glasgow, gdzie przeprowadzono badania. Jego zdaniem alkohol pomaga w przypadku stanu zapalnego i zdecydowanie zmniejsza ból. Dodaje, że kieliszek wina dziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania potencjalnych chorób zapalnych.

5 / 9

Bez kamieni żółciowych

Obraz
© www.sxc.hu

Umiarkowane spożywanie alkoholu pomaga także w uniknięciu tworzenia się kamieni żółciowych. Przeprowadzone ostatnio przez angielskich naukowców badania wykazały, że spożywanie dziennie nieco ponad jednego drinka, o jedną trzecią zmniejsza ryzyko rozwoju tego bolesnego schorzenia.

6 / 9

Pij na zdrowie!

Obraz
© www.sxc.hu

- Alkohol zmniejsza ilość szkodliwych substancji, wytwarzanych przez sam ludzki organizm, które mogą prowadzić do powstawania kamieni - wyjaśnia współautor badań Paul Banim.

7 / 9

Dłuższe życie

Obraz
© www.sxc.hu

Z kolei harvardzcy naukowcy przebadali ponad 23 tysiące osób, które odżywiały się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej i stwierdzili, że picie umiarkowanych ilości alkoholu, jak również jedzenie dużych ilości warzyw, owoców, orzechów i oliwy z oliwek ma wpływ na długość życia. Eksperci stwierdzili, że spożywanie alkoholu (szczególnie czerwonego wina) był jednym z kluczowych czynników wpływających na wyniki tego badania.

8 / 9

Dłuższe życie

Obraz
© www.sxc.hu

Skąd taka teoria? Gdy bowiem wykluczono alkohol z diety badanych, korzyści płynące ze stosowania diety śródziemnomorskiej zostały znacząco zredukowane.

- Czerwone wino zawiera ważne przeciwutleniacze, które mogą pomóc ludziom żyć dłużej – twierdzi autor badania Dimitros Trichopoulos, profesor epidemiologii i profilaktyki raka w Harvard School of Public Health.

9 / 9

Pij na zdrowie!

Obraz
© www.sxc.hu

Eksperci są zgodni, że spożywanie drinka lub dwóch dziennie może przyczynić się do lepszego samopoczucia i kondycji zdrowotnej. Kluczem do sukcesu jest umiar. Większość badań stwierdza bowiem, że nadmierne picie anuluje wszelkie pozytywne aspekty płynące ze spożywania alkoholu, nie wspominając już o tym, że może prowadzić do wielu poważnych problemów, takich jak uszkodzenie wątroby czy niewydolność serca.

zdrowiealkoholizmalkohol

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)