FitnessDania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?

Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?

Dania z parowaru - przepisy. Dlaczego warto gotować na parze?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
14.11.2018 21:34

Dania z parowaru są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, by gotować zdrowo, schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę. Parowar umożliwia przygotowywanie posiłków z niską zawartością tłuszczu oraz z wysoką dawką witamin i minerałów. Jak gotować na parze?

Dania z parowaru - zasady

Gotowanie na parze też ma swoje zasady. Należy pamiętać, że dania z parowaru możemy zaserwować szybciej, aniżeli smażąc czy gotując w wodzie. Gotując na parze należy zadbać o odpowiedni czas parowania, który liczony jest od momentu, w którym woda zaczyna wrzeć i parować.

Zaleca się parować:

  • filet z kurczaka - 15 min;
  • filet z łososia - 11 min;
  • różyczki brokuła lub kalafiora - 5 min;
  • plasterki marchewki - 10 min;
  • jabłko - 15 min;
  • cebula - 10 min;
  • ziemniaki - 20 min;
  • papryka - 10 min.

Aby potrawom dodać więcej smaku, do gotującej się wody można dodać wino lub zioła.

Dania z parowaru - zalety

Parowar to urządzenie, które ma wiele możliwości. Największe zalety potraw z parowaru to ich niskokaloryczność i lekkostrawność. Do przygotowywanych dań nie dodajemy tłuszczu, dzięki czemu obniżamy kaloryczność. Takie potrawy są również zdrowsze.

Ponadto gotowanie na parze pozwala zachować potrawom więcej wartości odżywczych niż np. smażenie czy gotowanie w wodzie. Jeżeli posiadamy piętrowy parowar, możemy w tym samym czasie przygotować kilka zdrowych posiłków. Co więcej, gotowanie na parze wydobywa smak niektórych produktów, np. ryb.

Dania na parze - przepisy

Na parze możemy przygotować zarówno warzywa, mięso, potrawy na słodko, jak i dania wytrawnie. W parowarze możemy też przyrządzać makarony, ryż i kasze. Oto dwa łatwe przepisy na dania z parowaru:

Filet z kurczaka z marchewką i kardamonem z parowaru

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka;
  • 5 g oliwy;
  • 2 g kardamonu;
  • 2 g kminu rzymskiego;
  • 5 g pieprzu czarnego;
  • 80 g marchewki;
  • 30 g masła;
  • 5 g cukru (jeśli danie jest zbyt kwaśne);
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie: Pierś z kurczaka należy pokroić na mniejsze części, posmarować oliwą i posypać przyprawami. Marchewkę kroimy w słupki. Następnie folię aluminiową smarujemy masłem, kładziemy mięso i marchewkę. Posypujemy całość przyprawami, folię zawijamy i tak zapakowane składniki układamy na parowarze. Parujemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 min.

Parowańce z jagodami z parowaru

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki;
  • 1 jajko;
  • 50 g drożdży;
  • 10 g cukru;
  • szczypta soli;
  • 250 ml mleka.

Nadzienie:

  • 500 g jagód;
  • cukier (według uznania).

Przygotowanie: Mieszamy cukier, drożdże i 125 g mleka i rozrabiamy rozczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce mieszamy mąkę, jajko, sól, cukier, dodajemy rozczyn i resztę mleka (125 g). Składniki dokładnie mieszamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, należy małe kawałki ciasta nadziewać jagodami zmieszanymi z cukrem. Ważne, aby dokładnie skleić ciasto, tak aby jagody nie wypłynęły. Następnie na parowar kładziemy czystą ściereczkę, a na nią nasze parowańce. Gdy woda zacznie wrzeć, warto przykryć parowar pokrywką i gotować parowańce przez ok. 7 min. Potem wyciągamy parowańce, studzimy i możemy jeść.