FitnessDieta bezglutenowa - hit czy kit?

Dieta bezglutenowa - hit czy kit?

W minionych latach świat oszalał na punkcie diety Dukana, po czym okazało się, że przynosi więcej szkody, niż pożytku. Zapowiada się, że w tym roku będzie królowała dieta bezglutenowa, którą stosuje się u chorych na celiakię. Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu zbóż. Miłośniczkami tego typu odchudzania są, m.in. Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway i Miley Cyrus. Czy będzie to nowy, dietetyczny hit?

Dieta bezglutenowa - hit czy kit?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

W minionych latach świat oszalał na punkcie diety Dukana, po czym okazało się, że przynosi więcej szkody, niż pożytku. Zapowiada się, że w tym roku będzie królowała dieta bezglutenowa, którą stosuje się u chorych na celiakię. Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu zbóż. Miłośniczkami tego typu odchudzania są, m.in.: Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway i Miley Cyrus. Czy będzie to nowy, dietetyczny hit?

Dotychczas dietę bezglutenową lekarze zalecali chorym na celiakię. Polega ona trwałej nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Przy czym nie jest ona alergią pokarmową na gluten. Celiakia i uczulenie na gluten są często ze sobą mylone. W obydwu przypadkach nie można spożywać produktów z zawartością glutenu, są to jednak dwie różne choroby.

Bez względu na rodzaj dolegliwości, życie bezglutenowców do łatwych nie należy. Nie tylko nie mogą oni zjeść kromki chleba, o bułkach i ciastkach mogą tylko pomarzyć, ale też muszą skrupulatnie czytać etykiety produktów, a najlepiej w ogóle zrezygnować z żywności przetworzonej. Lista artykułów spożywczych, które mogą zawierać składniki na bazie zboża jest bardzo długa: kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawy z dodatkami smakowymi, większość konserw mięsnych i rybnych, parówki, pasztety, mielonki, kiełbasy, sery. A także żywność wysoko przetworzona (paluszki rybne, gotowe kotlety), sosy, majonezy, ketchupy (dodaje się mąki dla zagęszczenia), słodycze, a nawet niektóre leki i wiele innych.

- Dieta bezglutenowa to kolejne dziwactwo, na szczęście w miarę nieszkodliwe. Skomponowana dla osób z celiakią, obecnie stosowana często u dzieci z autyzmem, zespołem Aspergera, choć spektakularnych rezultatów próżno oczekiwać. Przed zastosowaniem kolejnej „wspaniałej” diety, warto poświęcić chwilę na refleksję i zadać sobie pytania: Która to już modna dieta w moim życiu? Czy nie warto podjąć jednak wysiłku, aby już na zawsze zmienić swój sposób życia na zdrowszy, z "ubocznym skutkiem" utraty kilogramów? - radzi Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyczka.

Zboża są passe

Ludzie chorzy na celiakię pewnie nie raz zazdrościli zdrowym, że mogą pójść do restauracji, bez obaw zamówić makarony czy zupę, bez dociekania, czy aby na pewno nie ma w niej mąki. Spożywanie glutenu przez osoby, których organizm nie toleruje tego składnika, powoduje, że w błonie śluzowej jelita tworzy się stan zapalny, co prowadzi do uszkodzenia, a nawet całkowitego zaniku kosmków jelitowych. Uszkodzone jelita nie wchłaniają prawidłowo spożywanych pokarmów. Borykającym się z celiakią można współczuć, bo to ciężka choroba. Tymczasem świat obiegła informacja, że zdrowi ludzie, gwiazdy znane ze szklanego ekranu, mąki nie jadają, bo tuczy. Podobno w ten sposób odchudza się Madonna, ale też rodzima gwiazda - Patrycja Kazadi. A w ślad za celebrytkami podąża wiele innych kobiet. Dieta bezglutenowa staje się hitem na miarę sposobu odchudzania dr. Dukana.

- Kolejne mody na diety to oferta dla osób, które wychowały się na bajce o Kopciuszku i przez cały czas czekają na cudowną różdżkę, która odmieni ich los. Sam fakt, że co chwila sięgają po następną dietę, świadczy o tym, że żadna z nich nie rozwiązuje problemu zbędnych kilogramów. Niestety, biologią nie rządzą cuda, tylko żelazne prawa. Jednym z nich jest prosta reguła - aby stracić 1 kg w ciągu tygodnia należy uzyskać 1000 kcal deficytu energetycznego dziennie. Mniej zdesperowani, którzy pragną ważyć co tydzień o 1/2 kg mniej, potrzebują codziennie 500 kcal mniej, niż ich faktyczne zapotrzebowanie na energię. A przy, aby nie stracić włosów i zdrowia, trzeba zastosować dietę zbilansowaną, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników - mówi Joanna Neuhoff-Murawska.

Zboża są zdrowe

Dieta bezglutenowa może spowodować, że schudniemy. Opiera się ona bowiem ma warzywach, owocach, mięsie i rybach. Jeśli wyłączymy z niej jeszcze cukier i tłuszcze, to osiągniemy spodziewany efekt. Nie każdy jednak będzie w stanie wytrwać ze względu na długą listę produktów zakazanych. Poza tym warto pamiętać, że zboża są bardzo zdrowe i jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych, to zamiast z nich rezygnować, warto wybierać produkty razowe (chleb, makaron, mąkę), a także kasze. Kromka chleba razowego ma około 90 kcal. Sporo, ale zawiera też dużo makro i mikroelementów, takich jak: magnez, wapń, żelazo i witaminy z grupy B - niacyny. Obecna jest też spora ilość błonnika. Wbrew pozorom sprzyja odchudzaniu, bo razowy chleb syci, dłużej się trawi, a więc, nie jesteśmy wciąż głodni i nie mamy pokusy, żeby co chwila sięgnąć po coś do jedzenia.

- Światowa Organizacja Zdrowia nakreśla bardzo konkretnie ramy właściwej diety, a każdy wykształcony dietetyk wie, jak w praktyce taki jadłospis skomponować. Pod uwagę trzeba wziąć fakt zapotrzebowania na energią pacjenta, jego tryb życia, stan zdrowia, upodobania, umiejętności kucharskie, to, czy jest singlem i czy raz otwarta puszkę tuńczyka musi zjeść sam, czy wyrzucić. Zatem ważna jest logistyka zakupów. Pod uwagę trzeba wziąć to, czy gotuje dla całej rodziny, z której połowa też się odchudza, babcia ma cukrzycę, a mąż wysoki poziom cholesterolu. Dopiero biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki, można skomponować skuteczną i zdrową dietę – zapewnia Joanna Neuhoff-Murawska.

Monika Doroszkiewicz (mos/mtr)

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (84)