Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek
Jedzenie warzyw zamiast mięsa może pomóc pacjentom ze schorzeniami nerek. Dzięki wprowadzeniu do menu diety wegetariańskiej, organizm usuwa zbędny, toksyczny fosfor - informują naukowcy z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center.
27.12.2010 | aktual.: 27.12.2010 15:50
Jedzenie warzyw zamiast mięsa może pomóc pacjentom ze schorzeniami nerek. Dzięki wprowadzeniu do menu diety wegetariańskiej, organizm usuwa zbędny, toksyczny fosfor - informują naukowcy z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center. Samodzielne oddzielenie fosforu z diety wcale nie jest takie proste. Znajduje się on w wielu produktach składających się na dietę białkową.
Osoby zmagające się z chorobami nerek, chcąc odpowiednio zadbać o swoje ciało, muszą ograniczyć spożycie fosforu. Jego wysoki poziomy w organizmie może, bowiem doprowadzić do poważnych chorób serca, a nawet śmierci.
Mimo że lekarze niejednokrotnie zalecają pacjentom cierpiącym na przewlekłą chorobę nerek diety o niskiej zawartości fosforu, na wielu etykietach opakowań brakuje informacji o zawartości tego pierwiastka w produkcie - czytamy w serwisie EurekAlert.
Sharon Moe, wraz z współpracownikami, zbadała wpływ diety wegetariańskiej i mięsa w oparciu o poziom fosforu u dziewięciu pacjentów zmagających się z problemami nerkowymi. Uczestnicy projektu spożywali produkty zgodne z daną dietą przez jeden tydzień. Po kolejnych dwóch bądź czterech tygodniach przechodzili na dietę przeciwną. Po każdym tygodniu kontrolowano ich krew oraz przeprowadzano badania moczu.
Mimo że w obu dietach można było znaleźć zrównoważony poziom białka i stężenia fosforu, okazało się, że pacjenci na diecie wegetariańskiej mieli niższy poziom fosforu we krwi. Zaobserwowano u nich również zmniejszenie wydalania fosforu z moczem. Naukowcy nie zdefiniowali do końca przyczyn takiej zależności, jednakże dieta bogata w ziarna posiada dużo mniej trudnych do przyswojenia substancji.
Autorzy badania doszli do wniosku, że produkty bogate w białko znacząco przyczyniają się do wzrostu poziomu fosforu w organizmie. Wniosek jest oczywisty - osoby z przewlekłymi chorobami nerek muszą uważnie kontrolować produkty, które spożywają, bacząc na to, ile białka i fosforu jest w nich zawartych. Wegetariańskie źródła białka wydają się być bardziej bezpieczne. (PAP)
POLECAMY: * Obiad bez schabowego *