Jajko - twój sprzymierzeniec?
Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym spośród dostępnych środków żywnościowych. Dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych (z wyjątkiem witaminy C) niezbędnych do życia. Jednocześnie narobiły najwięcej zamieszania w dyskusji o zdrowym odżywianiu.
14.08.2012 | aktual.: 17.08.2012 13:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym spośród dostępnych środków żywnościowych. Dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych (z wyjątkiem witaminy C) niezbędnych do życia. Jednocześnie narobiły najwięcej zamieszania w dyskusji o zdrowym odżywianiu.\r\n\r\nBiałko całego jaja przyjęto jako białko wzorcowe o optymalnym składzie, co oznacza, że z tym białkiem porównuje się inne białka, aby określić ich wartość odżywczą. Najbardziej kontrowersyjny składnik jaj to cholesterol, który traktowany jest jako największy wróg człowieka. Z jego powodu jaja przez wiele lat były w niełasce u lekarzy, żywieniowców i dietetyków. Pora przyjrzeć się bliżej faktom i mitom.\r\n\r\nBomba rozbrojona\r\n\r\nTłuszcz znajdujący się w żółtku jest w dużym stopniu zemulgowany i zawiera cholesterol w ilości 360 mg\/100 g jaja (2 sztuki) oraz lecytynę (naturalny emulgator). To właśnie m.in. równoczesna zawartość lecytyny powoduje, że cholesterol z jaj nie jest aż tak niebezpieczny, jak się wcześniej wydawało. Ten naturalny emulgator jest antagonistą cholesterolu i chroni przed jego nadmiernym gromadzeniem się we krwi i kumulowaniem tłuszczu w wątrobie. Lecytyna obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) i podwyższa poziom dobrego cholesterolu (frakcja HDL). Tak więc żółtko jako bomba cholesterolowa jest bezpieczne w porównaniu z innymi źródłami cholesterolu (masło, podroby, śmietana, smalec, tłuste mięsa i wędliny).\r\n\r\nW żółtku jaja występuje również luteina i zeaksantyna, które zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka. Inny ważny składnik żółtka to immunoglobuliny – substancje wirusobójcze oraz przeciwbiegunkowe. Jaja są też jednym z niewielu źródeł witaminy D oraz B12.\r\n\r\nIle jaj w tygodniu?\r\n\r\nRacje pokarmowe dla osób dorosłych zalecają średnie dzienne spożycie jaj na poziomie ľ szt. Jednak osoby zdrowe mogą bezpiecznie spożywać jedno jajo dziennie. Nie udowodniono negatywnego wpływu spożycia jaj na podwyższenie poziomu cholesterolu i triglicerydów przy konsumpcji 7 sztuk tygodniowo.\r\n\r\nOgraniczenie spożycia jaj dotyczy tylko osób chorych równocześnie na cukrzycę i niedokrwienną chorobę serca oraz osób z alergią. W ramach profilaktyki chorób układu krążenia zaleca się spożycie cholesterolu z dietą do 300 mg\/dzień, a u osób z zespołem metabolicznym (otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia) nie powinno przekraczać się dziennie wartości 200mg. Zatem osoby zagrożone miażdżycą nie powinny zjadać w tygodniu więcej niż 3-4 sztuki (co drugi dzień po jednej sztuce).\r\n\r\nDla figury\r\n\r\nJaja są idealnym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ dostarczają tylko 140 kcal\/100 g, co oznacza, że jedno jajo to 70 kcal. Są przy tym bardzo sycące. Dla osób chorych na dnę moczanową są idealnym zamiennikiem mięsa i wędlin. Jaja są więc znakomitym źródłem większości składników odżywczych i wyjątkowym uzupełnieniem diety w najlepiej przyswajalne białko.\r\n\r\nSposób żywienia kur oraz ich chów mają również pośredni wpływ na wartość żywieniową jaj. Pamiętajmy zatem o kupowaniu tylko jaj „wiejskich” lub ekologicznych oznaczonych na skorupie „0” ewentualnie z chowu ściółkowego „1”.\r\n\r\n(bb)\r\n\r\n Więcej na temat jajek:\r\n\r\n* Czy jajka są zdrowe?\r\n\r\n Jajko – naturalna pielęgnacja włosów!\r\n\r\n Bez jaj... ani rusz\r\n\r\n Ile jajek można zjeść w tygodniu?*\r\n\r\n